De week van de scheidsrechter staat voor de deur en dus zetten sportverenigingen de scheidsrechters in het zonnetje. Dat gebeurt dus ook bij KOSC waar de schijnwerpers de komende week op de leidsmannen staan.
Binnen de Ootmarsumse voetbalclub zijn Martijn Morsink (jeugd), Louis Brunninkhuis (senioren) en Damir Sehovic (coördinator en contactpersoon algemeen bestuur) verantwoordelijk voor de gang van zaken rond de scheidsrechters. Een veelomvattende taak. “We zitten nooit stil,” lacht Martijn Morsink, “Zeker niet als de competitie loopt. Uiteraard delen we de scheidsrechters in. We proberen, en zeker de jonge scheidsrechters, zoveel mogelijk te begeleiden. Tevens zijn we altijd op zoek naar nieuwe clubscheidsrechters, die ingezet kunnen worden om een wedstrijd te fluiten.” Dat is nog niet alles, want KOSC zet zeker in voor een goed scheidsrechtersklimaat. “De arbiters van onze club geven zelf hun wensen aan en daar houden we rekening mee. Ze krijgen hun eigen outfit als ze laten zien dat ze serieus met hun ‘vak’ omspringen. We geven ze de mogelijkheid om door te groeien door bijvoorbeeld de Verenigingsscheidsrechtersopleiding te volgen. Het is nu al bekend dat vier mensen binnen onze club deze cursus volgen,” vertelt een trotse Damir Sehovic.
Geen wedstrijden zonder scheidsrechters
Het is een cliché ‘Geen wedstrijd zonder scheidsrechters’ maar het is wel de waarheid. In dat kader probeert het trio Martijn, Louis en Damir binnen de club draagkracht en respect te creëren voor de mannen en/of vrouwen, die wedstrijden leiden. “Als we merken dat KOSC-leden tijdens de wedstrijd tegen de grens van wat wel en niet kan aanlopen, dan voeren we een gesprek met diegene. Dat heeft er ook mee te maken dat we een goede communicatie hebben met onze scheidsrechters, die niet als klikspaan spelen, maar open en eerlijk over het verloop van hun wedstrijd praten. We merken ook heel vaak dat ze zelf kritisch zijn en dat geeft aan dat ze zelf beter worden. We vragen echter wel aan de spelers om ook fouten van scheidsrechters te accepteren en zeker hun beslissingen te respecteren. Dus toon waardering als ze een goede wedstrijd hebben gefloten,” benadrukken Martijn Morsink en Damir Sehovic het belang van wederzijds respect.
Uit de brand helpen
Martijn en Damir roemen het scheidsrechterskorps om hun bereidheid om elkaar uit de brand te helpen. “Onze mensen hebben echt de motivatie om voor elkaar in te springen, want ze vinden het belangrijk om de wedstrijden door te laten gaan. Voetballers hebben dat vaak niet eens in de gaten wat er achter de schermen geregeld wordt om hun partijtjes in de competitie of vriendschappelijk door te laten gaan. Ook daarom is de week van de scheidsrechter zo belangrijk. Bij ons op de velden loopt ene Mark Smit uit Oldenzaal. Hij helpt ons heel vaak uit de problemen en daar zijn we oprecht blij mee. Tevens zien onze teams graag dat hij wedstrijden fluit en dus is het een echte win-win situatie,” zegt Martijn Morsink.
Jonge scheidsrechters met ambitie
Het is bij KOSC een vaststaande regel dat alle tweedejaars B een cursus spelbegeleider volgen. Uit deze lichting zijn er altijd een paar, die deze verplichting als een uitdaging zien. “Met Nijs Kemna, Rens Weierink en Daan Hulsmeijers hebben we zo’n trio dat verder wil als scheidsrechter. Ze zijn leergierig en fluiten graag hun wedstrijden. Deze jongens worden dan ook door ons begeleid en we hopen dat ze zich door ontwikkelen. Ze hebben in ieder geval de potentie om verder te komen en kunnen in een later stadium standaardelftallen fluiten. Deze knapen houden we nog in de luwte, zodat ze zich in alle rust kunnen ontwikkelen tot een betere scheidsrechter. Wie weet leveren wij als KOSC ooit een Bjorn Kuipers 2.0 af. Dat is echter niet ons uitgangspunt, want wij willen heel graag dat alle elftallen kunnen voetballen en daarom is het van belang dat we onze scheidsrechters goed in kunnen delen. Hoe meer mensen, die een wedstrijd willen fluiten, hoe meer mogelijkheden,” aldus de coördinatiegroep scheidsrechters.
Week van de scheids
Het trio dat verantwoordelijk is voor de fluitende leden verrast hun scheidsrechters met een presentje en een feestavond met een hapje en een drankje. Deze vindt plaats op 1 oktober in de KOSC kantine. Daar ontvangen ze hun presentje als waardering voor hun inzet. Mochten de clubscheidsrechters verhinderd zijn, dan worden de cadeautjes persoonlijk thuis aan de leidsmannen – of vrouwen overhandigd. “De komende week is er extra aandacht voor de scheidsrechters, maar als KOSC proberen we die waardering wekelijks tot uiting te laten komen. Dat is ook een signaal naar die notoire spelers, die structureel discussiëren met de scheids. Stop daarmee of anders worden ze gevraagd om zelf wedstrijden te fluiten. Dan ervaren ze heel goed wat het is om alles in goede banen te leiden. Geen enkele wedstrijd is mogelijk zonder een scheidsrechter,” besluiten Damir en Martijn en laten daarmee zien op welke wijze ze binnen KOSC met het scheidsrechtersbeleid bezig zijn.
De jonge scheidsrechters in beeld