De Siepelmarkten 2015 liggen al weer achter ons. Na een bomvolle eerste, een drukke tweede en een mindere derde voor wat betreft de bezoekersaantallen blikt de organisatie desondanks tevreden terug. Dit keer heeft Marktmeester Jarno Brugging een dagboek bijgehouden voor deze site. Het geeft een mooi inkijkje wat er allemaal moet gebeuren om een dergelijk groot evenement in goede banen te leiden. Met Ootmarsumse gemoedelijkheid weet de organisatie dat echter op een juiste wijze te realiseren. De veiligheidsaspecten, die na het Haaksbergen drama gehanteerd worden, bleken een voedingsbodem voor discussies. Ook milieueisen zorgen er voor dat de karnster er volgend jaar niet meer staat.
En op deze wijze wordt een oud ambacht de kans niet meer geboden om te laten zien hoe het vroeger allemaal in zijn werk ging. Anno 2015 is de wereld veranderd. Maar het heden bouwt op het verleden en dus moet je dat nooit willen verloochenen. En nu het woord aan Jarno.
De laatste Siepelmarkt
“Donderdag 13 augustus noteerden we alweer de laatste Siepelmarkt van dit jaar. Voordat het evenement kan beginnen, hebben we op dinsdagavond voorafgaande aan de markt een laatste overleg met de Siepelmarktcommissie. Deze avond bespreken we een aantal punten, die de nodige aandacht verdienen. Op woensdag beginnen we rond 18.00 uur met de voorbereidingen. De huisjes voor de oude ambachten worden met behulp van leden van de voetbalclub KOSC in elkaar gezet. Dit geldt ook voor het podium waar de boerenbruiloft op traditionele wijze wordt opgevoerd. Ook zetten we een partytent op waar Boer Kuks bij staat. Bij de parkeerplaatsen aan de Smithuisstraat en de Oostwal spannen we nog een rood-wit lint om fout parkeerders tegen te gaan. Bij de parkeerplaatsen aan de Smithuisstraat en Molenstraat wordt een fietsenstalling ingericht door middel van dranghekken. Deze worden beheerd door Siepeljonker en de Judoverenging. Bij de verschillende ingangen van het circuit zetten we sinds dit jaar borden neer waarop de plattegrond te zien is.
Tegen 21.00 uur staat alles klaar en sluiten we deze avond af samen KOSC. We nemen dan een wel verdiende consumptie op het terras. Na een drukke dag ga ik rond 24.00 uur richting bed.
Donderdagmorgen om 7.00 uur ben ik weer in het centrum aanwezig. De weerberichten voor deze laatste Siepelmarkt worden even met de commissieleden besproken. Het ziet ernaar uit dat het een warme dag wordt. Het werk als marktmeester deze morgen is kijken of iedereen de juiste kraam invult. De nieuwkomers probeer je zoveel mogelijk op te vangen en te verwijzen naar de juiste plek. Op elke kraam is een sticker met de naam van de deelnemer. Het is altijd weer even opletten of iedereen de auto buiten het centrum heeft geparkeerd.
We hebben ‘s morgens regelmatig contact met Mevrouw Tiesing, zij zorgt voor de standhouders. Deze Standhouders krijgen ook een plek toegewezen door ons. Midden op de morgen zetten we alles klaar zetten voor de boerendansers bij het podium. Het gaat hierbij om de tafels / stoelen / boog zetten voor de boerenbruiloft. We blijven kijken of alles nog staat volgens de gestelde eisen van de gemeente. De eisen zijn behoorlijk aangescherpt naar aanleiding van de gebeurtenissen in Haaksbergen. Rond 11:00 doe ik samen Richard Nijhuis (penningmeester) het geld in enveloppen, die bestemd zijn voor de Oude Ambachten. De ochtend verloopt verder prima. Rond de middag maken we een tussenbalans op met de commissieleden bij Hotel v/d Maas. Na de lunch ga ik samen met de Penningmeester het laatst geld innen Ook een bezoek aan het Stadshotel voor het afgeven van geld aan betaalde krachten, zoals de Oude Ambachten en de muzikanten. Ook brengen we een bezoek aan de parkeerplaatsen voor auto’s / fietsen. Daar bespreken we of alles naar wens verloopt en / of er nog problemen zijn geweest. De muzikanten zingen en bewegen vrolijk door het centrum. Om 16:00 bekijk ik de Boerenbruiloft, dit is altijd super gezellig Samen met alle mensen, die naar dit traditierijke onderdeel komen kijken.
Om 18.00 is ook de laatste markt van dit jaar afgelopen. Met auto’s, trekkers en aanhangers ruimen we alles weer op en gaan alle huisjes en attributen naar de opslag bij boer Kuks. Het zit er weer op voor dit jaar. Met de commissie drinken we samen nog iets bij het Stadscafé waar het dan al gezellig druk is. Stiekem beginnen we dan al weer aan de voorbereidingen van de Siepelmarkten 2016 te denken. Het is toch mooi dat je met een kleine commissie van 7 mensen zoiets groots kunt organiseren. Een evenement waar in totaliteit over de drie markten naar schatting zo’n 40 tot 45.000 mensen op af komen.
Iedereen, die heeft genoten van de Siepelmarkt zeggen we graag tot 2016. We hebben het met heel veel plezier gedaan en ook wij als Siepelmarktcommissie hebben van deze drie markten enorm genoten.”
De foto’s van deze laatste Siepelmarkt zijn van Caspar Kouijzer en Hanneke Wassink. Dankzij Frederiek Ferrari van Dinkelland Werkt mocht Caspar opnieuw deze dag foto’s maken. In deze fotoreeks zitten ook mooie portretten van het muzikale bloemenvrouwtje. Graag wil de redactie met haar in contact komen en misschien wil ze aan de hand van dit artikel haar mailadres doorsturen naar redactie@inenomootmarsum.nl