‘Samenhang van gebeurtenissen uit het verleden’

In de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal vond een symposium plaats met als thema ‘Samenhang van gebeurtenissen uit het verleden’. In feite had het een boekbespreking moeten zijn.

Stichting de Twentse Krans had voor deze middag alles geregeld, waaronder locatie, koor, sprekers en genodigden. Het lukte de drukker echter niet om het boek op tijd te drukken. Dat had geen invloed op het symposium, want de belangstellenden genoten van het programma.


Mevrouw Tilly Hesselink, voorzitter van de Twentse Krans, opende de bijeenkomst en heette iedereen hartelijk welkom. Door de vondst van de muntenschat in Hezingen/Springendal voelden leden van de Twentse Krans de noodzaak om de geschiedenis van Noordoost Twente, maar ook het grensgebied verder te onderzoeken. De grens stond in de middeleeuwen nog niet vast. Rentmeesters, adel en leenmannen speelden destijds een belangrijke rol en ook is er veel onbekende geschiedenis over Lage uitgezocht.
Dirk Lammersma hield daarover een voordracht en belichtte de geschiedenis van de Heerlijkheid Lage, die eigenlijk compleet Nederlands is. Dat gold in feite vanaf de middeleeuwen, onder het bestuur van de bisschoppen van Utrecht, tot aan de secularisatie. In 1576 werd de Heerlijkheid verkocht aan Dietrich von Ketteler. Het bleef door erfopvolging bezit van de Kettelers tot aan de verwoesting van het kasteel in 1626. In 1642 werd de Heerlijkheid verkocht aan de heren van het kasteel Twickel in Delden. Tot op de dag van vandaag is nog steeds twee derde van het grondgebied van Lage in handen van de Stichting Twickel.

 

‘Het grote Twente’
Tilly Hesselink vertelt over het vroegere grote Twente wat tot aan Coevorden doorliep, begrenst door de rivier de Vecht, het landschap en de bewoning.
Ook Stevan Zurek van de universiteit van Vechta houdt een interessant referaat over het gebied Drente-Nedergraafschap-Twente in de 19e eeuw voor wat betreft Nederlandse taalgebruik-dialect, opkomst van de textielindustrie en afhankelijkheid en invloed van Nederland in het gehele gebied. De voorzitter van de Twentse Krans gaf verder informatie over de oudste stad van Twente en dat is Oldenzaal.

 

 

 

In het gevarieerde programma was er ook ruimte voor vicaris Cornelissen en pastor Reerink om een korte toelichting te geven.
Het Basiliekkoor onder leiding van dirigent Han Schokker en begeleid door organist Henk Linker zongen een aantal prachtige en passende liederen, waaronder het Ave Maria, O Salutaris Hostia om af te sluiten met het Gloria in Excelsis Deo van Antonio Vivaldi.
Aan het einde van het Symposium spreekt Tilly Hesselink spreekt haar dank uit aan alle medewerkers, het kerkbestuur van de Plechelmus en het Basiliekkoor, maar ook de sponsoren, medeauteurs, archeologen en anderen.

Unieke miskelk
Voor aanvang en na afloop kon men nog genieten van een kleine tentoonstelling samengesteld door de Twentse Krans met daarin als hoogtepunt een miskelk uit de 14e eeuw met de adellijke wapens van het geslacht Hondeberg en van den Clooster.

 

< Vorig / Volgende bericht >