Gedeputeerde Hester Maij heeft het Natura 2000-gebied Lonnekermeer bezocht. Tijdens het bezoek is ook aandacht besteed aan het Natura 2000-gebied Aamsveen. Alle betrokken bestuurders zijn geïnformeerd over de opgave, aanpak, stand van zaken en ontwikkelingen in beide gebieden.
Natura 2000 en Programma Aanpak Stikstof
De komende jaren werken we in Overijssel samen aan het behoud en herstel van kwetsbare natuur en realiseren we nieuwe kansen voor de economie. De natuur heeft te lijden onder effecten van industrie, verkeer en landbouw, terwijl nieuwe economische ontwikkelingen worden beperkt om de natuur niet verder te belasten. Bewoners, belangenorganisaties en overheid hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de kwaliteit van het leefgebied van dieren en planten te verbeteren, voor nu en in de toekomst. Met maatwerk maken we de natuur veerkrachtig en weerbaar tegen invloeden van buiten, waardoor weer nieuwe economische kansen ontstaan. Tegelijkertijd pakken we de oorzaken van de schadelijke effecten bij de bron aan.
Landschap Overijssel is bestuurlijk trekker van de planuitwerking in de Natura 2000-gebieden Lonnekermeer en Aamsveen. In opdracht van provincie Overijssel werken zij samen met de gemeenten Dinkelland en Enschede, LTO Noord en het waterschap Vechtstromen aan het verder uitwerken van de maatregelen om de natuur te herstellen en versterken.
Herstelmaatregelen in de bestaande natuur
De gebiedsprocessen in het Lonnekermeer en Aamsveen richten zich voornamelijk op de uitvoering van maatregelen die binnen de bestaande natuur worden genomen om de natuurdoelen te kunnen halen. In totaal ligt er in Overijssel een opgave van 90 miljoen euro voor het herinrichten en beheren van de bestaande natuur. Voor de uitvoering van deze herstelmaatregelen in de bestaande natuur staan de terrein beherende organisaties Landschap Overijssel, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten aan de lat.
Voor Landschap Overijssel, gaat het om maatregelen zoals het herstellen van hoogvenen, uitbreiding geven aan heideontwikkeling (zowel droge als natte heide) en herstel van de leefomgeving voor bijvoorbeeld de Witsnuitlibel, Vliegend Hert, Kamsalamander, Kwartelkoning en Jeneverbes.
Samen economisch sterker met de kracht van de natuur
Gedeputeerde Hester Maij noemt de afstemming tussen maatregelen binnen en buiten de bestaande natuur cruciaal. “Alles wat we binnen een Natura 2000-gebied kunnen oplossen, hoeft daarbuiten niet te gebeuren. Samen dragen de maatregelen bij aan de economische ontwikkelingsruimte die ontstaat, zodat we nu en in de toekomst kunnen blijven genieten van deze parels van Overijssel.”
Jacob van Olst, directeur van Landschap Overijssel, is blij met de samenwerking. Hij nam vandaag de subsidiebeschikking in ontvangst voor de voorbereiding van de uitvoering van de herstelwerkzaamheden. “Een goede voorbereiding is het halve werk. Met deze beschikking kunnen wij als Landschap Overijssel in goede samenwerking met de provincie en andere partners stappen zetten om de natuur te herstellen en versterken in heel Overijssel.”
Informatiebijeenkomst
Op dinsdag 29 november kunnen omwonenden en bezoekers van het Lonnekermeer meer te weten komen over de Natura 2000-maatregelen die Landschap Overijssel de komende tijd in en rond dit gebied zal uitvoeren. De bijeenkomst in Hof Espelo duurt van 16.00 tot 20.00 uur. Geïnteresseerden kunnen op elk gewenst moment binnenlopen. Aanmelden is niet nodig