Robert Westerhof in de ban van het Vliegend Hert

Het mooie van deze site is dat je als redactie steeds weer verblijd wordt met allerlei berichten. Dan pas besef je ook  wat er allemaal speelt in en rondom ons stadje. Dat zal niet alleen in Ootmarsum gebeuren, maar de diversiteit van alle artikelen geeft wel aan dat er op allerlei mogelijke niveaus iets te delen valt. Vandaag viel er een Vliegend Hert op de ‘deurmat’.  Robert Westerhof stuurde het op en dan weet je dat er een mooi verhaal komt en foto’s, die een plek verdienen in ieder gerespecteerd natuurblad. Dit keer dus het ‘Vliegend Hert’. Leden van de Jeugdnatuurclub Ootmarsum zijn er tevergeefs naar op zoek geweest, maar Robert heeft ze in Mander prachtig in beeld kunnen brengen. Genieten dus van dit verhaal van Robert over het Vliegend Hert.

Het Vliegend Hert 

Vechtende vliegende herten IMG_6495 bewerkt 2 naam
Twee vechtende mannetjes vliegende herten bij Mander op 4 juli 2016

De eerste keer dat ik deze naam Vliegend Hert hoorde, dacht ik:  “Dit had zomaar een titel van een leuke Disney film kunnen zijn.” Daarna werd mij duidelijk gemaakt dat het om een kever ging van ongeveer 8 centimeter, met enorme kaken die lijken op een gewei van een hert.
Mijn eerste ontmoeting met deze imposante kever is nog maar een paar jaar geleden.  Het maakte veel indruk op me op het moment dat je een Vliegend Hert voor de eerste keer ziet. Het heeft in mijn beleving iets prehistorisch. De mannetjes beschikken over hele grote kaken, maar bij het vrouwtje zijn ze heel klein.
De bekendste plek in onze omgeving voor het vliegend hert is het gebied rondom de cirkels van Jannink vlakbij Mander.
Op het kaartje hieronder kun je zien waar ze nog meer voorkomen in Nederland. De cijfers 1 t/m 4 geven de kerngebieden in Nederland aan.

 

KAART_350 kern gebieden voor hetr vliegend hert

 

De kevers beginnen hun leven als larve ondergronds. Daar leven ze jarenlang(!) en eten ze zich vol. En dan, op warme zomeravonden in juni, komen ze tevoorschijn.
voorkomen per maand
In een nieuwe gedaante. Als enorme kevers leven ze maar vier weken, een groot contrast met hun onderaardse leven!  Ze vliegen met een ratelend geluid rond, ze krioelen tussen de varens en botsen tegen de bomen, want na jaren rondkruipen is vliegen nog een hele kunst.
Om een vliegend hert te ontdekken, moet je goed de oude eikenbomen afspeuren. Ze zijn namelijk gek op het wondvocht van oude, rottende eiken.

vliegend hert hoornaar IMG_6192 2
Vliegende herten, maar ook Hoornaars, drinken van het wondvocht uit de oude eiken

Dit jaar kreeg ik een tip dat er wel 13 mannetjes  op één eik zaten.  Het was een geweldig gezicht om te zien. Zoveel had ik er ook nog nooit bij elkaar gezien. De mannetjes waren naar elkaar toe nogal agressief. Er vond menig gevecht plaats. Ze gaan dan ook niet zachtaardig met elkaar om. Regelmatig werd er een beest met het gewei opgetild en uit de boom gegooid. Een paar exemplaren zagen er al gehavend uit, met deuken op het schild en het moeten missen van een poot.

vliegend hert 2 mannetjes IMG_6125 2

Op de foto zie je hoe mannetje met zijn gewei het andere mannetje van de boom plukt en vervolgens op de grond laat vallen

vliegend hert IMG_6658 3
Het schild van deze kever is al aardig beschadigd door de gevechten

Lange tijd werd gedacht dat de mannetjes uitsluitend met elkaar vechten om met een vrouwtje te kunnen paren. Uit waarnemingen blijkt echter dat de vrouwtjes, die met hun kaken vocht uit bomen kunnen oplikken, de mannetjes soms voeren met deze sappen. De mannetjes kunnen zelf moeilijk eten door hun buitenproportionele kaken, waardoor het opsporen van een vrouwtje niet alleen nageslacht maar ook voedsel oplevert.

De beste periode om ze te zien is eind juni/begin juli. De laatste kevers kunnen nog tot de tweede week van augustus worden aangetroffen. Om meer over de levenswijze van Vliegende Herten te weten te komen is het belangrijk dat zoveel mogelijk waarnemingen worden doorgegeven.

Waarnemingen doorgeven
Het doorgeven van waarnemingen kan op verschillende manieren. 
Waarnemingen kunnen per e-mail gestuurd worden naar: eis@naturalis.nl
Of per post naar:
EIS-Nederland, Antwoordnummer 10430, 2300 WB Leiden (geen postzegel nodig).
De gegevens die in ieder geval genoteerd moeten worden zijn:
– of het een mannetje of een vrouwtje is
– het aantal individuen
– de datum
– de vindplaats, zo nauwkeurig mogelijk (het liefst voorzien van coördinaten)
– de waarnemer

Bovendien is het handig om een telefoonnummer of e-mail adres te noteren van de waarnemer, zodat er contact opgenomen kan worden indien er onduidelijkheid is over enig detail.
Robert Westerhof
Bronnen:
http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i003257.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegend_hert

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Akkerranden werpen ook in het najaar hun vruchten af

Akkerranden werpen ook in het najaar hun vruchten af

De laatste jaren zien we langs de akkers steeds meer bloemrijke randen. Dat werpt in alle opzichten ...

Lees verder >
Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Tegenover het prachtig gerenoveerde terras en speeltuin van café Rouwers ontwaarde Robert Westerhof...

Lees verder >
Robert Westerhof in ‘Vroege Vogels’

Robert Westerhof in ‘Vroege Vogels’

Met het item ‘Vogels en streeknamen’ is vogelkenner – en liefhebber Robert Westerhof te horen ...

Lees verder >