Spirituele Galerie van Riet en Frits Hulsink een bron van inspiratie

Het is een stille vrijdagmorgen in Ootmarsum. Voor de nieuwe Spirituele Galerie van Frits Hulsink en zijn vrouw Riet Keizer staat een echtpaar te kijken naar de prachtige Boeddha beelden in de nieuwe HeartofArt Galerie tussen Oostwal en Gasthuisstraat. De 64-jarige Frits Hulsink bedenkt zich geen moment en opent de deur om de mensen naar binnen te nodigen.

DSCF9036
Er ontspint zich een gesprek tussen de galeriehouder en het echtpaar. In het begin zijn de onderwerpen nog algemeen, maar naarmate het gesprek vordert krijgt het een diepere lading. “En dat is nu één van de doelen van deze Spirituele Galerie,” steekt een enthousiaste Frits Hulsink van wal, “Het moet een platform zijn, een ontmoetingsplek om met mensen in contact te komen.  Wij hebben onder andere beelden in de Galerie, die beroepen voorstellen. Ze variëren van bouwvakker, verpleegkundige tot jurist en professor. Die beeldjes staan hier met een reden. Ik vind het erg leuke beeldjes, ze stellen allemaal een ambacht of hobby voor en dat is voor veel bezoekers herkenbaar. De mens heeft de neiging zich volledig te identificeren met zijn of haar beroep of bezigheid en vaak leven we alsof we ons beroep zijn. We zeggen dan ook; ik ben bakker, ik ben dokter, ik ben jurist! We zijn niet ons beroep, we zijn veel meer dan dat. Iemand die professor heeft als beroep of titel is ‘in wezen’ hetzelfde als een bouwvakker; op zielsniveau zijn we allemaal gelijk. De positie van professor wordt, veel, hoger gewaardeerd. We zijn als mens veel meer dan ons beroep en wat we voor de kost doen.
DSCF9029
Ieder mens heeft zijn eigen verantwoordelijkheid voor zijn of haar leven. Verschuil je niet achter een ander, maar pak je eigen initiatief om anderen te helpen. Dat is wat wij in deze Galerie willen bewerkstelligen. Een ontmoetingsplek en in deze omgeving willen we bijdragen aan het inzicht dat wij mensen ‘in essentie’ allemaal gelijkwaardig zijn hoewel we zeker niet gelijk zijn. Elk mens heeft zijn haar of zijn eigen levensweg te bewandelen, een pad die ook wel bekend staat als Dharma en in die zin zijn we allen verschillend. Echter, voor ieder mens is er een plek op deze aarde. Wat wij willen aangeven is hoe mensen in het leven staan. Hebben ze een doel of zijn ze doelloos, durven ze zelf keuzes te maken om de wereld te verbeteren en andere te helpen, “ stelt Frits Hulsink deze levensvragen.  Hij betrekt het op het vluchtelingenprobleem dat zich nu in Europa voordoet. “Natuurlijk voelt het niet comfortabel wat er momenteel gebeurt. Maar je kunt toch niet tegen de vluchtelingen zeggen; ‘Ik ben niet thuis, dus ga maar dood!’  Wat er dient te gebeuren is dat de oorlogen stoppen, dat er duidelijke afspraken gemaakt worden. De politiek kan dat niet, ze zijn afhankelijk van en worden beïnvloed door bepaalde krachten. Als mensheid dienen we wakker te worden en niet langer te wachten op de politiek, maar zelf die verantwoordelijkheid te durven nemen.  De mensheid is zichzelf in feite aan het vernietigen: waarom rijden auto’s nog steeds op aardolie producten als benzine, diesel en gas, terwijl al sinds begin 1900 bekend is dat er prima alternatieven zijn. Je kunt hierbij denken aan hennep diesel of de Nicolas Tesla generatoren. Waarom worden er niet massaal, gesubsidieerde, zonnepanelen op daken van huizen geplaatst? Waarom kopen we nog steeds massaal plastic terwijl alle plastic probleemloos en goedkoop vervangen kan worden door hennep producten? Het wordt tijd dat we als mensheid het roer radicaal om gooien en stoppen met deze waanzin. Dit soort praktijken mogen niet meer doorgaan en er dient iets anders voor in de plaats komen. Ik ben er heilig van overtuigd dat die verandering er komt,” laat Frits Hulsink klip en klaar weten.
DSCF9031
Frits Hulsink is een jongen uit ‘de boezem van Ootmarsum’.  Opgegroeid in een groot, katholiek gezin op de hoek Molenstraat/Marktstraat. “Eigenlijk heb ik die tijd in Ootmarsum als een onbekommerde periode meegemaakt. Zo rond mijn 14e levensjaar begon ik te worstelen met de doctrines van de katholieke kerk.  Je blik op die leeftijd is éénzijdig en ik was heel erg boos op die kerk en op die God.  Een breekpunt voor mij was dat als een baby de pech had om dood te gaan voor het gedoopt kon worden het gedoemd was in het voorgeborchte te wachten tot het einde der tijden. Dat vond ik zo onbegrijpelijk en oneerlijk. Ik snapte daar niets van, want zo’n ongedoopt kind kan alleen maar onschuldig zijn. De katholieke wetten beslisten destijds anders en dat was voor mij de aanleiding om God en geloof bij de vuilnis zetten. Later heeft de katholieke kerk deze regel gewijzigd!

Ik heb dat verzet heel lang volgehouden en bouwde vervolgens aan een maatschappelijke carrière, trouwde in 1973 met Riet en we kregen 2 kinderen.  In mijn denken veranderde er ‘iets’ toen ik van een zus een boek kreeg van ene Jozef Rulof met als titel ‘Een blik in het hiernamaals’. In dat boek beschrijft deze helderziende uit de Achterhoek hoe het in de hemel hiërarchisch is georganiseerd.

Ik heb het vaak gelezen en dat boek zetten mij en mijn vrouw Riet aan het denken. Is er dan toch ‘iets’?  We zijn ons gaan verdiepen in die materie en veel met wat daar mee te maken had. In 1995 ben ik NLP en toegepaste psychologie gaan studeren en heb in 2002 deHomme opgericht en ben trainingen in communicatie en veranderings-toepassingen gaan geven. In 2007 zijn wij begonnen aan een rondreis over de wereld. Het was een bevlieging, we maakten een prachtige trip door verschillende landen, waaronder de Paaseilanden, Guatemala, de werelddelen Zuid-Amerika en Australië. Op een prachtige zondag morgen aan boord van een ferry tussen Noord en Zuid Nieuw-Zeeland keken Riet en ik elkaar aan. Die blik liet niets aan het toeval over en we zeiden tegen elkaar: ‘We doen het’, en vervolgens hebben we in Nederland alles verkocht of weggegeven.  Met de instemming van onze dochters zijn we naar dit werelddeel vertrokken. De reacties van de omgeving op ons besluit waren vaak in de trant van; ‘jullie zijn hartstikke gek’. Frits Hulsink kan wel lachen om de commotie die ontstond na dit ingrijpende besluit. Die periode verrijkte hun leven en gaf nog meer aanleiding om een invulling te geven aan zinvolle levensvragen.
DSCF9026
Hun hart volgend leidde er onder meer toe dat Frits zich inschreef bij de Summit University in Amerika voor een opleiding  Servant Leadership of wel; ‘Dienend Leiderschap’. “Samen met Riet heb ik deze studie gevolgd. Dat hoeft niet in collegebanken, maar één of twee keer per jaar kwamen we op deze universiteit in Montana. Deze modulaire studie volgden we via de computer en zo maakten we scripties en werkstukken. Ik ben nu bezig met mijn eindscriptie en hoop mijn bul te halen. We wilden iets doen met onze kennis en over een verdere invulling van ons leven in combinatie met de studie. We besloten terug te keren op ons oude nest, Ootmarsum dus. Een galerie was een voor de hand liggende oplossing in dit prachtige stadje met zijn grote religieuze geschiedenis. Sylvia Brummelhuis liet ons het pand van Heisterkamp zien. Dat is dus deze Spirituele Galerie geworden en dit zien we als een platform om met mensen in contact te komen. Het moet een bron van inspiratie worden. Spiritualiteit is de moeder van alle religies en vormt de basis van iedere ziel.
DSCF9023
Onze galerie heet dan ook HeartofArt, een welbewuste keuze, want  we volgen ons hart in combinatie met religieuze en spirituele kunst. In onze Galerie is Salvarael Lalique een prachtig voorbeeld.  Hij leefde 45 jaar in Zuid-Afrika en begon uit verveling te borduren toen hij 20 jaar was. Aan een aantal werken heeft hij 7, respectievelijk 10 jaar, gewerkt. Hij overleefde op 40 jarige leeftijd leverkanker en uit dank heeft hij ‘De Madonna’ gemaakt.

Het zijn bijzondere kunstwerken die momenteel bij ons in Ootmarsum worden geëxposeerd. Het zijn kunstschatten die uit liefde en met grote zorgvuldigheid zijn gecreëerd. Deze werken vormen een bron van inspiratie en van daaruit willen Riet en ik deze plek gebruiken om daadwerkelijk met mensen in contact te komen.  Wij maken allen deel uit van het Collectief.

Met regelmaat denk ik aan een gebeurtenis uit mijn puberteit. Ik zat in een auto van een bekende Ootmarsummer, die hardop nadacht hoe zijn generatie er aan kon bijdragen om een betere wereld na te laten voor zijn kinderen en kleinkinderen. Dat gebeuren is me bijgebleven en ik wil nu bijdragen aan een betere wereld voor de mensen na ons. Er is meer dan alleen dit leven en wij dienen een schonere, groenere en betere wereld achter te laten voor de generaties die na ons komen. Alleen dan is er sprake van een zich evoluerende mensheid en stoppen we de degeneratieve ontwikkelingen”, besluit Frits Hulsink zijn boeiende relaas.

Wie een kijkje wil nemen in de nieuwe spirituele galerie HeartofArt is dagelijks welkom tussen 9.00 uur en 18.00 uur.  Informatie is te vinden op www.heartofart.gallery en verder kan men bellen met 0541-299860 of 06 53 22 29 44. Het adres van de Galerie is Oostwal 12.

DSCF9031

Op zondag 8 november geeft Frits Hulsink een lezing in de kapel van het Klooster “Maria Ad Fontes’. De lezing heeft als titel “Gelijk versus Gelijkwaardig”. Het thema dat wordt behandelt is: Hoe gelijk zijn we als mens en als ziel? Hebben we allen de gelijke kansen en mogelijkheden? Is er plek voor jou op aarde? Met andere woorden; wie ben je eigenlijk en mag je er wel zijn?

Foto’s zijn van Caspar Kouijzer

< Vorig / Volgende bericht >