Wat is er mooier dan dat een langgekoesterde droom uitkomt. Arno Weustink, Ootmarsummer in hart en nieren, wilde niets liever dan een eigen (horeca)bedrijf in de Siepelstad. Direct na het carnaval 2015, waar hij de scepter zwaaide als prins Arno 1 van de Othmarridders, hakte hij met zijn partner Jolanda een belangrijke knoop in hun leven door. En dus beginnen ze op dinsdag 20 oktober met hun nieuwe smaakvolle uitdaging ‘ ’t Bakhoes Lekker Gewoon….!’ Met overheerlijke broodjes in alle soorten, maten en beleg , allerlei snacks en de gelegenheid om heerlijk het bestelde op te eten binnen in de zaak of met mooi weer buiten op het terras.
“Het bloed kruipt waar het niet gaan kan,” steekt Arno Weustink van wal, “Ik heb als jonge knaap bij de Wiemsel gewerkt en ook bij het stadscafé. Op 23-jarige leeftijd kwam ik bij de Monnik Dranken en daar heb ik 18 jaar met ontzettend veel plezier gewerkt als vertegenwoordiger. In dit fantastische bedrijf leerde ik de zogeheten ‘natte horeca’ heel goed kennen en dat begon steeds meer bij mij te kriebelen. Pakweg 3 tot 4 jaar geleden gooide ik bij Jolanda het balletje op dat ik het eigenlijk wel zag zitten om in Ootmarsum een café te runnen. Ik wilde ook alleen maar in mijn geboortestadje een horecagelegenheid, maar door allerlei redenen kwam het er niet van. Tijdens mijn ‘regeerperiode’ als Prins kwam ik natuurlijk in alle plaatselijke horecazaken. We liepen ook regelmatig langs de tearoom van Hans van Benthem, die ik zelf persoonlijke goed ken. Een idee ’spookte’ naderhand in mijn hoofd en dat heb ik direct na het carnaval met Jolanda besproken. Zij stond helemaal achter dit ‘smakelijke idee’ en dus zijn we met Hans en Sylvia van Benthem wezen praten. We hebben ons voornemen aan hen voorgelegd en zij waren direct vol vertrouwen en heel enthousiast. Net als wij trouwens, “ lacht Arno Weustink, “Vervolgens ben ik naar Hans Olde Monnikhof gestapt, mijn geweldige baas bij de Monnik Dranken. Dat was niet eenvoudig, want ik heb daar 18 jaar met ongelooflijk plezier gewerkt. Ik heb hem verteld over mijn droom om als zelfstandige in Ootmarsum een eigen bedrijf te beginnen met diverse soorten broodjes en patat met allerlei snacks. Hij was positief verrast en gunde me deze kans en vertelde me dat ik deze met beide handen moest grijpen,” vertelt de nieuwe Ootmarsumse ondernemer.
Vanaf dat moment moesten de plannen concreet worden gemaakt. Voor Arno en Jolanda brak een tijd aan van regelen, organiseren, bedenken, afstemmen en de invulling van hun kaart. “Het is wel een boeiende tijd en bijzonder leerzaam, “ geeft Jolanda de voorbereidingsperiode aan, “ Het is ook onvoorstelbaar hoeveel positieve reacties we hebben gekregen op ons voornemen. Daarnaast is het hartverwarmend om de medewerking te ondervinden van plaatselijke ondernemers, die we de opdracht hebben gegeven om onze zaak te renoveren, installeren van nieuwe apparatuur en ledverlichting en van een frisse laag verf te voorzien. Niets is te moeilijk, jullie vragen, wij draaien is het antwoord. Het is verbazingwekkend hoe snel deze ondernemers kunnen schakelen. Ook de afstemming met Hans en Sylvia verloopt op een hele positieve manier.”
De ruimte van de vroegere Tearoom blijft in grote lijnen ongewijzigd, maar ‘t Bakhoes Lekker Gewoon krijgt een extra toilet, waardoor het mogelijk is om met de benodigde vergunningen binnen ook een pilsje en een glaasje wijn te serveren. Op de vraag of het de titel lunchroom mag dragen, beantwoorden Jolanda en Arno met: “Noem het ‘Bakhoes Lekker Gewoon en daar is de hele lading mee gedekt. We hebben een ruime kaart, want we willen een breed arsenaal aan lekkere producten serveren. Het broodje gezond en zalm is te verkrijgen, maar ook desembrood met rosbief of tonijn en nog meer verschillende smaken. Bij ons kan men ook voor pannenkoeken terecht en natuurlijk een heerlijke zak patat en daarbij kunnen we allerlei soorten snacks verkopen. Wat te denken van een patatje stoofvlees,” glunderen Jolanda en Arno, “en in de Siepelstad hoort een balletje met Jägersaus, de bekende spareribs en de overheerlijke saté. Het komt allemaal bij ons in de zaak terug. En wie blijft eten krijgt alles keurig op een bord met gewoon bestek. Maar bestellen is natuurlijk ook mogelijk. Vers ijs blijft van Hans van Benthem komen en als er een kinderfeestje georganiseerd moet worden, dan willen wij ook wel van de partij zijn en dus welkom bij ons, “ lachen de nieuwe Bakhoesondernemers.
Op 20 oktober is het dan eindelijk zover. Na ruim een half jaar voorbereiding mogen Jolanda en Arno Weustink de deuren van hun nieuwe zaak aan de Grotestraat openen. “We zijn heel erg benieuwd wat er allemaal op ons afkomt. Daarom willen we heel graag van start gaan. Met de kermis hebben we onze echte vuurdoop, want die dagen zijn we gewoon open. Bier en wijn worden dan niet bij ons geschonken, maar wie tijdens het vieren van de Koale Karmis behoefte heeft aan een lekkere hap is uiteraard meer dan welkom,” nodigen Jolanda en Arno de kermisvierders van harte uit. En carnaval? “Dan zijn we gewoon open,” is de stellige reactie van Arno, “We zijn met deze uitdaging begonnen en dan moet je prioriteiten stellen. Dus ook met carnaval slaan we een aantal feesten over en als de zaak echt dicht kan, dan sluiten we ons graag aan bij de polonaise,” glimlacht de ‘bijna oud Prins’ om met een serieuze toon te vervolgen, “Jolanda en ik willen met deze zaak een nieuwe toekomst opbouwen. Daar moeten we keihard voor werken en dat kan alleen maar als we elkaar steunen en achter dit initiatief staan. Dat is ook de reden dat we er beiden alle vertrouwen in hebben. Wij hebben flexibele openingstijden. In principe zijn wij open van 10.00 uur ’s morgens tot minimaal 21.00 uur. Maar meldt zich net iets later een groep dan steken we de frituurpan weer aan. We willen laagdrempelig zijn en proberen in te spelen op alle verzoeken, die betrekking hebben op onze kaart. Bel dus, als je een vraag hebt, want als het binnen onze mogelijkheden ligt, dan proberen we daaraan te voldoen. Wij zijn een Bakhoes in de breedste zin van het woord en doen ook nog eens Lekker Gewoon, “ besluit het enthousiaste stel.
Voor meer informatie kan men terecht op hun Facebookpagina ’t Bakhoes Lekker Gewoon, of www.bakhoesootmarsum.nl en natuurlijk zijn ze voor vragen en bestellingen telefonisch bereikbaar op nummer 0541-297105.
Foto’s Caspar Kouijzer