“Het ziekenhuis heeft nu eindelijk water”. Deze kreet kwam in februari 2013 recht uit het hart van Henk ter Braak, voorzitter van de stichting Help Burundi. Vol trots toont hij foto’s over het waterproject ‘Spring of the Kiryama’, waaraan de stichting Help Burundi de laatste 4 jaar intensief heeft gewerkt om 15.000 mensen in de stad Muyinga en haar omgeving te voorzien van water. Maar na het afronden van dit levensreddende project is men al weer bezig met een volgend doel en dat is de realisatie van een Sanitair gebouw, het zogeheten Sanitatieproject.
“In een dergelijk land als Burundi moet je steeds een volgende stap zetten. Het is zo’n armoedig deel van Afrika dat kampt met een enorme achterstand. Schoon water is van levensbelang en daarnaast proberen we de mensen zelf verantwoordelijk te laten zijn voor de zaken, die wij hen aanbieden. Scholing is dan van belang, maar ook moeten ze leren te rapporteren en dus cijfers overleggen van het water – en stroomverbruik, want meten is weten. Wij willen dat de mensen in Burundi schoon water krijgen daar ook verantwoord mee omgaan,” vertelt Ben Bos, de ‘projectmanager water ’ van de stichting Help Burundi. “Niet voor niets gaat de opbrengst van het bekende Serious Request van radio 3FM naar het Rode Kruis met als doel om de sterfte onder kinderen als gevolg van diarree terug te dringen. Dit is een stille ramp en dat heeft alles te maken met een gebrek aan schoon drinkwater. 3 FM deejay Eric Corton heeft over schoon drinkwater, zeep en een gebrek aan hygiëne prachtige reportages gemaakt en met name in Burundi, het land waar wij dus ook al jaren hulp beiden. Helaas is hij niet bij onze projecten geweest, maar we hebben wel geprobeerd om contact met hem te leggen. In één van zijn Tweets heeft hij het over ‘wassen in die poeprivier’ en de DJ liet weten daar van te walgen. Inmiddels hebben we twee keer een reactie gehad van ‘Het Glazen Huis’, maar een vorm van samenwerking is niet mogelijk. Dat neemt niet weg dat we erg blij zijn dat er ook via Serious Request landelijke aandacht werd geschonken aan dit immense probleem,” zegt voorzitter Henk ter Braak. “Het geeft wel aan dat wij met onze projecten de kern raken en dat onze financiële ondersteuning, en de geleverde praktische kennis er zeker toe doet. “
Het Sanitatieproject, waar de stichting Help Burundi, nu intensief mee bezig is zorgt er voor dat er een centraal gelegen gebouw komt met openbare douches, toiletten en een instructieruimte. In dit ‘les’ lokaal krijgt de plaatselijke bevolking onderricht in het omgaan met hygiëne. “Het is natuurlijk niet alleen het gebruik van zeepjes, maar ook de manier waarop je zorgt voor je lichaam. En natuurlijk ook moet jezelf ervan overtuigd raken dat het van groot belang is voor je eigen gezondheid, maar ook voor het welbevinden van je kinderen, “ vertellen de stichtingsleden Anne-Margreet Braakman en Leonie Siers. “Na ons Waterproject zien we een toename van mensen, die daar gebruik van maken. Toch moeten we er voor zorgen dat we nieuwe stappen maken. Op het Sanitatiegebouw komen bijvoorbeeld zonnepanelen en Burundi is natuurlijk een ideaal land om juist uit deze techniek veel energie te kunnen halen. Daarin moeten we ze overtuigen en zelf leren om keuzes te maken. In dat kader merken we dat we bij de mannelijke bevolking nog teveel het oude traditionele denken terugzien, terwijl de vrouwen vaak heel enthousiast zijn en ook nog eens het werk doen. Wat dat betreft hopen we dat de vrouwen meer invloed en macht krijgen om een kentering te veroorzaken in de denkwijze.”
Ondanks deze interne problemen in het land Burundi blijft de stichting vol goede moed om de helpende hand te blijven bieden. Met hun projecten weten ze zich gesteund door de Wilde Ganzen. Daarnaast zijn er ook tal van particuliere initiatieven, die een belangrijke steen bijdragen om deze arme bevolking de helpende hand te bieden. Dankzij de families Vrielink en Van Schoot is ongeveer de helft van dit fantastische project bijeengebracht. “Ons Waterproject is door juffrouw van Oostveen in staat gesteld om de komende 5 jaar dit project verder te ondersteunen. In Denekamp is juffrouw van Oostveen een begrip als verloskundige. Met haar geldelijke en ook emotionele ondersteuning is zij voor ons project eveneens een begrip geworden. Het zijn mensen, die verder kijken dan hun eigen omgeving en daarmee van onschatbare waarde zijn,” laat een dankbare stichting weten.
Onder de bezielende leiding van Ben Bos zit men de komende periode niet stil. De bekostiging van zonnepanelen is nog niet rond en dat is de volgende uitdaging van het stichtingsbestuur. “We blijven op zoek naar sponsors en dat kunnen bedrijven, maar ook particulieren zijn. Ze kunnen altijd informatie vragen. Ons streven is om het geld rechtstreeks op de juiste plek te krijgen en laten niets aan de strijkstok hangen. “
De Stichting Help Burundi opereert vanuit het hart en dat zorgt voor bezieling, betrokkenheid en oprechte liefde om het leed in dit Afrikaanse land te verzachten. Meer informatie is te vinden op www.helpburundi.nl. Met de steun van velen kan men ook dit Sanitatieproject tot een goed einde brengen. Het is geen (water)druppel op een gloeiende plaat, maar een druppel, die de basis vormt voor een watergolf aan hulp. “Het is geen water naar de zee dragen, maar wij pakken de problemen aan bij de bron,” is de stellige overtuiging van de stichtingsleden Help Burundi, die met hart en ziel de problemen aldaar te lijf gaan.