Het eerste weekend van de expositie ’Kijk op Ootmarsum’ leverde al direct veel belangstelling op. Niet alleen tijdens de opening van deze unieke expositie, maar zeker ook een dag later toen veel (oud) Ootmarsummers de 130 werken bekeken in Woonzorgcentrum Franciscus, de voormalige galerie van Frans Houben aan de Marktstraat en de sfeervolle zaal in het Ton Schulten museum. Wat was het een herkenbaar genieten om al die werken met ‘Kijk op Ootmarsum’ te bewonderen. Voor Alphons Weierink, de drijvende kracht achter dit evenement, komt er een droom uit. “Deze hoeveelheid aan ‘Kijk op Ootmarsum’ heb ik in mijn stoutste dromen niet kunnen bedenken. Een respons op dit initiatief en wat resulteert dit in prachtige werken met een diverse blik op ons stadje. Trots op al die kunstenaars, die hun ziel en zaligheid in hun creatie ‘Kijk op Ootmarsum‘ hebben gelegd,” laat Weierink weten tijdens de opening van deze unieke expositie.
Hoe mooi is het dat burgemeester John Joosten, maar ook zeker de Ootmarsummer in hart en nieren Rob Meijer deze ‘Kijk op Ootmarsum’ mocht openen. Rob werd twee jaar geleden getroffen door een herseninfarct. Dat maakte een einde aan zijn actieve leven. Zijn dagritme stond helemaal in het teken van zijn stadje, die hij dan ook voor zijn ziekte vanuit diverse invalshoeken belichtte. Gelukkig is hij zoveel hersteld dat hij weer mee kan doen om op een fijne manier mee kan doen in ‘zijn Ootmarsumse’ samenleving.
‘Gezicht op Ootmarsum’ van Jacob van Ruisdael
Het moet rond 1670 geweest zijn dat de landschapsschilder Jacob van Ruisdael op de Kuiperberg geïnspireerd is geraakt door het stadje Ootmarsum aan de voet van deze heuvel. Zijn ‘Gezicht op Ootmarsum’ is anno 2024 de basis geweest voor deze ‘Kijk op Ootmarsum’. Dat heeft geleid tot vele ‘nieuwe gezichten’ op Ootmarsum, maar ook op verrassende inkijkjes op het stadje. Niet alleen met verf, maar ook met bewerkte foto’s en werken, die al bestonden en beschikbaar zijn gesteld voor deze expositie. De karakteristieke torens komen vaak terug, maar zeker ook de Poaskearls en de andere vaste tradities in Ootmarsum. De4 invulling is vaak verrassend en dat maakt deze expositie tot een bijzonder geheel. De variëteit is zo groot en iedere creatie kent haar eigen verhaal, want elke kunstenaar wil zijn of haar eigen gevoel in het kunstwerk leggen. Dat is echt gelukt en daarom zal iedere bezoeker met aandacht kijken naar de werken en zich tot sommigen misschien wel heel erg aangetrokken voelen. Het gaat ook niet om namen, maar juist om de ‘Kijk op Ootmarsum’ en hoe mooi is dat vanuit de invalshoeken van de deelnemers.
Tot eind december hangen de werken in de zaal in het Ton Schultenmuseum, woonzorgcentrum Franciscus en in de galerie aan de Marktstraat. Deze laatste is in de weekenden open, de beide andere locaties kunnen dagelijks bezocht worden. Tijdens Kerst en Kunst is de museumzaal in het Ton Schultenmuseum bovendien gratis te bezoeken. Er liggen formulieren klaar om als bezoeker de werken te beschrijven, die het meeste aanspreken. Dat kan voor iedereen heel verschillend zijn, net zoals de kunstenaars ook op hele verschillende manieren hun ‘Kijk op Ootmarsum’ hebben gevisualiseerd. Een echte aanrader om al deze werken in hun grote verscheidenheid te bekijken. Met dank aan initiatiefnemer Alphons Weierink en de mensen, die hem meer dan half staan.