Steltkluut: een zeldzaam exemplaar in Ottershagen

De leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum ontdekten afgelopen vrijdag 20 mei een Steltkluut in het natuurgebied Ottershagen. Deze vogelsoort hebben ze op deze plek nog nooit waargenomen. Een zeldzaam exemplaar dus voor Ottershagen. Heel parmantig liep de Steltkluut de afgelopen dagen op zijn lange poten langs de waterrand op zoek naar voedsel.
uitgelicht
De Steltkluut is een waadvogel met zeer lange poten uit de familie Kluten. Deze vogel heeft enorm lange, roze poten (bijna de helft van de totale lengte), een zwart-wit verenkleed en een lange, rechte naaldfijne snavel. De mantel en vleugels zijn zwart, de kop en kruin zijn wit (vaak grijs bij mannetje). Het is een heel grappig gezicht als de Steltkluut vliegt, want  dan steken de poten ver buiten de staart uit en contrasteren de zwarte onder vleugels sterk met het witte lichaam.  Als  de vogel  niet in het water loopt, moet hij diep doorbuigen om voedsel op te pikken. Het voedsel bestaat uit insecten, slakken en wormpjes.

steltkluut2
De Steltkluut komt als broedvogel voor in Frankrijk, Spanje, Portugal, Griekenland, Turkije en Afrika. Verder ook op Madagaskar en in Aziatische landen. Steltkluten broeden vanaf 1931 in Nederland,  maar doen dat niet jaarlijks. Jaren waarin de soort ontbreekt,  worden afgewisseld met jaren waarin tot enkele tientallen paren een broedpoging wagen. Vooral het Deltagebied is in trek om te broeden, in recente jaren komen ze ook in het noordoosten van het land voor. Soms nestelen verschillende paren dicht bij elkaar. Topjaren in Nederland vallen samen met bijzonder droge voorjaren in Zuid-Europa. Blijkbaar dwingt dit Steltkluten om hun grenzen te verleggen en het noordelijker binnen Europa te zoeken. Broedgevallen in Nederland leveren maar zelden vlieg vlugge jongen op. Niet-broedende Steltkluten worden voornamelijk tussen april en september gezien op ondiepe zoete tot brakke wateren. De jaarlijks waargenomen aantallen schommelen hevig. Het legsel bestaat uit drie tot vier grijs bruingele tot zandkleurige, peervormige eieren met paarse onder vlekken met donkerbruine vlekken.
De Vogelwerkgroep Ootmarsum is erg blij dat ook deze vogelsoort nu in Ottershagen wordt waargenomen, want het geeft wel aan dat dit natuurgebied een voedselrijk gebied is waar deze vogels op adem kunnen komen, fourageren en broeden. Deze steltkluut is alleen en trekt vermoedelijk verder, maar wie weet wat er in de komende jaren nog meer mogelijk is voor dit bijzondere natuurgebied. Patrick Scholten is de fotograaf van deze bijzondere vogelsoort in Ottershagen.

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Trouwe vogelaars op hun post

Trouwe vogelaars op hun post

Leden van de Vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum telden op Euro Birdwatch maar liefst 1683 vogels. Da...

Lees verder >
Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Zeldzame zwarte ooievaar gespot in Ootmarsum

Tegenover het prachtig gerenoveerde terras en speeltuin van café Rouwers ontwaarde Robert Westerhof...

Lees verder >
Vogelwerkgroep ontstemd over bomenkap Grote Maten

Vogelwerkgroep ontstemd over bomenkap Grote Maten

Een aantal leden van de Vogelwerkgroep Ootmarsum, die in de buurt wonen, stonden boos en met tranen ...

Lees verder >