Op 7 oktober jongstleden plaatsten enkele leden van de BMS een eenvoudig plantje bij het Menco-monument aan de Reutumerstraat aan de voet van de Kuiperberg. Een sobere herdenking, waarmee in 1995 werd begonnen. In dat jaar was op 7 mei het monument onthuld. Een grote veldkei aan één zijde afgezaagd en gladgeschaafd. Daarop staat het opschrift, een verklarende tekst, die herinnert aan de tragische gebeurtenis op die plek op 7 oktober 1944.
Nadat het Almelose gezin Menco, dat daarvóór in Ootmarsum in het Cremershuis woonde, op 6 oktober 1944 op hun onderduikadres, boerderij Evers ( Paus) in Hezinge gevangen was genomen, werd het naar de marechausseekazerne in Ootmarsum gebracht: vader Maurits, moeder Sofia, de zoons, tweeling Sallo en Simon en de tweeling Stella en Nico. (Twee kinderen, Herman en Betty waren toen elders op een onderduikadres)
Zij brachten daar de nacht in een gevangeniscel door. Vader en de jongens gescheiden van moeder en dochter.
De andere ochtend werden vader en de jongens in alle vroegte uit hun cel gehaald. Buiten stond een vrachtwagen klaar, waar ze moesten instappen. Op de weg naar Reutum, even voorbij boerderij Tijdhof (Kroeze) moesten ze uitstappen, waarna ze zonder vorm van proces werden doodgeschoten. Het lot van moeder Menco en haar dochter is nooit bekend geworden.
In 1995 werd in een gezamenlijke actie van Heemkunde Reutum/Haarle en de BMS het herdenkingsmonument geplaatst, dat op 7 mei door Betty Menco, het enige nog in leven zijnde gezinslid, samen met haar schoonzus Elly Menco, onthuld. Dat gebeurde onder grote belangstelling van onder andere familieleden van de Menco’s en bekenden. Maar vooral in aanwezigheid van schoolkinderen uit Reutum. Zij adopteerden het monument en leggen er elk jaar op 4 mei een krans.
De leerlingen van de basisscholen in Ootmarsum en Agelo brengen elk jaar een bezoek aan het Menco-monument en krijgen daar uitleg over de gebeurtenis.