Siepelaardigheden: De Oriënt van Ootmarsum

In de Canon van Ootmarsum en op de website www.mijnstadmijndorp.nl is de prachtige ontstaansgeschiedenis van de Oriënteertafel op de Kuiperberg te vinden. Een plek, die je blik verruimt, en die nog steeds door vele Ootmarsummers met de regelmaat van de klok wordt bezocht. Een plek om je letterlijk en figuurlijk te oriënteren op je omgeving en op je eigen situatie. Een plek om te dagdromen of om beslissingen te nemen.

De Oriënteertafel
Op de Kuiperberg bevindt zich naast de joodse begraafplaats en de watertoren nog een bijzonder rijksmonument: de oriënteertafel. Vanaf dit markante uitzichtpunt waren oorspronkelijk grote delen van Twente en het Duitse grensgebied te zien: steden als Oldenzaal, Enschede en Hengelo, maar ook het kasteel in Bentheim. Bomengroei verstoorde geleidelijk aan het uitzicht. De Heemkunde vereniging Ootmarsum en Omstreken nam het initiatief om de blik weer te verruimen. Er ontstond een prachtig plan en samen met de gemeente en het waterschap en zeker ook door Bas Slatman zijn er naast het verbluffende uitzicht nog meer redenen te bedenken om daar te wandelen en vooral te genieten.
orienteertafel2
De oriënteertafel op 25 juli 1926. Dokter Wortelboer wijst de genodigden op het prachtige uitzicht

93 jaar is de Oriënteertafel oud en het was in het begin van de 20e eeuw een prachtig samenspel tussen de VVV Ootmarsum, al opgericht in 1901,  en de plaatselijke ondernemers, die met hun visie zorgden dat door deze stenen tafel het toerisme voor Ootmarsum en haar prachtige omgeving gepromoot werd. Kleinschalig, maar het was wel de kiem, die er voor zorgde dat het toeristisch landschap in al haar geuren en kleuren een meer dan belangrijke rol ging spelen in het stadje aan de voet van de Kuiperberg. Af en toe moet er dan in een landschap gesnoeid en gerenoveerd worden, maar de kern  blijft dan in tact en dus staat de Oriënteertafel nog steeds fier bovenop onze Kuiperberg als een baken voor toeristen, maar ook voor de inwoners zelf, die nog steeds met warme gevoelens op deze plek kunnen ronddwalen om het karakteristieke  van Ootmarsum, maar ook van Twente en de Duitse buren te aanschouwen.  Een plek dus om van te houden.

 

VVV Ootmarsum
Op de sokkel van de fraaie stenen tafel is te lezen: “ANWB bondsfeesten 22-23 juli 1922”. Het is een verwijzing naar een belangrijke datum voor het toerisme in Ootmarsum. Op deze dag kreeg het fenomenale panoramazicht vanaf de Kuiperberg de erkenning die het verdiende. Zo’n uitzicht is het immers waard om gezien te worden door een breed publiek. Dat paste in de ontwikkeling die Ootmarsum doormaakte. In 1901 was de plaatselijke Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer opgericht. De plaatselijke ondernemers, met name de hotelhouders, begonnen in te spelen op de toeristische aantrekkingskracht die Ootmarsum en zijn omgeving had op vakantiegangers. Onder de vlag van de VVV werden tal van promotieactiviteiten ontplooid om toeristen naar Ootmarsum te trekken. Zo wist de VVV, in samenwerking met andere partijen, de ANWB over te halen om hier een oriënteertafel te plaatsen.

orienteertafel3
Rijwieltochten
Op 22 juli 1922 hield de ANWB haar jaarvergadering in Twente en werd tijdens een aansluitende toertocht onder meer Ootmarsum aangedaan. Daar was voor die gelegenheid een provisorische tafel op de Kuiperberg geplaatst. Het enthousiasme over het uitzicht was zo groot dat besloten werd de tafel te vervangen door een stenen exemplaar. Zondag 25 juli 1926 was de dag van de officiële onthulling en ingebruikname. Tevoren had de ANWB haar leden uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. Er werden vanuit verschillende plaatsen rijwieltochten naar Ootmarsum georganiseerd. Als men in Ootmarsum wilde deelnemen aan de aansluitende lunch, moest men twee gulden betalen. Voor die tijd was dat een heel bedrag. Dat laat zien dat toerisme in die tijd nog een luxe vrijetijdsbesteding was.

Toeristische bedrijfstak
Vooral na de Tweede Wereldoorlog werd het toerisme een steeds belangrijker bedrijfstak in Ootmarsum. Het aantal hotels en hun omvang groeide. Daarnaast werd recreatie op campings en op het Springendal steeds populairder. Sinds de jaren zestig van de 20ste eeuw zijn veel oude gebouwen in het historische centrum gerestaureerd, waardoor de binnenstad zijn aantrekkelijkheid voor toeristen heeft behouden. De Ootmarsumse Boerendansers dragen met hun folkloristische avonden de Twentse cultuur uit. Er kwamen Siepelmarkten, een jaarlijkse Kunstmarkt en Het Los Hoescomplex werd uitgebreid tot Openluchtmuseum.

IMG_0073 (Small) (Small)
Herstel uitzicht
De populariteit van dagtochten per fiets of bus met als eindbestemming de oriënteertafel werd in de loop van de jaren minder, onder meer door een sterk verminderd uitzicht door hoog opgegroeide bomen. In 2006 startte op initiatief van Heemkunde Ootmarsum een project om het uitzicht vanaf de oriënteertafel te herstellen, zodat toeristen én inwoners van Ootmarsum weer kunnen genieten van het prachtige panorama.

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Siepelaardigheden: ‘Theo de eerlijke vinder’

Siepelaardigheden: ‘Theo de eerlijke vinder’

Een wandeling maken langs de rondweg is voor Theo Ikink een vaste route. Maar op een paar weken gele...

Lees verder >
Het kan natuurlijk iedereen gebeuren………

Het kan natuurlijk iedereen gebeuren………

Het zijn ineens barre wintertijden, voor de één is het een geweldige periode, voor de ander mag he...

Lees verder >
Siepelaardigheden: Heel blij met deze bakfiets

Siepelaardigheden: Heel blij met deze bakfiets

In het kader van een Unileveractie maakten klanten bij  aankoop van twee producten van bijvoorbeeld...

Lees verder >