Samenwerking voor goede jeugdzorg

Alle huisartsen en apothekers in de gemeente Dinkelland en de gemeente Dinkelland hebben op vrijdag 19 december 2014 een samenwerkingsovereenkomst voor de jeugdzorg ondertekend. In de overeenkomst staan afspraken over de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de partijen en de toeleiding naar ondersteuning en zorg.

Het doel van de samenwerkingsovereenkomst is dat doorverwijzingen naar de specialistische zorg afnemen, samenwerking  tussen de huisartsen en Team Ondersteuning & Zorg van de gemeente Dinkelland wordt vereenvoudigd, en goede zorg wordt geboden aan de jeugd.
Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp en voor de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen, jeugdreclassering en het advies en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Huisartsen, medisch specialisten, jeugdartsen én de gemeente kunnen cliënten dan verwijzen naar alle vormen van jeugdhulp. Gemeenten en artsen willen goede afspraken maken over hun onderlinge samenwerking. Apotheker Adam Kok geeft aan: opvallend is ook dat de apothekers hebben meegeholpen in het tot stand brengen van deze overeenkomst. Dit is vrij uniek in Nederland.
Wethouder Ilse Duursma: ”Is er in een gezin ondersteuning en zorg nodig, dan willen we het zo regelen dat er voor het gezin één plan komt en één regisseur, die de ondersteuning en zorg coördineert. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat er duidelijke afspraken zijn met hulpverleners die kunnen verwijzen naar de zorg, zoals huisartsen. Daarom hebben de huisartsen en gemeente de handen in een geslagen en hebben we een samenwerkingsovereenkomst opgesteld. Daarmee werken we samen met als doel de zorg dichter bij huis, passender en integraal te organiseren.”

Vanzelfsprekend zijn beroepsgeheim en privacywetgeving een belangrijk onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst. Inhoudelijke informatie wordt uitsluitend gedeeld met de goedkeuring van de cliënt. Huisartsen geven vanuit hun specifieke expertise een verwijzing naar de benodigde zorg, maar zijn nu via de gemeente goed op de hoogte van alle vormen van jeugdhulp die beschikbaar zijn. Zo kunnen ze nog beter de juiste hulp bepalen voor de cliënt. De afspraken  zijn nu nog vooral gericht op kinderen, jeugdigen en gezinnen, maar worden in de loop van 2015 nader ingevuld en verbreed naar alle doelgroepen op lokaal niveau.

Huisarts Marcel Klamer: “Afgelopen jaar hebben huisartsen en apothekers, mede vanuit hun maatschappelijke en professionele betrokkenheid  regelmatig met de gemeente overlegd hoe de zorg voor de jeugd en andere kwetsbare groepen beter, passender en effectiever gerealiseerd kan worden. De hieruit voortgekomen samenwerkingsovereenkomst is een goede stap om dit te bereiken. Ik hoop dat deze onderlinge samenwerking zal leiden tot een beter afgestemde ondersteuning en zorg en ben blij dat we nog voor de Kerstdagen onze handtekening eronder hebben kunnen zetten”.

Huisartsen en de gemeente hebben afgesproken dat in 2015 één keer per kwartaal gezamenlijk wordt gekeken in hoeverre de afspraken werkzaam, efficiënt en effectief zijn. Zo kunnen afspraken, mocht dat nodig zijn voor 1 januari 2016 eventueel worden aangepast.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >