Reuscelarteriitis zorg ZGT haalt topklinische status

Al jaren wordt er vanuit ZGT topklinisch onderzoek gedaan op het gebied van reuscelarteriitis (RCA). Deze zorg, in het ARTeriitis EXpertisecentre Twente (ARTEXT), is sinds 23 juni 2023 officieel beloond met de STZ topklinische status.

Snelle en pijnloze diagnostiek RCA

Reuscelarteriitis (RCA) is een zeldzame reumatische aandoening waarbij de grote en middelgrote bloedvaten ontstoken raken. Het is belangrijk om de ziekte snel op te sporen en adequate behandeling te geven. “Als je mensen niet op tijd behandelt, dan lopen ze het risico op vervelende complicaties, zoals blindheid. Maar je wilt ook geen mensen onterecht met een hele hoge dosis prednison behandelen terwijl ze geen RCA blijken te hebben” vertelt Celina Alves, reumatoloog in ZGT. Patiënten die met dit ingrijpende ziektebeeld te maken krijgen, kunnen bij ZGT rekenen op snelle en pijnloze diagnostiek in de fasttrack-polikliniek. Alves: “De meeste patiënten kunnen binnen 24 uur na verwijzing al door ons gezien worden.”

Echografie

“De diagnose kan vaak gesteld worden middels echografie van de vaten. Dat is pijnloos en snel.” Voorheen moest er vaak een biopt van de slagader bij de slaap via de chirurg aangevraagd worden. De uitslag daarvan liet op zich wachten, waardoor de patiënt zo één à twee weken verder was voordat er een definitieve diagnose gesteld kon worden. Collega reumatoloog Lenny Geurts – van Bon vult aan: “Het stellen van de diagnose middels echografie levert naast tijdwinst ook andere voordelen op. Zo komt er geen straling aan te pas en zijn de kwaliteit en resolutie hoog.”

Samenwerking voor optimaal resultaat

In de afgelopen jaren zijn er verschillende studies geweest in ZGT met nieuwe medicijnen voor de behandeling van RCA. Hierdoor kunnen patiënten in ZGT rekenen op snelle diagnostiek en hoogwaardige patiëntenzorg. “Als topklinisch expertisecentrum spelen we samen met het UMCG en de UT een leidende rol bij het ontwikkelen van richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van RCA”, vertelt Geurts – van Bon. “Ook is er een nauwe samenwerking met de afdeling radiologie/nucleaire geneeskunde waar specifieke MRI en PET-CT’s verricht kunnen worden voor het stellen van de diagnose RCA. Tenslotte wordt in samenwerking met Medlon (Unilabs) en het UMCG onderzoek gedaan naar het ontstaan van reuscelarteriitis.”

Al deze inspanningen hebben inmiddels geleid tot diverse publicaties, ontwikkeling van nationale richtlijnen en nascholingen en internationale samenwerkingsverbanden.

Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen

ZGT is sinds 2021 toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ). Tot de vereniging STZ worden alleen ziekenhuizen gerekend, die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie. Een STZ-erkenning geeft aan dat een ziekenhuis hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg levert die onderscheidend is van de ‘gewone’ zorgverlening. Ieder STZ-ziekenhuis heeft specialisaties en bijzondere expertisegebieden in huis, die in het Topklinisch Zorgregister in beeld zijn gebracht. Eerder kregen binnen ZGT het Centrum voor Geriatrische Traumatologie, de slokdarm-maagkliniek, de diabetische voet en Hightech diabetesbehandeling een STZ-erkenning.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

ZGT neemt tweede da Vinci operatierobot in gebruik

ZGT neemt tweede da Vinci operatierobot in gebruik

ZGT (Ziekenhuisgroep Twente) heeft met trots een tweede da Vinci Xi operatierobot in gebruik genomen...

Lees verder >
ZGT eerste ziekenhuis met diamanten Qualicor-status

ZGT eerste ziekenhuis met diamanten Qualicor-status

Als allereerste ziekenhuis heeft ZGT het Continu Verbeterprogramma van Qualicor Europe doorlopen op ...

Lees verder >
Wetenschap bij ZGT in de spotlight

Wetenschap bij ZGT in de spotlight

Bij het ZGT  stonden wetenschap en innovatie in de spotlight  tijdens de 14e ZGT Wetenschapsdag. ...

Lees verder >