De leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen Meander uit Ootmarsum en ’n Boaken uit Agelo hebben weer op hun eigen manier de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Dat gebeurde tijdens de Adoptieviering in de protestantse kerk. Deze viering is tevens de afsluiting van een reeks van lessen en activiteiten die de scholen houden over het onderwerp Oorlog en de gevolgen daarvan. Op school wordt daarvoor onder andere het boek Ootmarsum 1940-1945 gebruikt. Verder bezoeken de leerlingen de drie monumenten in en rond Ootmarsum, waarbij ze worden begeleid door leden van de Ben Morshuis Stichting. Bij elk monument worden de gebeurtenissen verteld die zich hier hebben afgespeeld.
In de kerk kon leraar Tom Koers niet alleen ruim tachtig leerlingen verwelkomen, maar ook Gerard Wortelboer, die jaarlijks de lotgevallen van zijn familie vertelt. Verder Ben Morshuis namens de BMS en wethouder Loes Stokkelaar namens de gemeente. De wethouder, die haar toespraakje zoals gebruikelijk met een eigen gedicht begon, hield de kinderen voor in wat voor beschermde wereld zij wonen in vergelijk met leeftijdgenoten in landen waar constant oorlog is. “Wij hebben hier in Nederland die situatie ook gekend, maar daaraan is gelukkig een einde gekomen. Wij hebben sinds 1945 in vrijheid kunnen leven, maar wij moeten met z’n allen wel aan die vrede blijven werken. We moeten iedereen als gelijke behandelen ongeacht geloof, huidskleur of mening,”
Zij wees op het belang van deze jaarlijkse Adoptieviering. Deze werd opgeluisterd met zang, voordracht en muziek door de kinderen. Daarna gingen allen in een lange rij naar het aangrenzende Bergplein, waar het oorlogsmonument staat. Daar werd een krans gelegd en de vlag halfstok gehangen. Daarna was er een minuut stilte: een indrukwekkend moment. Ruim tachtig kinderen in doodse stilte!
De leerlingen van ’n Boaken brachten vervolgens een krans bij het vliegeniersmonument aan de Oppersveldweg, dat door hen is geadopteerd. De kinderen van De Meander legden bloemen bij de graven van de vliegeniers op de Nederlands Hervormde begraafplaats.