Met een team van 48 mensen neemt ook de familie Scholte Lubberink, de Schubbies, deel aan de Samenloop voor Hoop in Tubbergen. “We leven er erg naar toe, maar zullen ook ongetwijfeld een brok in de keel krijgen,” vertelt ‘teamcaptain’ Christa Dams-Scholte Lubberink. In mei 2019 heeft de familie, samen met andere muzikanten, zangers en zangeressen een prachtig benefietconcert gegeven in ’t Oale Roadhoes. Dat was hun eerste start om geld in te zamelen voor het Koningin Wilhelminafonds. “Het concert was met name voor onze zus Mariët Schoemaker en haar man Geert. Zij lijdt aan kanker en knokt om deze ziekte het hoofd te kunnen bieden. Ook tijdens de Samenloop voor Hoop zal ze er bij zijn. In ieder geval aan het begin en tijdens de slotceremonie. Dat vinden we als familie en bekenden echt geweldig. We leven er dan ook naar toe. Het is een heel bijzonder gebeuren waar je emoties heen en weer geslingerd worden, omdat iedereen zijn of haar eigen verhalen heeft. Verdriet, hoop, blijdschap, samen de schouders eronder, echt alles komt voorbij,” geeft Christa Dams aan welke impact dit gebeuren heeft.
‘De Schubbies’ hebben na het benefietconcert niet stilgezeten en zijn aan de slag gegaan met allerlei acties. Er werden knuffels gemaakt en verkocht, hosta’s gekweekt, een worstenactie gehouden en mijn zus Ivonne heeft in Zwitserland zogeheten ‘peaks’ gelopen of liever gezegd beklommen. Hoe hoger de donatie hoe hoger ze de bergen beklom. En zo zijn de Schubbies op verschillende vlakken bezig geweest met als resultaat dat de teller, inclusief het benefietconcert op bijna 5400 euro staat. “Het doet ons goed al die steun en binnen de familie schept het ook een bijzondere band. Zo komt Ivonne dit weekend naar Nederland om ook mee te lopen. Het zijn ook de hartverwarmende reacties van anderen, die zorgen voor ‘die brok in de keel’, maar dat maakt het ook zo waardevol. Een mooi voorbeeld is de geste van Geerts zus Dinie met haar man Harry, die de zorgboerderij de Piet runnen. Deze familie Meenhuis stelt veel beschikbaar om te verkopen in een kraam. En uiteraard is de opbrengst van de verkoop bestemd voor het KWF. Ze doen het belangeloos om op die manier hun betrokkenheid te tonen. Dat zijn kostbare momenten en daar doen we het met zijn allen voor. En daar mag ook echt een brok in de keel bij horen,” besluit Christa Dams.
De Samenloop voor Hoop in Tubbergen, en ook in andere plaatsen in Nederland, begint zaterdag 21 september om 16.00 uur. Onder warme aanmoedigingen van alle aanwezigen lopen mensen die kanker hebben gehad of nog in behandeling zijn – de survivors – samen met hun naasten de eerste ronde over het parcours. Met de openingsceremonie wordt getoond dat alle betrokkenen er voor elkaar zijn en dat er hoop is.
Kaarsenceremonie
Een heel bijzonder moment is er om 22:00 uur op de zaterdagavond. Als de avond valt steken de betrokkenen kaarsen aan, waardoor de kaarsenzakken met daarop een persoonlijke boodschap het parcours verlichten. Een emotioneel moment, waarbij iedereen even stil staat. “We steunen elkaar, herdenken mensen die zijn overleden aan kanker en steken mensen die ziek zijn een hart onder de riem.”
Na 24 uur lopen alle deelnemers begeleid door sfeervolle muziek en gehuld in hun paarse shirt de laatste ronde samen. Daarna wordt op het podium bekend gemaakt hoeveel geld er in totaal is opgehaald aan de hand van een cheque die aan KWF wordt overhandigd. Dat zal op zondag 22 september vanaf 16.00 uur plaatsvinden.
Ook in de kerken wordt er aandacht aan besteed. “Tijdens de 24 uurs wandeling bent u welkom, misschien even bijkomen, een kaarsje aansteken, een intentie in het intentieboek schrijven. Zondagmorgen is de Samenloop voor Hoop viering in de Pancratiusbasiliek. In deze viering sluiten wij ons aan op dit evenement. Miriam Wesselink zingt het SamenLoop voor Hoop lied. De verdere muzikale omlijsting wordt verzorgd door het team Schubbies Samenlopen SamenHopen. Het pastorale team zal voorgaan. Wij heten u welkom in onze kerk.”