In een achtertuin in Ootmarsum werd door een gezin een opvallende vogel waargenomen. Via via kreeg Robert Westerhof, vogelkenner bij uitstek, de vraag of hij wist welke soort het zou zijn. Het bleek om een albino merel te gaan, die bij dit gezin uit het nest is gekomen. Deze opvallende verschijning heeft meer dan 2 weken in hun tuin gezeten. Jonge merels worden namelijk de eerste weken door hun ouders gevoerd. En daardoor kwam dit ‘sneeuwwitje’ niet verder dan deze achtertuin. Deze jonge merel was letterlijk het ‘sneeuwwitje’ onder de andere merels die in de tuin rond hupten. Een prachtig gezicht om te zien en voor Robert Westerhof een voorrecht om dit bijzondere fenomeen te mogen fotograferen!
Een echte albino
Dat het om een echte albino gaat is erg aannemelijk. De vogel is helemaal wit en heeft rode ogen en poten. Dit verschijnsel komt vaker voor bij vrijwel alle diersoorten.
Echte albino dieren hebben een beperkt gezichtsvermogen. Meestal is hun geen lang leven beschoren. Door het witte verenkleed en hun slechte zicht vallen ze snel ten prooi aan roofdieren. Witte merels, die wel langer kunnen overleven zijn waarschijnlijk geen albino’s. Meestal ontbreekt dan de rode kleur in de ogen of de kleur van de poten zijn zwart.
Een verschijnsel wat iets algemener is om te zien, zijn merels met een aantal witte onderdelen in hun verenkleed. Dit wordt ook wel Leucisme genoemd. Deze aangeboren eigenschap komt ook vaker bij vogels voor.
In Engeland wordt de merel Blackbird genoemd. Met deze naam in je achterhoofd, maakt het zien van deze albino merel wel heel bijzonder.
Foto’s Robert Westerhof