Het beschikken over de nodige financiële ruimte is een voorwaarde om verantwoorde en toekomstbestendige keuzes te kunnen maken. Dat geldt zeker voor een gemeente. Het college van de gemeente Dinkelland is dan ook tevreden met het feit dat de gegevens over het jaar 2016 en de eerste drie maanden van 2017 uitwijzen dat zij daar goed in lijkt te slagen.
Om bestaande taken te kunnen uitvoeren en in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden en uitdagingen, wordt de gemeentelijke begroting dan ook ieder jaar met zorg vastgesteld. Eerste stap in dat traject is het opstellen van de zogenaamde perspectiefnota. Hierin staan de belangrijkste ontwikkelingen en keuzes, die in de komende jaren bepalend zijn voor het beleid en de begroting. Aan de hand daarvan wordt gekeken hoeveel geld er nodig is om dat alles te kunnen realiseren.
De nieuwe coalitie heeft zich beraden over de gewenste politiek-bestuurlijke richting voor Dinkelland in de periode tot aan de raadsverkiezingen in 2018. Deze nieuwe richting is opgenomen in het addendum ‘Koers houden’ en dient ter aanvulling op het coalitieprogramma 2014-2018 ‘Nieuw Perspectief’. Op basis hiervan borduurt het college van de gemeente Dinkelland nu voort op de toekomst. De belangrijkste uitdagingen voor het komende jaar zijn Duurzaamheid, Maatschappelijk Vastgoed en het beperken van de lokale lasten.
Duurzaamheid is een thema waaraan de gemeente in de komende jaren veel aandacht wil besteden. Naast het geven van het goede voorbeeld wil het college ook optreden als aanjager van en mogelijke investeerder in (lokale) duurzaamheidsinitiatieven. Hiervoor worden de nodige middelen opzij gezet.
Wat betreft woningbouw zet de verschuiving van uitbreidings(locaties) naar inbreidings(locaties) door. We kunnen tenslotte niet onbeperkt blijven nieuwbouwen, maar willen wel dat er voldoende woningen blijven voor jong en oud. De komende jaren kijkt het college naar kansen in het maatschappelijk vastgoed. Door de vergrijzing komen bijvoorbeeld schoollokalen leeg te staan. Er wordt financiële ruimte gereserveerd om deze ruimtes op een andere manier te hergebruiken. In het kader van Mijn Dinkelland 2030! worden inwoners uitgedaagd om hierin mee te denken.
Naast de drie hoofdthema’s is eveneens ruimte gevonden voor de eerste financiële consequenties van het addendum ‘Koers houden, waaronder het afzien van de voorgenomen verhoging van de OZB in 2018 en het aanpakken van een deel van de Bisschopstraat in Weerselo.
Twee jaar na de transitie van de zorg, hebben we nu beter zicht op onze zorgconsumptie. Op basis daarvan kunnen we deze post voor het komende jaar iets scherper begroten. Binnen de huishoudelijke hulp moet er echter nog fors geld worden bijgeraamd, maar daar is ruimte voor. Mensen die van deze voorziening gebruik maken, kunnen die hulp ook in de toekomst blijven ontvangen. Het actieplan Arbeidsmarkt is ook een onderwerp waarin wordt geïnvesteerd. Hiermee worden uitkeringsgerechtigden actief geholpen bij het vinden van een baan die bij hen past.
Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college ook ruimte gevonden voor een extra uitdaging te weten het toekomstig gemeentelijk woonbeleid, waaronder de blijversleningen. De financiële ruimte voor het aanpakken van deze uitdagingen is vooral mogelijk dankzij een hogere opbrengst als gevolg van het aantal verkochte bouwkavels en een aantal incidentele meevallers waaronder extra dividenden.
Tot slot heeft het college de ambitie om de stijging van de lokale lastendruk ook in de nabije toekomst zoveel mogelijk te beperken. “Naast het afzien van de voorgenomen OZB verhoging in 2018 draagt ook de nieuwe inzamelwijze van afval die gericht is op maximale scheiding van afvalstromen waarbij hergebruik van grondstoffen een belangrijk uitgangspunt vormt hier zeker aan bij”, aldus wethouder Alfons Steggink.
De perspectiefnota 2018 is te vinden op www.dinkelland.nl/begroting