Postduivenvereniging ‘De Othmarvliegers’ heeft de vaart er goed in. Althans de postduiven van de duivenliefhebbers. Er werden prachtige resultaten geboekt, waarvan de klapper van de combinatie Meijers de boeken in gaat als een historische overwinning. Stefano heet deze driejarige duif en is misschien wel de opvolger van de wereldberoemde Olympic Bolt van Karel en Kas Meijers. Vanuit het zuiden klapperde de duif als een wervelwind over het stadje om veilig te landen inde hokken van de combinatie Meijers en was de snelste duif van de Othmarvliegers, de regio Twente en ook nog eens van de Achterhoek. Een droomuitslag. Lees gauw het boeiende verhaal van Martin Weghorst, die nog veel meer te vertellen heeft.
Drie vluchten in één weekend
Laten we wel wezen, de Othmarvliegers leven de laatste weken qua prestaties van hun duiven in een roes. De concurrentie binnen de vereniging is groter dan ooit en wie gedacht heeft, wie eigenlijk niet, dat de comb. Meijers een straatlengte voor stond in het algehele kampioenschap kwam bedrogen uit. Tot zaterdag 20 juni. Tot die dag stond Gerrit Schepers nummer één. Wie de heren Meijers een beetje kent, weet dat ze niet helemaal tevreden waren met de prestaties tot dusver. Natuurlijk vlogen ze iedere week in de top 3, maar waar het om gaat, keivroege duiven, daar was de tijd nog niet rijp voor. Tot zaterdag 20 juni voorbijkwam ! Of moeten we zeggen voorbijvloog!
Op die dag stonden er maar liefst 3 vluchten op het programma: een overnachtingsvlucht vanuit Aurillac, 890 km, een eendaagse fondvlucht vanuit Bourges, 678 km en de één na laatste vitessevlucht vanuit Quievrain, 315 km. Overnachtigingsvluchten zijn voor de specialisten zoals Herman Borgelink uit Denekamp, die op deze vlucht wederom een vroege duif pakte. In Ootmarsum is Jan Luttikhuis bezig zich op deze vluchten te specialiseren en hoewel hij op Aurillac nog geen steenvroege duif wist te klokken, kan wel gezegd worden dat als je er ’s-middags 5 van de 6 terug hebt, de kwaliteit onmiskenbaar is.
De populariteit van de Heremans duiven, zowel in de regio als landelijk, is mede te danken aan de comb. Meijers. De aanschaf van die duiven zorgde voor een boost in het aantal liefhebbers dat wilde slagen met deze duiven. Rassprinters zijn het, de Heremansen, de 925 van Schepers is een voorbeeld, maar als de vluchten naar de 600 km gaan, dan wordt het een ander verhaal.
“We hebben ze (nog) niet” zegt de pr-manager van het Hok Meijers als het gaat om de pure eendaagse fond duiven. Om het verschil in punten met Schepers toch niet te veel op te laten lopen, werden er door hen toch een aantal duiven ingekorfd op Bourges en het resultaat was op het eerste gezicht even verbluffend als verrassend: een 1e met ruim 19 minuten voorsprong op nummer 2 en 34 minuten op nummer 3. Op het tweede gezicht niet helemaal, want de overwinnaar is een afstammeling van het Marco Klein Falckenborg-soort, de specialist op dit soort vluchten.
De klapper van het weekend was echter de vlucht vanuit Quievrain. We hoeven niet vals bescheiden te zijn, we hoeven ons ook niet op de borst te kloppen, maar er wordt op dit moment gewoon hard gevlogen in Ootmarsum. Dat kan met de week veranderen, maar voorlopig zit de vaart er goed in. Bert Damhuis, Gerrit Schepers, Bennie Senger maar ook een Oscar Ossenvoort leggen de comb. Meijers het vuur aan de schenen. Dat jeukt, dat schuurt bij de heren Meijers en het wachten was op een vlucht waar het puur en enkel op de kwaliteit van de duif aankomt. Dat kan bij vluchten met een noordoosten wind, maar ook op een vlucht met een wind vanuit het noordwesten. Quievrain was zo’n vlucht ! Gelost om 09.30 uur zagen een tweetal liefhebbers rond de klok van half twee pal vanuit het zuiden een duif aan komen snellen, die zich boven het oude stadje in de aanvliegroute naar de het thuishonk met een paar ferme vleugelklappen klaarmaakte voor de landing. Het was de ‘602’ een driejarige doffer van de comb. Meijers die alles en iedereen ( geheel Twente én de Achterhoek) te snel af was. Een droomuitslag en dat is waar de heren op zaten te wachten.
De ‘602’ was natuurlijk niet bezig met zijn proefstuk. In 2014 was hij beste vitesseduif, midfond duif en beste oude duif van de Othmarvliegers. Zo’n duif verdient geen nummer maar een naam en die is hem reeds gegeven: Stefano, genoemd naar Stefaan Lambrechts, de kweker van deze duif. Wie Stefaan Lambrechts is, behoeft wellicht enige toelichting. Zijn duiven zijn op dit moment het meest gewild in Nederland en steken de Heremansduiven naar de kroon. Ook Meijers’ Olympic Bolt, 1e Olympiaduif Jong Nitra 2013, voert dat bloed. Terug naar Quievrain, de verschillen in aankomsten op korte vluchten zijn in de regel minimaal en vaak secondewerk. Stefano wist echter maar liefst 9 minuten los te vliegen en dan weet men bij het afslaan van de klokken dat het wel eens een echte steenvroege zou kunnen zijn en dat bleek dus ook daadwerkelijk zo te zijn. Tellen we alle duiven op van de afdeling 9 die in Quievrain gelost worden dan komen we op bijna 13.000 duiven. Vlieg je daarvan de eerste dan is een diepe buiging op zijn plaats oftewel chapeau !
De volledige uitslag van Bourges, 10 deelnemers met 58 Ootmarsumse duiven, gesponsord door AD Montage te Ootmarsum:
1. comb. K.& K. Meijers
2. G. Schepers
3. J. van Ingen
4. Th. Luttikhuis
5. J. van Ingen
De volledige uitslag van Quievrain, 9 deelnemers met 100 duiven, gesponsord door R. Blokhuis Glas te Oldenzaal:
1. comb. K. & K. Meijers
2. B. Senger
3 en 4. B. Damhuis
5. M. Weghorst.