Met een prachtige expositie over de ambacht, landbouw – en huishoudschool heeft het Schoolmuseum Ootmarsum het nieuwe museumjaar geopend. De officiële opening vond afgelopen zaterdag 30 januari plaats te midden van vele vrijwilligers, noabers en genodigden. Voorzitter Hans van Zuilekom heette de aanwezigen, na het luiden van de schoolbel, hartelijk welkom. “Het is een druilerige zaterdagmiddag, echt museumweer,” begon de voorzitter van het schoolmuseum zijn speech.
Van Zuilekom blikte nog even terug op het afgelopen jaar en constateerde dat het museum heel veel moeite moet doen om bezoekers te trekken en de mooie aantallen van de afgelopen jaren te handhaven. “We mogen als klein museum best nog wel tevreden zijn met onze bezoekersaantallen en als de mensen eenmaal binnen zijn, dan ontvangen we alleen maar complimenten over de inrichting, wat er allemaal te zien is en de lessen, die gegeven worden. En dat hebben we allemaal te danken aan het goud van dit museum en dat zijn jullie, onze vrijwilligers,” sprak de voorzitter waarderende woorden in de richting van de 65 mensen, die zonder één cent subsidie het schoolmuseum draaiende houden.
Zij zijn ook voor een deel verantwoordelijk voor de nieuwe expositie met als boeiend onderwerp de oude ambacht – en huishoudschool. De enthousiaste vrijwilligers hebben bij het inrichten van deze expositie ondersteuning gehad van Harry Leppink, Clemens Nijmeijer en Karel Visser. Zij verzorgden ook aanvullende materialen, die een mooi overzicht geven over deze vakscholen uit het midden en de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Harry Leppink en Karel Visser gaven middels een toespraakje ook blijk van hun enthousiasme over deze expositie.
Leppink raadde het museum aan om bij de materialen een notitiemogelijkheid neer te leggen. “Zelf las ik ooit eens dat een meisje opgeschreven had dat ze de gehele pauze met een van papier gemaakte rode tong over het plein moest lopen. Ze kletste teveel en kreeg deze straf. Dit is een herinnering, die er bij dit meisjes ongetwijfeld ingehakt heeft, maar voor later zijn het kostbare anekdotes en die gelegenheid moet je de bezoekers bieden,” vertelt Harry Leppink.
Voor leraar Karel Visser is het Schoolmuseum een ‘Feest van Herkenning’. “Het is heerlijk om hier rond te neuzen, rond te dwalen en je gedachten terug te laten gaan naar je eigen schoolperiode. Ik ben zelf op de nodige scholen actief geweest, maar eindigde op de ambachtschool in Enschede. Daar gooiden we niets weg en dat betekende letterlijk dat we voor tonnen (aan gewicht) op de zolder hadden staan. Uiteindelijk zijn we daar begonnen met het selecteren van de materialen en dan is het best moeilijk om afscheid te nemen van in onze ogen waardevolle spullen. Er is dus heel veel bewaard gebleven en ik ben heel trots dat een deel daarvan een plek in dit mooie Schoolmuseum heeft gekregen. De tijd van vroeger bleek nog niet zo verkeerd, want we leidden echte vaklui op. Het is misschien wel tekenend dat in het huidige moderne voortgezet onderwijs de Vakscholen weer in ere worden hersteld, zodat leerlingen, vanaf het eerste jaar in de gelegenheid worden gesteld, om een vak te leren en dus komen we eigenlijk weer terug bij die oude ambacht – en huishoudschool,” benadrukt Visser het belang van het leren van een goed vak.
De drie heren Leppink, Nijmeijer en Visser openden vervolgens de expositie door met een handzaag de blokkade voor de trap weg te zagen. Daarna genoten de aanwezigen van de tentoongestelde materialen. In de Huishoudschool zijn de mooiste naaiwerkjes te zien, maar ook zijn er foto’s te bewonderen van wat er allemaal geleerd werd. De ambachtschool heeft zijn eigen materialen en die geven heel duidelijk weer wat er allemaal nodig was om de leerlingen daar goed vakonderwijs te geven.
(De foto’s van Caspar Kouijzer spreken boekdelen).
Discussie was er deze feestelijke openingsmiddag onder de genodigden en de vrijwilligers, want moet Ambachtschool nu met één ‘s’ of met twee. “Vroeger schreef men het inderdaad met één ‘s’, maar tegenwoordig zijn de spellingsregels anders en dus is er een ‘s’ bijgekomen. Belangrijker is om te vermelden, en daar is geen discussie over mogelijk, dat ons winkeltje door de uitbreiding van het assortiment nieuwe impulsen gekregen , “vult voorzitter Hans van Zuilekom aan,” Verder gaat er, het is misschien een cliché, veel dank uit naar onze vrijwilligers. Eind december ging de deur van het Educatorium dicht en dan denk je, even rust. Niks van dit alles, want er is de afgelopen maand keihard gewerkt met dit mooie resultaat als gevolg. Een expositie, die niet alleen toeristen en dagjesmensen moet trekken, maar ook de Ootmarsumse bevolking zal veel herkennen in dit overzicht over de Ambachtschool en de Huishoudschool,” besluit Hans van Zuilekom. En vervolgens brachten alleen een toast uit op het nieuwe Museumjaar, dat hopelijk weer zorgt voor positieve bezoekersaantallen.
Het Schoolmuseum is dagelijks geopend:
Openingstijden
Dinsdag tot en met vrijdag van 10-17 uur
Zaterdag en zondag van 13-17 uur
Maandag van 14-17 uur
Woensdag 21 september gesloten
Vrijdagmiddag 4 november gesloten i.v.m. kermis
Zondag 6 november gesloten i.v.m. kermis
1e Paasdag, 1e Kerstdag gesloten
Het museum is volledig toegankelijk voor rolstoelen. De mogelijkheid bestaat om groepslessen te krijgen en ook kan men met een groep terug in de schoolbanken. Verdere Informatie is te vinden op de website: www.educatorium.nl