Na het succes van de eerste editie in 2017 wordt er rond de jaarwisseling in en rond het voormalig klooster Maria ad Fontes in Ootmarsum opnieuw een actie voor het goede doel gehouden. Dit jaar gaat de opbrengst van de actie naar twee goede doelen, te weten de Stichting Noaberhart in Rossum en de Stichting AED Ootmarsum e.o.
Van veilingavond tot en met oliebollen bakken
Vorig jaar namen Gerard Kosse (mede-eigenaar van het voormalig klooster) en Jan Vos (van Jan Vos Culinair) het initiatief voor de acties voor het goede doel. De zorgboerderij Tilligte en de hospice Holos N.O.-Twente konden dankzij de actie 3000 euro bijschrijven. Beide initiatiefnemers zijn opnieuw van de partij en verder maakt ook de familie Ankoné van Proeverij t Oale Klooster deel uit van het organisatiecomité.
Op donderdag 27 december vindt er in de kloosterkapel een speciale veilingavond plaats en op maandag 31 december worden er in de kloosterkeuken oliebollen gebakken en is er voor de voor bezoekers van het terras overheerlijke balkenbrij en bakleverworst. De activiteiten worden gelardeerd met een gezellig stukje muziek en er is gelegenheid een bezoek te brengen aan de expositieruimten van het oude klooster.
De goede-doelen-actie begint dus met een veilingavond in de kapel van het klooster. Er worden allerlei interessante voorwerpen geveild, van kunst tot kitsch. De band Ome Herman zorgt voor een gezellig stukje muziek en de familie Ankoné van de Proeverij ’t Oale Klooster en Jan Vos verzorgen de hapjes en drankjes. De deelname aan de avond, die om 19.00 uur begint, staat open voor iedereen, de entree is 10 euro. De hapjes zijn gratis, de drankjes moeten worden afgerekend.
Het bakken van de oliebollen op oudejaarsdag start om 7.00 uur ’s morgen. De oud-jaars-lekkernij is af te halen of te bestellen en wordt desgewenst bezorgd. Tot 15.00 uur gaan de oliebollen in het vet. De hele dag is er muziek en informatie over de goede doelen en de toekomst van het klooster. “Het moet weer een gezellig samenzijn worden op deze laatste dag van het jaar. Vorig jaar was het ook een komen en gaan van mensen met veel gezelligheid”, zegt organisator Gerard Kosse.
Hij maakt speciaal voor deze dagen de overheerlijke balkenbrij met boekweitmeel uit de molen in Lattrop. De oliebollen, de lekkerste van Ootmarsum en omgeving, worden weer gebakken door Jan Vos en Henk Bronswijk. Mariël en Martin Ankoné zorgen op beide actiedagen voor de omlijsting. Mariël is de uitbaatster van de Proeverij ’t Oale Klooster. De daghoreca is geopend van vrijdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur en de rest van de week op afspraak. Samen met de kookstudio van Jan Vos wordt invulling gegeven aan het horecagedeelte van het klooster. Deze samenwerking tussen de betrokkenen van het klooster zetten zich de laatste dagen van het jaar in om geld in te zamelen voor deze beide goede doelen. Het rekeningnummer van de Oliebollenactie is: Sociëteit Ad Fontes NL79RABO0325373299.
Stichting Noaberhart & Stichting AED Ootmarsum e.o.
De goede doelen van de actie zijn dit jaar de Stichting Noaberhart in Rossum en de Stichting AED Ootmarsum e.o. De Stichting Noaberhart biedt ondersteuning aan personen of gezinnen uit Rossum en omgeving, die als gevolg van een ernstige ziekte, naast zorgen en verdriet ook praktische problemen hebben te overwinnen. Het gaat vooral om ondersteuning in de woon- en leefsituatie in de vorm van advies, onderzoek, uitvoering of het realiseren van tijdelijke of blijvende oplossingen. Het zijn niet alleen personen en gezinnen uit Rossum die te hulp worden geschoten, maar zeker ook personen en gezinnen uit de omliggende plaatsen. Noaberhart is in Rossum ontstaan naar aanleiding van een schrijnende situatie in het dorp Rossum. Met name door ‘Project Claudia’ heeft Noaberhart veel bekendheid gekregen. Inmiddels heeft de stichting twee projecten tot een succesvol einde weten te brengen. Het derde project wordt naar verwachting aan het einde van dit jaar met een goede afloop afgerond. Meer informatie over Noaberhart en de verschillende projecten is te vinden op www.noaberhart-rossum.nl . Er is ruimte voor een nieuw project. De opbrengst van de actie zal hier voor worden besteed. Aanvragen kunnen via de mail worden ingediend (noaberhartrossum@gmail.com). “Uiteraard doe je liever geen beroep op de stg. Noaberhart. Als mens help je liever een ander. Helaas is dit vangnet toch in een aantal situaties de enige uitkomst en wordt er gelukkig ook een beroep op gedaan. Alleen kun je niets, samen kun je alles. In het kader van het Noaberschap is ons motto dan ook: Met elkaar, voor elkaar”, aldus Bianca Weernink van Noaberhart.
De Stichting AED Ootmarsum e.o. wil er voor zorgen dat er per wijk in het stadje een AED is in een kast en dat deze onderhouden wordt volgens de voorschriften en dat deze op gezette tijden vervangen wordt. In het algemeen is dat na 8 jaar. Secretaris Zwerius Kriegsman van de stichting: “Tevens zorgen we dat er voldoende mensen per wijk zijn opgeleid en dat die jaarlijks een herhalingscursus volgen om te kunnen reanimeren en een AED te kunnen bedienen. Indien er een melding binnenkomt bij 112 van een vermoedelijke hartstilstand (of in elk geval dat er iemand niet meer reageert en niet meer ademt), dan krijgen onze hulpverleners meteen een oproep via een app of via de SMS. De 10 mensen die op dat moment het dichtst bij het slachtoffer zijn (wordt via GPS op de telefoon bepaald), worden meteen naar het slachtoffer gestuurd om te starten met reanimatie.” Het is van het grootste belang, dat dit binnen 6 minuten met de reanimatie wordt begonnen. Na de melding worden 10 andere mensen op pad gestuurd om een AED te halen en dan ook naar het slachtoffer te gaan. Er worden nog eens 10 mensen via een tweede AED naar het slachtoffer gestuurd. “Zo worden dus altijd 30 mensen opgeroepen en twee AED’s. In de praktijk komen er natuurlijk geen 30 mensen opdagen, maar het varieert tussen enkele (vooral ’s nachts) tot meer dan 10. Het hele systeem van hulpverlening wordt nog eens uitgebreid uitgelegd op onze website https://aedootmarsum.weebly.com/ “, aldus Kriegsman.