Afgelopen najaar heeft provincie Overijssel een subsidie van €300.000,- verleend aan Stichting RIBO voor het ‘Restauratie- Innovatielab’ in Hengelo. Hiermee draagt de provincie bij aan het creëren van een Overijsselse creatieve broedplaats voor restauratietalenten waar ambacht, innovatie, duurzaamheid en circulair bouwen samenkomen op het historisch erf van landgoed Twickel. Op vrijdag 11 maart geeft Roy de Witte, gedeputeerde Overijssel ter plekke het startsein: ”Onze provincie kent veel prachtig erfgoed dat voor de komende generaties behouden moet worden. Maar, wat oud is gaat een keer stuk. Het probleem is dat er nauwelijks ambachtslieden zijn die de oude technieken nog kennen. En ook die kennis is straks verloren, tenzij we daar iets aan doen. RIBO doet dat, onder andere door jonge mensen te bekwamen in oude technieken. De jongeren hebben vaak heel mooie ideeën over hoe je op een nieuwe manier oude vaardigheden kunt uitvoeren. Prachtig toch, om dat hier te zien? “
Landelijk voorbeeld
Door een toename van het aantal studenten, de toevlucht van het bouwen met hout, de toenemende interesse en toepassing van circulair bouwen en de groeiende belangstelling voor het unieke concept van RIBO, ligt er de wens voor een betere indeling van het erf en uitbreiding in de vorm van de realisatie van een ‘Restauratie- en Innovatielab’. Hierdoor kan RIBO uitbreiden en verder ontwikkelen.
Vakmanschap in een nieuw jasje
RIBO zet zich in voor het behoud van vakmanschap in de restauratie. Samen met het ROC van Twente worden jongeren opgeleid in traditioneel en hedendaags vakmanschap en kunnen erfgoed professionals zich verder bekwamen in de restauratie. Ook circulair en duurzaam bouwen krijgt volop de aandacht, onder meer door het hergebruik van historisch bouwmateriaal.
RIBO voert deze activiteiten uit vanuit het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht te Hengelo. Dit praktijkcentrum is gevestigd op een historisch erf op het landgoed Twickel.