Er is één naam, die decennialang onverbrekelijk met het Onderwijsmuseum verbonden is, en dat is de naam van Jan Heerink. Meer dan 30 jaar is hij betrokken geweest bij het bestuur van het Onderwijsmuseum Educatorium Ootmarsum. Tijdens de jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst van het schoolmuseum werd afscheid genomen van Jan Heerink. Met veel waarderende woorden richtte voorzitter Hans van Zuilekom zich tot de scheidende penningmeester.
Voor al zijn werkzaamheden ontving Heerink een prachtige oorkonde gekalligrafeerd door Anne Dorst met daarop de titel ere-penningmeester van het Onderwijsmuseum Educatorium. Daarnaast ontving hij een heel mooi aandenken in de vorm van een miniatuur schoolbank en een glaswerk met daarin verwerkt 30 jaar penningmeester. Met een klaterend applaus namen ook de vrijwilligers afscheid en iedereen drukte hem met een welgemeend dankjewel de hand.
Vanaf het allereerste uur
Jan Heerink werd in 1992 gevraagd om toe te treden tot het voorlopig bestuur van het nieuw op te richten schoolmuseum. Jan stond namelijk bekend om zijn kennis op financieel gebied. Hij was destijds werkzaam bij accountantsbureau Eshuis, maar met onderwijs had hij geen bijzondere band. Het bestuur bestond destijds verder uit: Jos Verbeeten, Jacques Bogers, Jan Luttikhuis, Ben Morshuis, Jan Koopmans, Jan van Benthem, Jan Oude Veldhuis en initiatiefnemer Gerard Mensink. Het voorlopige bestuur had de opdracht de oprichting van een Onderwijsmuseum voor te bereiden. In 1994 bij de officiële start van het museum werd het voorlopige bestuur omgezet in het bestuur van de stichting Onderwijsmuseum Educatorium Ootmarsum. “De bemoeienis van Jan met ons museum is dan eigenlijk ook meer dan 30 jaar, maar we houden het bij de officiële oprichting in het jaar 1994. En met het naderend afscheid maakt hij de 30 jaar als penningmeester vol. Een unieke prestatie. Hij heeft het museum in tijden van voor- en tegenspoed uiterst deskundig door de dertig jaar heen geleid. Kenmerkend voor Jan: uiterst precies, oog voor details, geen onverantwoorde uitgaven, deskundig, altijd goed voorbereid en bescheiden,” somt voorzitter van Zuilekom een aantal passende eigenschappen op.
“Door zijn gedegen financiële beleid was het museum in staat om in 2013/2014 een grootscheepse verbouwing te realiseren. Zonder subsidie van de gemeente, maar wel met hulp van externe fondsen en de eigen inbreng kon dit grote project gefinancierd worden. De eigen inbreng was mogelijk door het financiële beleid van Jan in de jaren daarvoor. Ook in de jaren daarna houdt Jan de financiën goed in de rij.”
Op initiatief van het bestuur wordt Jan in 2016 voor zijn inspanningen beloond met een Koninklijke Onderscheiding. Naast zijn rol als penningmeester was Jan samen met zijn Fien ook actief als gastheer en gastvrouw.
“In 2022 laat Jan voorzichtig weten dat hij een keer wil stoppen als penningmeester,” vervolgt van Zuilekom. “Het vinden van een opvolger is niet gemakkelijk.
In 2024 vinden we Mattie Platvoet uit Reutum bereid om Jan op te volgen. Hij hoeft zich geen zorgen te maken over de financiële situatie van het museum. Jan laat een gezond museum achter. Uitgaande van het jaar 1992 is Jan tevens de langst betrokken vrijwilliger van ons museum. En gelukkig hoopt hij samen met zijn vrouw Fien nog jarenlang vrijwilliger te blijven.”
Jan Heerink bedankte na afloop iedereen voor de fijne samenwerking. Hij memoreerde nog aan een aantal ‘schoolreizen’, die hem zijn bijgebleven en sprak ook steeds over ‘ons museum’.
Nieuw museumjaar met Fiep Westendorp
In 2025 wordt er niet alleen met een nieuwe expositie, maar ook met een nieuwe penningmeester gestart. Mattie Platvoet stelde zich voor aan de aanwezige vrijwilligers. “Ik heb vorig jaar al stagegelopen en die is per 1 januari 2025 afgelopen. Ik ben dus geen stagiair meer,” lacht Mattie Platvoet, “Ik ben in ieder geval warm ontvangen en ik ga werken met een leuke groep mensen. Het komt vast goed.”
Voorzitter Hans van Zuilekom zette Jos van Zutphen in het zonnetje als vrijwilliger, die dit werk 25 jaar heeft gedaan. Ze kon echter niet aanwezig zijn. De voorzitter noemde het afgelopen jaar in grote lijnen succesvol. Er zijn goede afspraken met de gemeente gemaakt over de huur. De bezoekersaantallen zijn iets teruggelopen. “In 2025 krijgen we echter een hele mooie expositie over Fiep Westendorp, die het meest bekend is als illustrator van de boeken van Annie M.G. Schmidt. Een expositie voor jong en oud en we verwachten hiermee toch een groei te zien in de bezoekersaantallen. Op 8 februari openen we deze tentoonstelling en dat is de aftrap van een hopelijk succesvol 2025. Eén ding weten we zeker, we doen het met ons allen,” besluit van Zuilekom het officiële gedeelte van deze vrijwilligersbijeenkomst bij restaurant ‘de Pastorie’ .