De Stadsraad blijft bestaan! Dat kan worden geconstateerd uit de SOS-bijeenkomst over het voortbestaan op 26 februari. Bijna 20 Ootmarsumers vonden het voortbestaan belangrijk genoeg om er een avond aan te besteden. De belangrijkste conclusie: “Het zou van de zotte zijn de Stadsraad op te heffen,” zoals een van de deelnemers de algemene opvatting verwoordde.
Er was veel –constructief bedoelde- kritiek op de Stadsraad. “Wat doet de Stadsraad eigenlijk?” en “Is de Stadsraad geen papieren tijger?” waren in verschillende vormen gestelde vragen. Interim-voorzitter Johan Gehring gaf daarop een overzicht van de onderwerpen waar de Stadsraad zich de afgelopen twee jaar mee bezig had gehouden en de werkwijze (zie kader). Ook wees Gehring op de ontwikkeling waarbij gemeenten steeds meer taken krijgen die nu door het Rijk worden gedaan, zoals WMO en Jeugdzorg. De gemeente vraagt over deze onderwerpen van de kernraden zoals de Stadsraad, een standpunt. De werkdruk op de kernraden, uiteindelijk toch vrijwilligersorganisaties, wordt steeds groter. “Met een te kleine bezetting zoals de Stadsraad nu heeft, kom je niet aan alles toe,” stelde Johan Gehring.
Dat leidde tot een discussie over de vraag met welke onderwerpen de Stadsraad zich zou móeten bezighouden om de zichtbaarheid te vergroten. De belangrijkste –breed gedragen- conclusie: richt je vooral op kleine onderwerpen die zichtbaar zijn en waarmee je gemakkelijk bij de Ootmarsumers kunt scoren. Ook werd gepleit voor een eigen budget voor de Stadsraad in de orde van 20.000 euro waarmee de Stadsraad dingen dicht bij de mensen kan doen. (De huidige regeling waarbij een budget van € 3.625 beschikbaar is voor “kleine ergernissen” wordt niet gecontinueerd.)
Op initiatief van Gerard Bult wordt een werkgroep samengesteld uit inwoners die geen banden hebben of hadden met de Stadsraad, maar wel een positieve houding hebben. Deze werkgroep zal uiterlijk medio mei een advies uitbrengen aan het bestuur over aandachtsterreinen en onderwerpen waarmee de Stadsraad zich moet profileren. Hoewel het bestuur had gehoopt dat uit de grote opkomst concrete toezeggingen voor het vervullen van de vacatures in het bestuur zouden komen, werd de bijeenkomst in positieve stemming afgesloten. “Er zit beweging in,” was de slotconclusie.
Werkwijze Stadsraad
De Stadsraad heeft de klassieke structuur van veel grote en lange vergaderingen waarbij ieder bestuurslid over alles meepraat losgelaten. Medio 2013 is begonnen met een nieuwe werkwijze: Behalve voorzitter, secretaris en penningmeester zijn er vier bestuursleden met een specifiek aandachtsterrein:
- Openbare ruimte
- Economie/toerisme/horeca
- Samenleving (zorg e.d.)
- Communicatie
Het is de bedoeling dat de portefeuillehouders worden bijgestaan door een aantal specialisten op het aandachtsterrein. Het bestuurslid bepaalt zelf de werkwijze en overlegfrequentie c.q. manier van zijn/haar team.
Op dit moment heeft Stadsraad de volgende vacatures: voorzitter, secretaris, bestuurslid voor communicatie en ondersteunende specialisten op alle aandachtsterreinen. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Henry Meijer: henry.meijer@telfortglasvezel.nl