Soms zit het mee soms zit het tegen

Het is een bekende, maar o zo ware kreet: ‘Soms zit het mee, soms zit het tegen’. Dat gold zeker afgelopen zaterdag voor de duivenliefhebbers. Het werd een bijzondere vlucht, de verwachtingen hooggespannen en naderhand overheerste de teleurstelling. Niet bij Bennie Senger trouwens, want zijn ‘Mika’ duif 924  liet deze duivenmelker niet in de steek. Ook Theo Luttikhuis meldde zich weer , na een tot nu toe moeizaam seizoen, in het klassement. Dat gold dit keer niet voor de combinatie Karel en Kas Meijers, want hun hokken bleven te lang leeg. Dat viel dus tegen. Het hoe en waarom van deze vlucht wordt de lezer  weer uitgelegd in de volgende bijdrage van Martin Weghorst.
IMG_7743
Mika’ vliegt  onverstoorbaar naar huis
Er zijn van die zaterdagen in het vliegseizoen dat je ’s-morgens wakker wordt, de zon schijnt en  leest dat de duiven er al op tijd uit zijn, dat je denkt: dit kon nog wel eens een mooie vlucht worden. Zaterdag 11 juli was zo’n ochtend. Na een week van verplichte rust, de vluchten van het eerste weekend van juli werden vanwege de tropische temperaturen afgelast, stond een midfondvlucht op het programma en wel vanaf Nanteuil le Haudouin, 465 km hemelsbreed. Half zeven waren ze gelost met een zuidenwind en dan zouden de eersten kunnen vallen zo rond 11.30-11.45 uur.  De omstandigheden leken immers zo op het oog ideaal, zowel voor de duif als de melker. Een faliekante misrekening.  In heel Nederland kenden alle vluchten een uiterst moeizaam verloop. Wat nog meer zij, bij het uitlezen van de klokken waren goede duiven, ‘toppers’ zegt een duivenmelker, nog niet thuis. Dan is er iets serieus aan de hand maar de vraag is wat ?  Het antwoord op die vraag is niet zo simpel te geven. Een mogelijke verklaring staat op de site van het grootste postduivenkweekcentrum van Nederland, Eijerkamp.com. Kort gezegd is het mogelijk een combinatie van factoren:

–          de wind draaiend van zuidoost naar west gedurende de vliegtijd
–          inversie die pas om 10 uur weg zou zijn
–          een hoge K-index in de ochtend ( Door activiteit op de zon worden bij uitbarstingen enorme hoeveelheden deeltjes de ruimte in geschoten. Deze magnetisch geladen deeltjes worden door het magnetisch veld van de aarde afgebogen en bij grote activiteit kunnen elektrische apparaten gestoord worden en ook navigatie systemen raken in de war. Hoe groter de uitbarstingen hoe hoger de K-index)
–          snel oplopende temperatuur.

Wat daar ook van zij, er zijn altijd duiven die nergens wat op uit doen en gewoon zo snel mogelijk naar huis vliegen. Zo’n duif is de ‘924’ van Bennie Senger, inmiddels,  maar wel volgens onbevestigde berichten omgedoopt tot ‘Mika’. Deze tweejarige doffer is al bezig met een topseizoen en dat dat geen geluk is, bewees de uitslag van Nanteuil, goed voor een 1e prijs, op 8 en 9 minuten gevolgd door twee duiven van Bert en Han Damhuis. In het samenspel met Denekamp en Ootmarsum goed voor een 2e plek en in kring 2 van de 3280 duiven een 8e. Kortom, een topuitslag. Om een beeld te geven over het verloop van deze vlucht in Ootmarsum: Mika werd geconstateerd om 12.07 uur, de laatst prijswinnende duif om 13.20 uur. De vlucht stond dus meer dan een uur open,  daar waar normaal in zo’n 20 minuten de prijzen zijn verdiend. Het is niet anders en de vliegploegen moeten klaargestoomd worden voor de vluchten van het komende  weekend: een midfondvlucht en de kraker vanuit Chateauroux.  Een opmerking verdient de comeback van Theo Luttikhuis. Het seizoen verloopt voor hem niet zoals gehoopt en verwacht. Een aantal weken rust voor de duiven zorgden kennelijk voor extra-energie, want anders zijn 2 duiven binnen de top 10 niet te verklaren.

De volledige uitslag vanuit Nanteuil, gesponsord door R. van de Logt, Tegel- en Metselwerk te Geesteren (O). 104 duiven van 9 liefhebbers.

1. B. Senger
2. en 4. B. Damhuis
3. H. Damhuis
5. Th. Luttikhuis

< Vorig / Volgende bericht >