Leden van de Othmarvliegers verzamelden zich afgelopen zaterdag op de kinderspeelplaats in de nabijheid van de duivenhokken van Kas en Karel Meijers. Niet als controle, maar als sportbeleving en het meeleven met vader en zoon, die niet alleen binnen de eigen club, maar ook regionaal en provinciaal een ijzersterk seizoen kenden. Maar de gehele club met Othmarvliegers kan terug kijken p een mooi seizoen met prima uitslagen en veel saamhorigheid. Er is een eind gekomen aan een kort seizoen en dat heeft alles te maken met deze Coronatijd. Het is nog niet de laatste bijdrage van de vliegende reporter Jim van Ingen, want de totaaluitslag moet nog komen. Wel lezen we over verduisteren en het zomergevoel bij duiven uitstellen. Toch blij dat wij als mensen, ondanks de coronaperikelen, hebben kunnen genieten van een mooie (na)zomer en van de verhalen van onze vliegende reporter.
Othmarvliegers sluiten seizoen af met wederom winst!
Het was afgelopen zaterdag 19 september de dag dat we dit ‘corona-seizoen’ afsluiten met een natourvlucht vanuit Quievrain, dezelfde losplaats als vorige week waarbij de heren Meijers een nog altijd duizelingwekkende uitslag neerzetten. De vraag was dan deze week ook of ze dit konden herhalen. Met een ONO wind was dat echter niet realistisch op een korte afstand van 320km.
Het seizoen
Apart was het zeker, zo halverwege de eerste helft konden we pas beginnen te vliegen door de corona-beperkingen. De liefhebbers, die oplettend waren, hebben toen nog snel de duiven verduisterd zodat ze het ruien rond aug-sept uitstellen. Die liefhebbers trekken in die laatste maanden bijna overal aan het langste eind. Hun duiven zijn nog aerodynamisch en zitten zogezegd “strak in het pak”. Dit verduisteren houdt in dat we de duiven eigenlijk voor de gek houden dat het heel lang ‘winter’ is met korte dagen, we houden dus die korte dagen vast. Daarmee stel je dus de forme en het ‘zomergevoel’ uit bij de duiven, waardoor je de piek in de prestaties verlegd naar later in het seizoen. Een systeem dat veel gebruikt wordt door dagfond-liefhebbers maar ook door de heren K. & K. Meijers. Waar de meeste duiven al bijna kaal vallen, zitten ze bij de heren aan de Nutterseweg nog helemaal in volle vederdracht. Dat verklaart ook mede de goede prestaties verklaart naast een vanzelfsprekend uitstekende verzorging. Gelukkig hebben we ook voldoende vluchten gehad voor de mensen die niet verduisterden. ondanks deze verlate start. Dat maakt dat we dit seizoen een zeer divers gezelschap hebben gehad in de top-10 van de Othmarvliegers en dat we regelmatig de winst opeisten in CC ‘Hart van Twente’. We hebben dus een bijzonder goed seizoen achter de rug met ons cluppie en dat stemt ons tevreden. Als we dan ook nog afsluiten met winst op de laatste vlucht, is dat helemaal mooi!
Quievrain, 320km.
Deze vlucht stond dus zoals gezegd net als vorige week op het programma. Van veel liefhebbers werd er nog even het hele hok ingekorfd, zodat er in totaal een goede 13.000 duiven meegingen vanuit de provincie waar Meijers vorige week bijna de gehele top-10 oprolde alsof ze in de achtertuin waren losgelaten. Deze keer zou dat hoogstwaarschijnlijk niet lukken vanwege de ONO wind en blauwe lucht. Dat zijn vaak omstandigheden dat het net even wat zwaarder gaat en dan hebben hokken met +_ 20 à 40 km minder afstand toch een klein voordeeltje, zeker op deze relatief kortere vluchten. Met zulke omstandigheden kijk je dan ook niet persé naar de uitslag provinciaal, maar ga je beter kijken naar de regionale, daar hebben we immers allemaal een beetje de gelijke omstandigheden. Deze regio, die zich van Delden tot Ootmarsum en van Denekamp tot Azelo bevindt, hadden samen ruim 1500 duiven ingekorfd waarbij de winst – niet geheel verrassend – naar Kas en Karel Meijers ging onder toeziend oog van enkele clubleden, die zich hadden verzameld op de kinderspeelplaats voor het huis van Meijers. Geen controle, maar gewoon sportbeleving. Karel zorgde tussendoor nog voor een bakkie koffie, en kon later op de avond trakteren op een biertje, want in de club vlogen ze 1 t/m 11, Jim van Ingen op 12, Frans oude Nijeweme op 16 en Bennie Senger op 27. De rest is Meijers. Straffe kost, maar het is ze van harte gegund, ze zijn immers hét Natourhok van Nederland (kunnen we toch wel zeggen). Regionaal tegen 1500 duiven werd het ook wederom indrukwekkend met 1,3,5,8,10,11,15,17,19,21,23 etc.
Kampioen?
Nu is natuurlijk de vraag na zo’n laatste vlucht, wie is er kampioen? Dat gaat nu even berekend worden en over 2 à 3 weken gaan we u dat haarfijn vertellen waarbij we ook een “rondje langs de velden” gaan doen. Ieder hok gaan we proberen aan u voor te stellen zodat u weet wie er schuilgaan achter de successen van De Othmarvliegers! Het kan dus zijn dat we even 1 of 2 weken ‘afwezig’ zijn met deze bijdrage. Geniet van dit mooie nazomerse weer en tot snel!
Jim van Ingen