Resten Commanderie zorgen voor een mooie knipoog naar het verleden

De zoektocht van de Archeodienst naar resten van de Commanderie hebben een prachtig resultaat opgeleverd.  Deze week zijn resten blootgelegd van wat het fundament geweest moet zijn van de voormalige Commanderie. En daar bleef het niet bij, want er werden meerdere opgravingen gedaan en resten gevonden, die onomstotelijk te maken moeten hebben met deze voormalige Commanderie, die tussen 1273 en 1811 op deze plek gestaan moet hebben.  Ootmarsummer en regioarcheoloog Hans Oude Rengerink was één van de mensen, die nauwgezet gezocht hebben naar deze resten. De vondst heeft gezorgd voor veel media-aandacht. Om iedereen de gelegenheid te geven een kijkje te kunnen nemen naar deze historisch zeer belangrijke vondsten is het Commanderieterrein vrijdagmiddag 15 augustus toegankelijk voor belangstellenden.
archeologie-commanderie2
Tussen 13.30 uur en 17.00 uur zijn geïnteresseerden welkom en kunnen ze antwoorden krijgen op hun vragen. Hans Oude Rengerink verzorgt die middag een aantal rondleidingen en dan kan iedereen met eigen ogen de vondsten aanschouwen.
Nauw betrokkenen reageren verheugd op de vondsten. Wethouder Loes Stokkelaar is na de vondst nog niet op het terrein geweest, maar is vrijdagmiddag één van de zeer geïnteresseerden. “Ik ben heel erg  benieuwd wat er precies allemaal gevonden is. Deze week kreeg ik de melding dat men toch gestuit was op resten van de Commanderie. Dat betekent dat ons vermoeden ‘dat er iets in de grond moest zitten’ is bewaarheid. De groepen palen, de gevonden waterleidingen, scherven, kogels en met name de restanten van muren en funderingen zijn bijzonder waardevol voor de toch al rijke  historie van Ootmarsum.  We mogen trots zijn dat er daadwerkelijk resten zijn gevonden, want dat is een mooie knipoog naar het verleden,” reageert de wethouder op de vondsten. Of de restanten van de Commanderie directe gevolgen hebben voor het totale project kan Loes Stokkelaar nog niet zeggen. “Daarvoor moeten we met alle betrokken partijen om de tafel. En dat betekent met Oversticht en de investeerders en de betrokken stichtingen. Belangrijk is dan het kostenplaatje en de vraag wat we  willen en kunnen bewaren. Het is dus nog te prematuur om daar nu iets over te zeggen,” aldus de wethouder.
Voor één van de initiatiefnemers Harrie Oude Weernink voelt het als het uitkomen van een jongensdroom. “Ik ben er apetrots op,” laat Oude Weernink weten,” Met de nieuwe archeologische bevindingen kunnen we nu echt de sfeer van vroeger terughalen, uitgangspunt in het hele Commanderie Project. Hier heb ik 25 jaar op gewacht. De Heemkunde heeft destijds een eerste onderzoek laten verrichten dat door mij bekostigd is. Daar was Hans Oude Rengerink, toen nog een ‘broekie’, destijds ook al bij betrokken.  Vijf jaar geleden heeft de stichting Commanderie de ‘Ground Tracer’ ingezet.  Ik ben dus zeer tevreden dat er na het nodige doorzettingsvermogen zulke mooie resultaten naar boven komen.  Zonder project Commanderie was er waarschijnlijk nu al op de Wientjes locatie een nieuwe woning op een  betonnen plaat gebouwd, zonder archeologisch onderzoek. Ik zeg het nog maar eens:  Ik ben apetrots dat deze belangrijke vondsten Ootmarsum verrijken en dat we nu meer te weten kunnen komen van dat prachtige gebouw,” geeft Harrie Oude Weernink zijn zienswijze op de vondsten.
commanderie_ootmarsum
De Stichting Commanderie is bijzonder verheugd met de gedane vondsten. “Honderden jaren vraagt Ootmarsum zich al af waar de Commanderie heeft gestaan en wat daarvan nog in de bodem zit,” vertelt voorzitter Hans van Zuilekom. “Allerlei andere onderzoeken, onder andere  van de gemeente Ootmarsum in de jaren negentig, Heemkunde  en van de St. Commanderie met behulp van de Ground Tracer leiden allemaal wel in een bepaalde richting, maar gaven geen concreet resultaat. De vondsten,  die nu zijn gedaan en wat er eventueel nog meer wordt gevonden zijn uniek en van groot historisch belang. Het kan de geschiedschrijving over de Commanderie weer completer maken. Het is ook een extra stimulans om het waardevolle  gebied verder te ontwikkelen, zodat de grandeur van vroeger weer terugkomt. Een ontwikkeling,  waarin de Stichting Commanderie sinds 2006 het voortouw heeft genomen.  De Stichting  Commanderie is dan ook bijzonder blij met de twee investeerders en inspirators Harrie Oude Weernink en Hans Heupink, die het  gebied verder willen ontwikkelen. De ontwikkeling van het Project De Commanderie (wat veel meer is dan alleen maar een hotel!) is voor de verdere toeristische ontwikkeling van Ootmarsum van groot belang. Het zou goed zijn om het totale project nog weer eens in de schijnwerpers te zetten, want het kan toeristisch en economisch gezien van grote waarde zijn voor ons stadje,” besluit Hans van Zuilekom.
Commanderie maquette

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Commandeur opent fraaie kamer in Molenhuisje

Commandeur opent fraaie kamer in Molenhuisje

Commandeur Jan Arent de Vos van Steenwijk onthulde tijdens een kennismakingsbezoek aan Ootmarsum en ...

Lees verder >
”Voor een sterk blauw-groen hart van Ootmarsum”

”Voor een sterk blauw-groen hart van Ootmarsum”

Op 10 maart stond er een interessant artikel in de zaterdageditie van TC/Tubantia over de toekomstig...

Lees verder >
Informatieavond over renovatie vijvers en de Molenbeek

Informatieavond over renovatie vijvers en de Molenbeek

Negam BV uit Oldenzaal begint binnenkort met de werkzaamheden aan de vijvers en de Molenbeek.  Om d...

Lees verder >