In januari start Staatsbosbeheer met natuurherstelwerkzaamheden in het Springendal.
“We versterken het beekdal- en heidelandschap en vergroten de variatie in het gebied. Hierdoor krijgen kwetsbare soorten de ruimte en verbetert de biodiversiteit. Er ontstaat een mozaïek van akkers, graslandjes, houtwallen en heide die het kleinschalige Twentse cultuurlandschap versterkt,” vertelt boswachter Jeroen Buunen.
Voorbereidingen in het gebied
Nu de vergunningen door de gemeenten Tubbergen en Dinkelland zijn afgegeven, treft Staatsbosbeheer de voorbereidingen. Bij parkeerplaatsen worden informatieborden geplaatst. Ook worden bomen gemarkeerd die verwijderd worden of juist bewaard moeten blijven. Welke bomen verdwijnen, beoordeelt Staatsbosbeheer in nauwe samenspraak met de stichting Behoud Twents Landschap en Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum (SNMO). Door een zorgvuldige aanpak worden planten en dieren zoveel mogelijk ontzien en beschermd.
Verbinding flora en fauna
Een belangrijk doel van de werkzaamheden is het verbinden van heide met bloemrijke akkers, kruidenrijk grasland en houtwallen. Bijvoorbeeld door bomen te verwijderen rondom de Hooidijk en de Brandtorenweg. Dit maakt het voor vele insecten- en reptielen, zoals het vliegend hert en de zandhagedis, gemakkelijker om zich te verspreiden door een groter en voedselrijk leefgebied.
Behoud van Twents cultuurlandschap
Als de grove werkzaamheden in het voorjaar van 2019 zijn afgerond, plant Staatsbosbeheer nieuwe boom- en struikgroepen waardoor er meer variatie ontstaat. Ook worden er houtwallen aangelegd. Hoewel het landschap er eerst nog kaal uit zal zien, komt het oorspronkelijke Twentse landschap met akkers, graslandjes, houtwallen en heide op termijn prominenter naar voren in het Springendal.
Veiligheid staat voorop
Bezoekers en omwonenden kunnen enige (geluids)overlast ervaren van de werkzaamheden. Ook kunnen wandel-, fiets- en ruiterpaden tijdelijk afgesloten worden in het kader van de veiligheid. Voor vragen over de werkzaamheden kunnen bezoekers zich direct wenden tot de boswachter in het gebied of een e-mail sturen naar springendal@staatsbosbeheer.nl.