De week voor Pasen wordt nog altijd de ‘Stille week’ genoemd. Sinds de 24-uurs economie volop draait is “de Sound of Silence” echter ver te zoeken. In deze Coronatijd kunnen we wel weer spreken over een stille week, want ook in ons stadje zijn de straten verlaten. Wat heeft Cas Busscher dat prachtig in beeld weten te brengen.
Alleen op de Meierij is er nog ‘vertier’ omdat de mensen toch boodschappen moeten blijven doen. Een stille tijd met her en der stil verdriet. Het werd op straat een stille Pasen, maar was het nu een kruisiging voor ons of is het toch een vorm van wederopstanding om ons leven een andere invulling te geven. Bewuster, minder egocentrisch, minder materialistisch en weer dichter bij de natuur en je gezin. Meer je gevoel volgen? Saamhorigheid is er zeker, we kennen ons noaberschap, maar een deel is ook schijn. Het zou mooi zijn als dat schijndeel na deze Coronatijd, samen met het virus verdwijnt.
Verdwenen was ook een paar keer het straatnaambord van de Wortelboerstraat. ‘Vroeger’ stond er ‘huisarts’ op het bord en dat paste volledig bij dokter Wortelboer. Bij het vernieuwen van de straatnaamborden, een aantal jaren geleden, verdween, tot schrik van mensen met historisch besef, deze toevoeging. In het jaar 2020, waarin we 75 jaar Vrijheid vieren, bood de gemeente aan om er nog een extra toevoeging weer op een nieuw straatnamenbord terug te laten komen. Er kwam een vervolg bordje, maar ‘Verzetsheld’ was niet te vinden. De gemeente gaf aan dat het een foutje was, en ze zouden het herstellen. En warempel, het is gelukt. Deze echte verzetsheld, dokter Wortelboer, krijgt het straatnaambord waar hij meer dan recht op heeft en misschien heeft hij nog wel recht op meer. Het is terug te vinden aan de Wortelboerstraat.
Hanneke Spermon kon op haar elektrische fiets de plek niet terugvinden om deze op te laden. De stekker paste niet in het stopcontactje (wat eigenlijk de aansluiting was voor de display/computer). Aansluiting te klein of de stekker te groot. Opladen lukte logischerwijze niet op deze plek. Aangekomen bij kennissen legde ze met de accu als tastbaar object in de hand haar probleem uit. Toen bleek dat er uiteraard toch een mogelijkheid bestond en dat deze niet zo verrassend was. Hanneke voelde zich vervolgens niet opgeladen, maar opgelaten.
Datzelfde gevoel had Bennie Scherphof ook toen hij hoorde dat hij de online uitzending van de Protestantse kerk op een ‘verkeerde’ website zocht. In plaats van PKN-Ootmarsum had hij KPN-Ootmarsum ingetoetst. Met wat hulp werden de letters omgewisseld en zo kon Bennie naar de viering kijken en niet langer naar internetreclame. Dat was hem wel een kopje koffie (op anderhalve meter) waard. Koffie was er ook in de Smithuisstraat. In het ‘onderste’ gedeelte van deze weg kwam het beste bij de bewoners boven. De buurvrouwen daar misten het sociale contact en via Whatsapp kwam het idee naar boven om samen op straat en op gepaste afstand van elkaar een bak koffie te drinken en op die manier toch elkaar te zien en met elkaar te praten. Dat lukte ook op Paasmorgen op de Meierij waar een hoogwerker families met elkaar in contact bracht. Dat zijn toch weer die hartverwarmende momenten in deze Coronatijd. Contacten op hoogte en niet vanuit de hoogte. Hoogtepunten dus. Jammer is het dan weer dat de Paasbingo van de Schimmelpenninck van der Oyenhof niet doorging, omdat TC Tubantia een enquête de wereld in slingerde of dat dan wel of niet kon en dat nog eens staafde met een interview met Oldenzaals burgemeester Welman. Dus klonk er geen B12 over de vijver aan de Schimmelpenninck van der Oyenhof. Op verschillende plekken in ons stadje klonk op Eerste Paasdag wel het Alleluja den blijden toon. In een deel van de Cobbingstraat nam Rinus Floot al snel de voorzangersrol op zich. Hij Floot niet maar zong en dat is dan toch wel weer een aparte ervaring. Heel apart, maar toch ook verwacht is het aansteken door de Poaskearls van een mini paasvuur. Ze ‘moeten’ dat doen om het recht te behouden om ook volgend jaar weer een Paasvuur in de paasweide te kunnen ontsteken. En dan hopen we allemaal dat in 2021 Rob Bodde niet als stadsomroeper rond moet om het bericht ‘Deur ’t Coronavirus geet ’t hoalt haal’n vanmiddag nich deur’. Dat we ons op de Markt weer kunnen verzamelen in ’t took’n joar. En dan spreken we nu af dat we geen meter bier bestellen, maar het advies van premier Rutte opvolgen: anderhalve meter………….. bier!!!!
Good hoal’n.
< Vorig / Volgende bericht >
Gerelateerde berichten
Siepelsaegh ‘blikt’ achter in mei terug
30 mei 2021Een maand mei, die we vast niet gauw vergeten. Geen of niet meij(n)temperaturen, teveel meiregen en ...
Lees verder >Siepelsaegh over noodweg ‘weg’ ‘weg’ beachen en Astra zenuwachtig
18 april 2021Een rare gewaarwording als je als supporter van Set-Up ’65, na zeker een half jaar, sporthal de Sc...
Lees verder >Siepelsaegh over stemmen
25 maart 2021“Vanavond geen Chinees” verwoordde een relativerende Hein Bolscher de gevoelens van de vele omst...
Lees verder >