Veel ouders die in de problemen kwamen met de kinderopvangtoeslag hebben schulden. Het is moeilijk om zo een nieuwe start te maken. En dat is juist wel wat er nodig is. Gemeente Dinkelland gaat inwoners die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire dan ook hun publieke schulden kwijtschelden.
Wethouder Ilse Duursma geeft aan dat ze als gemeente graag het initiatief nemen om vooruit te lopen op het nieuwe wetsvoorstel. “Ik vind dat ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire recht hebben op een nieuwe start. Met het kwijtschelden van de publieke schulden zijn we alvast weer een stap verder om hen hierin te ondersteunen.”, aldus Duursma.
Om welke schulden gaat het?
Het gaat voorlopig alleen om publieke schulden, dat zijn schulden bij de overheid. Voor private schulden komt later een oplossing. Private schulden zijn schulden bij bedrijven en organisaties buiten de overheid, bijvoorbeeld energiebedrijven, zorgverzekeraars en woningbouwverenigingen. Daarbij gaat het niet alleen om de schulden van de aanvragers van de kinderopvangtoeslag, maar ook die van hun toeslagpartner.
Alleen schulden die zijn ontstaan vóór 1 januari 2021 worden kwijtgescholden. Voor schulden die zijn ontstaan door fraude of een misdrijf geldt een uitzondering. Die worden niet kwijtgescholden.
Vervolgstappen
De inwoner hoeft geen actie te ondernemen om voor deze kwijtschelding in aanmerking te komen. De gemeente ontvangt bericht welke inwoner hiervoor in aanmerking komt. De gemeente gaat de schuld kwijtschelden en vervolgens ontvangt de gedupeerde een brief van de gemeente ter bevestiging van de kwijtschelding.
Ondersteuning
De afgelopen maanden is er door de gemeente Dinkelland en de betrokken partners hard gewerkt om de gedupeerde ouders passende en ondersteunende hulp te bieden. Op dit moment zijn er 26 gedupeerden bekend in de gemeente.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met onze schulddienstverlener, tel. 0541-854100. Of stuur een mail naar schulddienstverlening@noaberkracht.nl