Goed gesprek met wethouders over Kerkplein
“Natuurlijk hadden we graag gezien, dat nog dit begrotingsjaarjaar een bedrag vrijgemaakt had kunnen worden, maar wij snappen ook wel dat er niet zomaar enkele tienduizenden euro’s voor ons op de plank liggen. En over zulke bedragen praat je als het over een grondige aanpak van het Kerkplein in Ootmarsum gaat.”
Clemens Loves, voorzitter van de Stadsraad Ootmarsum en Ben Morshuis en Harrie Oude Elberink, namens de BMS zijn het daarover wel eens, maar in stilte hadden ze toch gehoopt dat er een bedrag was gereserveerd door de wethouders L. Stokkelaar en A. Steggink. Beiden konden de Ootmarsumse afvaardiging alleen verzekeren dat deze kwetsbare plek in het hart van Ootmarsum, het stadje dat volgens mevrouw Stokkelaar “het uithangbord van onze gemeente is,” hun beider aandacht heeft.
De Stadsraad heeft begin januari 2012 ter zake een brief gestuurd naar het College en de Raad.
Het gesprek op het gemeentehuis was een vervolg op een bezoek dat wethouder L. Stokkelaar op uitnodiging van de BMS in december 2011 aan Ootmarsum bracht en zich ter plekke op de hoogte stelde. “Ik ben er toen, maar ook bij andere gelegenheden van overtuigd geraakt dat een grondige restauratie echt onontkoombaar is, maar ik moet daar wel het geld voor hebben.” Wethouder Steggink hoefde niet van de noodzaak van een grondige aanpak overtuigd te worden; hij ziet de toestand van het Kerkplein vrijwel dagelijks.
Aanpak
Hans Lammers (Planning & Ontwikkeling van de gemeente) gaf aan de hand van enkele tekeningen aan wat er zoal dient te gebeuren. De grote grasmat aan de noordzijde van de kerk nog langer handhaven, is geen optie. Ook niet nadat in 2008 de ondergrond werd verhard, een kunststof ratenmat was aangebracht en daarna was ingezaaid. Het is en blijft vechten tegen de bierkaai.
“Het Kerkplein wordt zo intensief gebruikt, dat het gras geen kans krijgt zich te ontwikkelen, zodat daar ter plaatse het grootste deel van het jaar een vlakte met stuifzand of een grote modderpoel ligt, afhankelijk van het weer,” werd ten overvloede geschetst.
De belangrijkste ingreep is bestraten van het grootste deel van het plein aan de noordzijde (kant van het parochiecentrum), links van het looppad vanaf de kerk gezien.
“Het moet wel afdoende gebeuren en bovendien met de nieuwe bestrating bij kerk en omgeving passen,” waren de wethouders beiden van mening. H. Lammers adviseerde zogeheten kleinplaveisel toe te passen. Over de definitieve keuze en de vorm van bestrating zal tijdig onder andere met de Stadsraad, de BMS en inwoners overleg gevoerd worden. De trap aan de noord-oostkant blijft gehandhaafd evenals het keermuurtje tegenover het parochiecentrum en aan de achterzijde van de kerk.
Op het plein staan zes eikenbomen die gehandhaafd kunnen worden en extra verzorging krijgen. Maar daarnaast komt er aanvullende aankleding. Te denken valt bijvoorbeeld aan bloembakken. Verrijdbaar, want tijdens grote evenementen moeten ze tijdelijk verplaatst kunnen worden, stelden beide wethouders.
Over de totale uitvoering waren alle partijen het gauw eens. Ook over het oostelijk deel achter de kerk en aan de zuidzijde, waar vijf fraaie, oude grafzerken de vroegere functie van het Kerkplein aanduiden: een begraafplaats. “Een opknapbeurt moet daar de sfeer van een begraafplaats oproepen,” was wethouder L. Stokkelaar van mening.
“Laat het duidelijk zijn, dat wij echt de intentie hebben van dit Kerkplein iets moois te maken, passend bij de kerk en de omgeving” lieten Steggink en Stokkelaar weten.
H. Lammers deed hierna de praktische suggestie om het totale restauratieplan “Kerkplein” in gedeelten uit te voeren. Dat heeft onder andere bij de uitvoering het voordeel dat organisaties bij hun geplande evenementen, zoals een Streekboekenmarkt, een Kunstmarkt en dergelijke rekening kunnen houden met de indeling van het door hen te gebruiken terrein.
Omtrent de financiering van dit alles kon nog geen zekerheid worden gegeven. “We kunnen daarover nu nog niets vertellen. We willen niet het risico lopen dat we de mensen iets wijsmaken, want daar hebben we niets aan. Wel kunnen we de inwoners van Ootmarsum beloven dat we ons uiterste best zullen doen ook de gemeenteraad van de noodzaak te overtuigen. Want dat het Kerkplein grondig aangepakt moet worden, is zeker,” besloten de wethouders L. Stokkelaar en A. Steggink. Zij en de Ootmarsummers hebben het gesprek als erg positief ervaren.