Speerpunten bekend voor de komende raadsperiode

De in de gemeenteraad van Dinkelland gekozen zes fracties hebben, onder begeleiding van informateur Kerckhaert, de speerpunten en belangrijkste thema’s vastgelegd voor de komende raadsperiode. Hiermee is een raadsbreed gesteund document tot stand gekomen met de naam ‘Strategische Agenda 2018-2022’.

De raad geeft hiermee aan het begin van de nieuwe raadsperiode een belangrijk signaal af naar de samenleving. Informateur Kerckhaert licht toe: “In de Strategische Agenda staan de onderwerpen waaraan de gemeenteraad de komende vier jaren volop aandacht gaat besteden en het te vormen nieuwe college op kan aanspreken. De Agenda dient als fundament en uitgangspunt voor de volgende fase van het proces van informatie en formatie: de coalitievorming en het op te stellen coalitieakkoord.”

De Strategische Agenda 2018-2022 beschrijft doelstellingen en voorgenomen acties op onderstaande negen thema’s:

  • Thema 1 Dinkelland “Duurzaam”
  • Thema 2 Dinkelland “realistisch in (Ver)Bouwen en Wonen”
  • Thema 3 Dinkelland “blijft Veilig maar treedt ook op”
  • Thema 4 Dinkelland “Onderneemt”
  • Thema 5 Dinkelland “versterkt de Zorg”
  • Thema 6 Dinkelland “Betrekt de inwoners, bedrijven en organisaties er sneller bij”
  • Thema 7 Dinkelland “maakt werk van de Grensligging”
  • Thema 8 Dinkelland “bestuurt met onderling Respect”
  • Thema 9 Dinkelland “Betaalbare Gemeente”

Inleiding
De zes fracties in de gemeenteraad van Dinkelland hebben een strategische agenda opgesteld, met daarop thema’s die in de raadsperiode 2018-2022 hoge prioriteit dienen te krijgen in het politiek-bestuurlijke werk. De informateur heeft daartoe afzonderlijke gesprekken gevoerd met fractie-vertegenwoordigers. Er zijn veel onderwerpen en thema’s die door  fracties als strategisch worden gezien. Onderstaande lijst van  negen  punten is een bijzondere selectie daaruit. Het zijn de onderwerpen die door alle fracties zijn genoemd. Daarom is deze agenda te beschouwen als een gemeenschappelijke strategische agenda die in ieder geval aandacht verdient. Over de precieze invulling en maatvoering van deze onderwerpen kunnen onderling wel verschillen bestaan.

De negen thema’s
Thema 1 Dinkelland “Duurzaam”
Niet alleen om aan de wettelijke taakstelling te voldoen met  betrekking tot hernieuwbare energie en vermindering van de CO2-uitstoot, maar zeker ook vanuit de zorg voor toekomstige generaties en vanuit het besef dat er nieuwe economische kansen liggen, zal Dinkelland nog meer in dienen te zetten op concrete projecten, die bijdragen aan een meer duurzame samenleving. Dit vergt continuering en aanscherping van regionale samenwerking op dit terrein, tegelijkertijd aangevuld met heel concrete lokale projecten. Projecten van en met inwoners en bedrijven zijn daarbij het belangrijkste, maar ook voorbeeldprojecten vanuit de gemeente zelf (gebouwen en vervoer verduurzamen bijv.), vanwege de wervende werking die er van kan uitgaan naar partijen in de samenleving.

Thema 2 Dinkelland “realistisch in (Ver)Bouwen en Wonen”
Alle raadsfracties hechten veel belang aan een goede woonfunctie voor jong tot oud in alle kernen van Dinkelland. Qua beleidsintentie is er ruime overeenstemming: goed en slim (ver)bouwen voor de eigen behoefte. Er bestaan verschillende inzichten over de kwantitatieve en kwalitatieve woningbehoefte in de verschillende kernen. De feitelijke kennis hierover moet worden vergroot en gedeeld. Op basis van deze kennis moet er concreet worden gehandeld. Het is van belang dit onderwerp periodiek te agenderen en waar nodig te actualiseren.

Thema 3 Dinkelland “blijft Veilig maar treedt ook op”
Het leefklimaat in Dinkelland is erg gebaat bij de huidige hoge standaard van veiligheid en netheid in kern en buitengebied. De raadsfracties willen deze troefkaart behouden. Op enkele vitale terreinen zal daarom de handhaving moeten worden geïntensiveerd om de aantrekkelijkheid en kwaliteit van de gemeente ook op langere termijn te behouden en te versterken. Juist van de gemeente mag een heldere correctie op verkeerd en schadelijk gedrag gevraagd worden.

Thema 4 Dinkelland “Onderneemt”
De raadsfracties onderstrepen het grote belang van een goed ondernemersklimaat, ook voor de agrarische en de toeristische sector. Een proactieve en vlotte dienstverlening en een meedenkende houding voor het bedrijfsleven is voor Dinkelland essentieel. Het  toeristische bedrijfsleven dient zich goed te kunnen ontplooien. Wel zal een passende balans tussen bedrijvigheid, natuur, milieu en recreatie steeds in de gaten gehouden moeten worden.

Thema 5 Dinkelland “versterkt de Zorg”
Naast het continueren van de gemeentelijke inspanningen op het brede terrein van zorg en welzijn zien de raadsfracties het grote belang van een passende ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers binnen de gemeente. De waardering voor en facilitering van al deze activiteiten kan sterker in beeld worden gebracht.

Thema 6 Dinkelland “Betrekt de inwoners, bedrijven en organisaties er sneller bij”
Alle raadsfracties staan positief tegenover initiatieven die vanuit de samenleving komen om de leefbaarheid, de sociale cohesie en de zorg voor elkaar en voor de omgeving te versterken. Meer nog dan nu het geval is zullen belanghebbende inwoners en bedrijven actief en vroegtijdig moeten worden betrokken bij beleidsvorming en projecten. Vooraf luisteren naar en overleggen met de mensen die het aangaat, levert kwalitatief betere besluiten op en draagt bij aan het draagvlak. Dit dient van meet af aan de normale werkwijze te zijn binnen de gemeente. Het bestuurlijke experiment ‘jongeren:  bepaal de toekomst’ is een aanzet tot deze aanpak. De  raadsfracties willen in dit licht de komende raadsperiode volop inzetten op deze manier van werken. Dit zou meer en meer de bestuursstijl van Dinkelland dienen te worden. Mijn Dinkelland 2030 past volop in deze denk –  en werkwijze en zal daarom stevig worden gecontinueerd.

Thema 7 Dinkelland “maakt werk van de Grensligging”
De ligging aan de grens met Duitsland, de vele contacten met de aangrenzende Duitse regio waaronder Nordhorn, geeft Dinkelland een bijzondere positie. Deze positie kan sterker worden benut, door wederzijdse samenwerking, gericht op concrete en praktische zaken. Het huidige Regeerakkoord geeft aan: “ Het kabinet maakt werk van het wegnemen van belemmeringen die mensen ervaren in de grensregio’s. Samen met Duitse ….. overheden , met name de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen ……, worden de belangrijkste knelpunten op het terrein van infrastructuur en sociale zaken en werkgelegenheid aangepakt” (pag. 47). Door gebruik te maken van deze stimulans van de rijksoverheid en van de faciliteiten van de Euregio zal de grensoverschrijdende samenwerking worden geïntensiveerd.

Thema 8 Dinkelland “bestuurt met onderling Respect”
De raadsfracties beseffen allemaal dat de bestuurscrisis in de afgelopen periode schade heeft gedaan aan mensen en aan het vertrouwen vanuit de Dinkellandse samenleving voor de gemeentelijke overheid. Iedereen wil nu niet meer terug-  maar juist vooruitkijken. De gezamenlijk gevoelde opdracht voor iedere politicus/bestuurder en fractie afzonderlijk is te werken aan een gezonde politieke cultuur binnen de gemeenteraad zelf. Inhoudelijk debat en verschillen van opvatting horen bij de politiek. Tegelijkertijd hoort daar ook een respectvolle bejegening èn een relativerende reactiestijl bij.

Thema 9 Dinkelland “Betaalbare Gemeente”
De jaarlijkse bepaling van de hoogte van de gemeentelijke lasten voor de inwoners en bedrijven is en blijft voor alle raadsfracties van groot belang. Alle fracties willen een betaalbaar Dinkelland. De exacte maatvoering daarvan is en blijft onderwerp van politieke afweging en besluitvorming in raad en college.

 

Bijlage bij de Strategische agenda 2018-2022:
Opsomming van overige onderwerpen door de verschillende fracties naar voren gebracht:

CDA:

–  Voldoende aandacht geven aan het onderwerp regionale samenwerking

Lokaal Dinkelland:

–  Tijdig inspelen en voorsorteren op de komst van de Omgevingswet

–  Aandacht houden voor verdere ontwikkeling van de gemeentelijke inzet op het brede terrein

van welzijn

–  Zorgen voor een goede samenwerking in de komende raadsperiode

VVD

–  Doorgaan met de ingezette lijn van afstoten van gemeentelijk maatschappelijk vastgoed

D66

–  Samen zorgen voor een goede samenwerking in de komende periode

Groen Links

–  Het thema klimaatverandering moet stevig op de kaart

–  Samen zorgen voor goede samenwerking

PvdA

–  Binnen het sociaal domein meer accent op preventieve zorg

–  Binnen het sociaal domein meer aandacht voor armoedebeleid

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >