Stichting Stop Afvalwater doet dringend beroep op Tweede Kamer

Op dinsdag  21 februari vindt er een stemming plaats over 2 moties, ingediend door Agnes Mulder (CDA) en Liesbeth van Tongeren (Groen Links).
De Stichting Stop Afvalwater Twente verzoekt  de  Tweede Kamerleden de moties te steunen tegen het opnieuw voor 6 jaar toestaan van injecties in Twente. Het blijven injecteren van afvalwater in de Twentse bodem, dat al sinds 2011 plaatsvindt,  is in de ogen van de Stichting Stop Afvalwater Twente  absoluut verwerpelijk gezien de mogelijk grote risico’s voor mens, dier en natuur nu en in de toekomst van Twente. Met name het alternatief zuivering verdient een faire kans om toegepast te worden. Een proef hiermee zal veel duidelijk kunnen maken.

In een  openhartige brief, gericht aan de Tweede Kamerleden, doet de stichting nogmaals een hartgrondige oproep om te stoppen met het injecteren van afvalwater in Twentse bodem.

Is de onwil bij zowel Minister Kamp als de NAM om dit op korte termijn te onderzoeken ingegeven door andere motieven dan  ‘niet robuust genoeg en te duur m.b.t. het energieverbruik’ ?
“Wij vermoeden van wel !,” laat voorzitter Freddie Mensink namens de stichting weten.
“In dat kader maken ook wij de misschien wel Twentse opmerking:  ‘Wat wordt hier verzweeg’n’ !

Te denken valt aan:

* grote schadeclaims , b.v. NAM richting Economische Zaken / Waterschap (zuiveringsfabriek Emmen) richting NAM

* hogere kosten die de exploitatie voor de NAM financieel zeer onaantrekkelijk maken

* andere toevoegingen in het productiewater dan bekend ?

Op 10 februari 2017  is door Minister H.G.J. Kamp de brief: ‘Conclusie eindrapport her-evaluatie verwerking productiewater Schoonebeek’ aangeboden aan de Kamer.
Naar aanleiding van de hierop volgende discussie zijn er twee moties ingediend. Eén door Agnes Mulder (CDA) en één door Liesbeth van Tongeren (Groen Links); beide moties worden dinsdag 21 februari in stemming gebracht.
De moties zijn gericht op het volgende:

  • Kan de regering het nemen van een besluit mogelijk overlaten aan het volgende kabinet
  • Kan binnen twee jaar een pilot productiewaterzuivering worden gerealiseerd

Als Stichting Stop Afvalwater Twente verzoeken wij u de moties te steunen en wel om de volgende redenen:

  • wij hebben geconstateerd dat er geen maatschappelijk draagvlak is voor het vervolgen van de afvalwaterinjecties in N.O. Twente; ook alle betrokken gemeenten (Hardenberg, Tubbergen, Dinkelland, Oldenzaal en Losser) en de Provincie Overijssel pleiten voor een proefopstelling volledige waterzuivering;
  • het eindrapport is voornamelijk technisch van aard en doet geen recht aan de maatschappelijke context waarin een bestuurlijk besluit genomen moet worden;
  • het nu reeds nemen van een (definitief) besluit voor opnieuw 6 jaar injecteren in N.O. Twente doet absoluut geen recht aan de momenteel best beschikbare technieken (BBT), die een volledige zuivering van het productiewater mogelijk maken;
  • het zuiveren is in het eindrapport niet goed uitgewerkt, want het oordeel van de minister moet o.i. gebaseerd zijn op feitelijke gegevens en niet op schattingen;
  • door het Nederlandse bedrijf Salttech is een pilot voor volledige zuivering aangeboden onder de condities: werkt het niet dan kost het ook niets;
  • de aangeboden zuiveringsmethode is zeer innovatief en wordt reeds jaren met succes toegepast in Amerika en enkele Arabische landen;
  • een proef voor volledige zuivering kan veel data/informatie opleveren vooral ook m.b.t. het energieverbruik en de milieurisico’s die in het eindrapport o.i. (veel te) negatief worden voorgesteld.
    Geachte leden van de Tweede Kamer, wij rekenen op u en gaan er van uit dat ook u er alles aan zult doen om een veilige en gezonde toekomst voor mens, dier en natuur te borgen, voor nu en in de toekomst van ons prachtige N.O. Twente.

Steun derhalve de moties en breng daarmee het vertrouwen in de politiek  terug bij de inwoners van het betrokken gebied.

 

 

 

 

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Vasse, 10 november 2022 Geachte toezichthouders van SodM, waarnemers van het KNMI, Twente is gebaa...

Lees verder >
NAM steeds verder in ‘de put’

NAM steeds verder in ‘de put’

Het bericht dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgend jaar toch weer afvalwater in de T...

Lees verder >
Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteert afvalwater in Twentse bodem. De Noordoost-Twen...

Lees verder >