Zelfs op zijn laatste werkdag kende huisarts Rob Barenbrug nog een volle agenda. Toch verliep deze dag anders dan anders. Zijn collega’s hadden zijn spreekkamer versierd en voor de patiënten stond er in de wachtkamer een gebakje klaar. En dan ergens midden op de middag zit het er op en loopt zijn laatste patiënt de deur uit en kwam er een einde aan deze toch wel enerverende en memorabele laatste dag als huisarts in Ootmarsum en omstreken.
Rob Barenbrug is namelijk per 1 oktober gestopt en dat wordt toch even wennen voor de gemeenschap in en om Ootmarsum. Aan twee generaties Barenbrug komt een einde.
Foto Heemkunde Ootmarsum
Vader Carl en zoon Rob hebben samen opgeteld 65 jaar lang hun medische, maar ook maatschappelijke verantwoordelijkheid getoond. Menselijk, betrokken, eerlijk en kundig zijn vier steekwoorden, die naadloos passen bij het dokterstijdperk Barenbrug. Vader Carl kwam in 1950 als huisarts naar Ootmarsum en vestigde zich aan de Schiltstraat om later -1960- te verhuizen naar de Oldenzaalsestraat. In 1980 trad Rob in de voetsporen van zijn vader en na een aantal jaren de praktijk samen te hebben gerund nam hij ‘de stethoscoop’ in 1984 over.
In al die jaren – 35 in totaal – tot aan het afscheid is er heel veel gebeurd. “De tijd is echter omgevlogen,” steekt Rob Barenbrug van wal, “Ik begon als solist en ‘eindig’ in een samenwerkingsverband van in totaal 18 mensen. Maar wat veel belangrijker is, de kwaliteit van zorg is vele malen beter geworden. Creperen van de pijn hoeft gelukkig niet meer en dat heeft alles te maken dat de mogelijkheden als huisarts enorm zijn toegenomen. Die ontwikkeling heeft in mijn loopbaan steeds mijn interesse gehad en dat hebben we hier in Ootmarsum met collega’s ook altijd erg belangrijk gevonden. In de eerste jaren dat ik met mijn vrouw Joke de praktijk runde, kenden we 3700 patiënten. Op een bepaald moment is dat niet meer te doen en dus kwam in 1986 Bert Buddingh’ en samen hebben we de kar kunnen trekken. Eerst nog in de veel te krap bemeten praktijk aan de Oldenzaalsestraat. In 1992 begonnen we met onze zoektocht naar een nieuwe locatie. Dat leidde om allerlei redenen niet direct tot een succes. Drie jaar lang in het oude bejaardentehuis, vervolgens drie jaar in de ‘oude Boerenleenbank’ en dan toch eindelijk de verhuizing naar de Molenborgh.
Voor Bert en mij betekende dat het bereiken van een belangrijk doel, want met deze locatie konden we ook onze visie verder uitdragen en dat heeft er toe geleid dat Ootmarsum en omstreken een naar ons idee prima gezondheidscentrum heeft. Het is een belangrijke stap geweest om dit samen te bereiken, maar mijn opvolgers zullen ongetwijfeld in de toekomst vervolgstappen zetten, omdat er zich steeds weer nieuwe ontwikkelingen aandienen,” vertelt de scheidende huisarts. “In mijn doktersleven heb ik uiteraard ook fouten gemaakt. Ik heb er voor gekozen om dat eerlijk toe te geven. Dus stapte ik naar die patiënten toe en vertelde ik dat een andere keuze wellicht beter was geweest. Je kunt op dat moment niet het leed verzachten van de zieke, maar het geeft een basis om elkaar beter te kunnen begrijpen, want ook een dokter kan, net zoals ieder ander mens, fouten maken.”
De waardering voor huisarts Rob Barenbrug blijft echter onverminderd hoog. Vele patiënten zien hem als een vertrouwensarts, die niet om de hete brij heen draaide, maar met een kundig consult kwam. Een dokter met een visie, die ook wel eens aan zichzelf twijfelde, maar vervolgens bij zijn patiënt terugkwam om daar nog eens op een heldere manier op terug te komen. Het gaf zijn betrokkenheid aan voor de mensen in zijn praktijk. Ook daarbuiten liet Rob Barenbrug zich gelden. Maatschappelijk zette hij zich in voor de sport en met name het volleybal in Ootmarsum en was nooit te beroerd om daar vele vrijwillige uren in te steken. Het tekent zijn zorgzame en dienstbare leven als huisarts en mens, dat echter verder ging dan het onderzoeken van zijn patiënten. Preventief bezig zijn, zorgen voor nazorg en vooral het goed begeleiden van zijn vele patiënten. Als men hem nodig had stond Rob Barenbrug dag en nacht, zeven dagen per week, voor hen klaar.
Voor Rob Barenbrug is het echter mooi geweest, de klus is geklaard. Hij laat een goed geoliede organisatie achter waar Ootmarsum en omstreken trots op mag zijn. “Ik kijk inderdaad met voldoening en vooral dankbaarheid terug op deze periode als huisarts. Het is een moeilijke en pittige baan, maar het levert naast verdriet en leed ook vele mooie momenten op. De spreekuren ga ik vast heel erg missen. Het zijn juist die persoonlijke contacten tijdens een consult, die heel erg waardevol zijn. Ik kijk ook met heel veel plezier terug op mijn samenwerking in onze maatschap met collega Bert Buddingh’. Inmiddels bijna 30 jaar hebben we samen de praktijk mogen runnen en dat is altijd in goed en constructief overleg gegaan. Thijs Brama werkt ook al een paar jaar in onze praktijk en hij is mijn opvolger waar ik heel veel vertrouwen in heb. Verder heb ik veel te danken aan mijn vrouw Joke. Ze is 22 jaar mijn assistente geweest en daarna heeft ze haar eigen plan getrokken, maar thuis kon ik altijd op haar bouwen en zeker in mijn vakgebied is dat van heel grote waarde geweest.
Ik stop ook nog niet helemaal met mijn werk in mijn vakgebied, want ik blijf scen-arts . Het begeleiden van een patiënt in zijn laatste levensfase heeft altijd mijn interesse gehad. Als scen arts word je ingezet voor steun en consultatie in geval van euthanasie. Gelukkig is die wetgeving de laatste jaren sterk verbeterd. In deze tijd kunnen we in ieder geval over euthanasie praten en als de patiënt er aan toe is, en alle kaders en criteria zijn zorgvuldig afgewogen, dan kun je met alle betrokkenen tot euthanasie besluiten. Als ik het gevoel heb daarmee de patiënt een laatste dienst te kunnen bewijzen, dan doe je dat, want dan is het goed,” vertelt Rob Barenbrug. Naast zijn belangrijke taak als scen arts heeft Rob Barenbrug aangegeven nog wel diensten te draaien op de huisartsenpost en in geval van nood in te willen vallen voor collega’s.
Molenaar in opleiding
Stil zitten doet de ‘voormalig’ huisarts niet, want Rob is inmiddels begonnen met de cursus molenaar. Zijn grote doel is om de molen van Oude Hengel weer aan het draaien te krijgen. Hij is de initiator van het plan, maar heeft inmiddels een groep enthousiaste molenaars en molenaars in opleiding om zich heen geformeerd. Samen met Wim Klaas, Peter Baanstra, Hans Scheffer en molenaar Flip Ossenvoort zijn de eerste voorbereidingen getroffen om het draaien van de molen en het toegankelijk maken voor het publiek te realiseren. “Ik ben altijd een liefhebber geweest van de wind als prachtig natuurfenomeen. Veel gezeild en daar enorm van genoten. Met een molen heb je de wind ook in de zeilen nodig,” lacht Rob Berenbrug, “en wat dat betreft beleef ik al heel veel plezier aan deze nieuwe hobby. Daarom heb ik, als mensen dat willen, voor mijn afscheid een geldbedrag gevraagd, dat bestemd wordt om de restauratie van deze prachtige stellingmolen te kunnen voltooien.”
Op 2 oktober is er op het terrein van het openluchtmuseum en in Gasterij de Weemhof de afscheidsreceptie van de scheidende huisarts. Vanaf 15.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom. Om lange wachtrijen te voorkomen kunnen de mensen, die Rob en zijn gezin de hand willen schudden, ook een kijkje nemen op het terrein van het openluchtmuseum waar van alles te zien en te beleven is.
Einde en een nieuw begin
Na 35 jaar huisarts te zijn geweest op een meer dan betrokken wijze komt er een einde aan een bijzondere periode voor Ootmarsum en omstreken. Maar het molenaarschap is direct de start voor een nieuw tijdperk. Op de website www.dmdv.nl (de möll dreaijt vedan) wordt hierover de nodige informatie gegeven. Het leven en de molen draait door. “Wij draaien er niet om heen, want vermoedelijk namens zeer velen: Rob bedankt voor al die jaren zorg om ons!!! “