In het stadspark Engels ‘tuin in Ootmarsum staat een tweetal rijksmonumenten, de Bentheimerstenen zitbank en het theehuisje. Vorig jaar kwam na enig speurwerk de stichting Engels’ tuin er achter dat ook het stadspark een Rijksmonument is. Onder het toeziend oog van vele vrijwilligers werd het bijbehorende schild op passende wijze onthuld en traden de Engels’ tuinlieden ‘hun’ hof, een heus Rijksmonument, binnen.
Naast het voorzien van het officiële Rijksmonumentschildje zijn er nieuwe plaatjes aangebracht op de Bentheimerstenen zitbank en het Theehuisje. De monumentale bank is door mej. Aberson in 1939 aan de voormalige gemeente Ootmarsum geschonken. In 1949 is de bank van de Molenstraat naar het stadspark Engels’ tuin verplaatst.
Het theehuisje wordt al in 1832 vermeld en hoort bij het stadspark. Het park behoorde oorspronkelijk toe aan de hofmeier van Ootmarsum. De functie van hofmeier werd eeuwenlang vervuld door de familie van Beverforde. De hofmeier woonde in het centrum van Ootmarsum en had buiten de wallen een tuin met een theehuisje, de tegenwoordige Engels‘ tuin.
De laatste hofmeier van Ootmarsum vermaakte zijn bezittingen in 1833 aan zijn familie Engels van Beverforde. Vandaar de naam Engels’ tuin. De familie vermaakte de tuin in 1917 aan de Overijsselse Landbouwmaatschappij (OLM).
In 1963 werd het park door de OLM overgedaan aan de gemeente Ootmarsum, opgevolgd in 2001 door de fusiegemeente Dinkelland. In 2013 werd het onderhoud van het stadspark door deze gemeente overgedragen aan de Stichting Engels ‘tuin Ootmarsum.
Na speurwerk van deze stichting en in overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed werd in 2015 ontdekt dat ook het stadspark zelf een rijksmonument is en al vanaf 1965 in het monumentenregister is opgenomen. In de loop der jaren is die wetenschap echter in het vergeetboek geraakt en nu weer actueel gemaakt.
Om de status van het stadspark als monument vanaf nu levendig te houden, heeft de stichting Engels‘ tuin Ootmarsum met alle vrijwilligers op een feestelijke wijze de officiële borden geplaatst op deze drie Rijksmonumenten.
Op deze wijze is het voor bezoeker goed zichtbaar dat er op een klein gebied sprake is van een drietal rijksmonumenten en blijft het cultureel erfgoed bewaard.
Daarnaast werd een nieuwe bank in gebruik genomen, die een prachtig uitzicht biedt op de weilanden tussen Engels’ tuin en de Almelosestraat. Een bloeiende pracht, die het aanzien meer dan waard is. Deze bank, die uit vijf delen bestaat is vervaardigd door Tonnie Bossink en Herman van der Aa. Deze vaklieden hebben er een prachtige zitplek van gemaakt. De stichting Engels’ tuin is trouwens nog op zoek naar sponsors, die het materiaal willen sponsoren.
Na afloop van deze officiële gebeurtenissen was er nog volop ruimte om met elkaar te genieten van dit prachtige stadspark en dat gebeurde onder het genot van een drankje en de inmiddels bekende Engels’ tuin braadworst. Vele vrijwilligers waren dan ook aanwezig om dit meer dan verdiende feestje mee te vieren. Ootmarsum mag trots zijn op deze mensen, die het onderhoud van Engels’ tuin op vrijwillige basis op zich nemen en er ook nog voor zorgen dat alles er tip top bij ligt en het een genoegen is om door dit Rijksmonumentale stadspark te wandelen.