Op woensdag 12 november wordt er geschiedenis geschreven in de ruimtevaart. De ruimtesonde Rosetta van de Europese Ruimtevaart Organisatie (ESA) zal proberen een kleine sonde, de Philae, te laten landen op de komeet 67P / Churyumov-Gerasimenko. Dan komt er tevens een einde aan de tien jaar durende reis van de Rosetta naar de komeet.
Deze bijzondere happening is bij de Cosmos sterrenwacht in Lattrop te zien via een speciale videostream van de ESA. De beelden vanuit het controle centrum van ESA worden live getoond. De landing van de Philae op het oppervlak van de komeet zal rond 16.30 uur zijn. Het signaal is een half uur onderweg om de aarde te bereiken, dus rond 17.00 uur weet men of de landing gelukt is.
Dit hele gebeuren is dus ook live te volgen op een groot scherm bij de Cosmos sterrenwacht. Er is tevens een kleine presentatie over de Rosetta missie, zodat u precies weet wat een komeet is en wat de missie inhoud.
Maar dat is nog niet alles!
Overdag turen naar de sterrenhemel, kan dat? Ja dat kan! Zelfs als het buiten stormt en de regen met bakken uit de lucht valt kun je in de sterrenwacht kijken naar de sterrenhemel. En wel in het indrukwekkende planetarium. Tijdens een boeiende voorstelling van ongeveer een half uur ga je op zoek naar de sterrenbeelden die deze maand te zien zijn. Ook de planeten komen voorbij en de maan.
De sterrenwacht is geopend van 13.00 – 18.00 uur. Het Rosetta programma begint om 14.30 uur. Woensdag 12 november 15.00 – 18.00 uur Cosmos sterrenwacht Lattrop
Meer informatie kun je vinden op www.cosmossterrenwacht.nl