Gasterij Oatmössche is een pure aanwinst in ‘het Horecaland’ voor Ootmarsum en omstreken. De smaakvol ingerichte horecagelegenheid met twee koperen brouwketels als ‘blik’vanger’ draait nu veertien dagen en veel mensen hebben al de gelegenheid te baat genomen om er een kijkje te nemen of er een hapje te eten en te genieten van het getapte Othmar bier. “Voor sommigen was het niet om direct de honger, maar meer om de nieuwsgierigheid te stillen,” lacht Manfred Bijen, “De reacties waren echter allemaal erg positief. Men vindt het heel smaakvol ingericht.
De twee koperen brouwketels vallen natuurlijk direct in het oog en het mooie is dat je op een doordeweekse dag ook nog eens het bierbrouwproces van dichtbij kunt meemaken, want Dirk Heupink loopt er zeker één tot twee keer in de week om er te brouwen. Horen, zien, ruiken en voelen hoe het proces van het bier brouwen verloopt. Dat is een beleving wat je echt een keer meegemaakt moet hebben.”
Gasterij Oatmössche ligt aan het nieuw aangelegde Commanderieplein en grenst aan de nieuwe entree van het Openluchtmuseum. Aan het plein is tevens de nieuwe brouwerij van de Othmar bieren. Hans Heupink showt daar ook zijn oldtimers en stoomwalsen.
De Gasterij bestaat uit twee gedeeltes. Er is één grote zaal waar partijen, bruiloften en begrafenissen kunnen worden gehouden tot zo’n 250 mensen. In het andere gedeelte staan de brouwketels en daar kan men heerlijk genieten van een kop koffie of thee, een drankje of brunchen, lunchen of dineren à la card. Manfred en Esmeralda Bijen huren de Gasterij Oatmössche van Hans Heupink en zij hebben als vaste koks Marc Oude Egbrink en Bram Rondhuis in dienst. Daarnaast kunnen ze een beroep doen op een groep gemotiveerde parttimers.
De eerste plannen
“In 2010, toen de ontwikkeling van ‘de Commanderie’ steeds concreter werd, heeft Hans Heupink ons gevraagd als huurders voor de nieuwe horecagelegenheid. Vanaf dat moment zijn we al bezig geweest met plannen maken door veel te reizen en ideeën op te doen in Duitsland, België en ook Nederland. We werden door Hans en Elly overal in betrokken en tevens gaven zij ons de vrije hand om de Gasterij in te delen en aan te kleden naar onze smaak. Het klikt goed tussen ons en dus zijn we ook samen op stap geweest naar bijvoorbeeld Brauhausen in Duitsland. Dan kijk je naar vloeren, wanden, verlichting, meubilair, de bar enzovoorts enzovoorts en zo creëerden we stap voor stap ons eigen interieur. We wisten natuurlijk dat we de beschikking kregen over twee ruimtes, waarvan de ene een prima decor is voor congressen, meetings, vergaderingen, partijen, bruiloften en begrafenissen. En de andere ruimte is er om met kleinere groepen gezellig aan tafel of aan de bar te zitten. Eén gedeelte van de bar hebben we zelfs boven het schap gemaakt en van daaruit kijk je over de brouwketels heen. Met onze koks hebben we de menukaart samengesteld en naar ons idee hebben we een zeer gevarieerd aanbod, dus voor iedereen, van jong tot oud, is er ruim voldoende keuze. We variëren tijdens de seizoenen ook in onze menukaart en hebben daardoor alle ’smaken’ in huis,” vertelt Manfred Bijen.
Bemoedigende start
Gasterij Oatmössche heeft inmiddels 2 weken de deuren geopend en de belangstelling is meer dan bemoedigend. “De eerste partijen hebben we al gehad en de telefoon staat niet stil. Beide Kerstdagen zitten we vol en daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Via de Othmarridders mogen we ook twee carnavalsfeesten organiseren, waaronder het Noaberfeest en de Siepeldinsdag,” geeft Manfred Bijen de succesvolle start aan. Gelet op de reacties is de smaakvolle Gasterij een pure aanwinst voor de Siepelstad.
Trouwen in ‘de Hoptuin’
De prachtige ligging van Gasterij Oatmössche biedt veel mogelijkheden. Vanaf het terras heeft men een prachtig uitzicht op ‘de Hoptuin’. Grachten en bruggen zijn aangelegd met een knipoog naar het verleden van dit Commanderiegebied. Hoge palen omzomen dit gedeelte en in het voorjaar wordt daar hop geplant en daar blijft het niet bij. “Het wordt een tuin met gewassen, die horen bij het bierbrouwen, dus hop, maar ook gerst. Het is straks mogelijk om te trouwen in ‘de hoptuin’ of tussen de stoommachines. Verder komt er nog een grasveld met een landschapshek waar we allerlei activiteiten kunnen laten plaatsvinden en dat zal ook zeker gebeuren op het Commanderieplein. Dat zal onder meer in de vorm van muziek kunnen zijn, want dat zorgt voor een gezellige sfeer. Er zijn arrangementen met de Othmarbrouwerij en met het Openluchtmuseum en we hopen natuurlijk dat als de bezoekers het park van onze noabers hebben bezichtigd dat ze bij ons nog wat gebruiken. Inmiddels is de gemeente begonnen met de toegang vanaf de stadsweide aan te pakken, zodat de mensen ons makkelijk kunnen vinden. De bewegwijzeringsborden zijn al aangebracht, dus daar kan het niet aan liggen. Esmeralda en ik hebben er alle vertrouwen in dat deze Gasterij Oatmössche een begrip kan gaan worden en een mooie toevoeging is voor Ootmarsum en omgeving. We leggen onze ziel en zaligheid in deze zaak, zodat onze klanten met een tevreden en voldaan gevoel naar huis gaan. De beleving van onze bezoekers moet goed zijn en dat als ze bij ons binnenstappen, direct de sfeer proeven en genieten van het interieur en datgene wat we te bieden hebben, ” besluit gastheer Manfred Bijen.
Meer informatie is te vinden op www.oatmossche.nl of op de Facebookpagina van Gasterij Oatmössche.
foto’s Caspar Kouijzer genomen op de eerste dag