Van het varken aan de ladder tot aan de speklap op het bord: ‘Aogeler rund’ laat zien hoe vlees verwerkt wordt tijdens een speciale Slachtdag
Het belooft zondag 15 oktober een mooie dag te worden op het erf van ‘Aogeler rund’. De boerderijwinkel, de kinderboerderij en de boerderij aan de Weerselosestraat 9 houdt dan van 11.00 tot 17.00 uur een Slachtdag met streekmarkt en oude ambachten. Er is een uitgebreid randprogramma op deze gratis toegankelijke middag met vermaak voor jong en oud.
Eerlijk vlees
“Bij Aogeler rund maken we eerlijk rundvlees, varkensvlees en kip. Slachten is een oud ambacht. Vroeger slachtte de boer zelf voor eigen voedsel. Het vlees dat hier wordt verkocht is rechtstreeks van onze boerderij. Verser krijg je het niet. Op deze Slachtdag willen we laten zien hoe het vlees wordt verwerkt. We krijgen namelijk steeds meer het idee dat mensen willen weten waar het vlees precies vandaan komt. Ruud Duursma is onze slager. Hij laat deze dag zien hoe het vlees van een eigen Valther varken en een Aogeler limousinerund tot onder meer biefstuk, T-Bone, braad – en speklap of tot karbonade wordt gemaakt,” vertelt eigenaar Koen Damink van ‘Aogeler rund’. Wat onze slager verwerkt, kun je meenemen en dus wordt het vlees direct verkocht.”
Veel activiteiten op en rond het erf
Vorig jaar hield ‘Aogeler rund’ voor het eerst een Slachtmiddag. Die werd goed bezocht. “Iedereen vond het proces interessant om te zien en voor ons een reden om er een jaarlijks evenement van te maken. Dit jaar hebben we er ook een spreker bij, die alles aan elkaar praat en uitleg geeft over wat er gebeurt”, aldus Koen Damink.
Op het erf is van alles te doen voor jong en oud. Daarbij is er voor iedereen frisdrank, koffie met gebak en pompoensoep. Kinderen kunnen rondlopen op de kinderboerderij of het klompenpad volgen. Voor hen is er ook een springkussen, zandbak en pompoen pimpen. Tevens kunnen de bezoekers genieten van een streekmarkt en een aantal oude ambachten. De medewerkers van ‘Aogeler Rund’ bakken met hun barbecue-trein beefburgers. “Met deze gevarieerde invulling is het eigenlijk een mini-markt”, besluit een enthousiaste Koen Damink. “Alles bij elkaar is het een mooi gebeuren en laat goed zien hoe vlees bereid wordt, voordat het in de verkoop komt.”