De mensen van het Openluchtmuseum Ootmarsum en het Drostenhuis kwamen bijeen voor hun traditionele vrijwilligersbijeenkomst. Het werd een middag met een waardevolle en informatieve terugblik en een blik in de toekomst.
Het werd een dynamische bijeenkomst. Duidelijk werd ook dat het een bijzonder jaar is geweest. Door het overlijden van Wim Leverink en Frans Swennenhuis moest het museum afscheid nemen van de hoofden van de collectie – en de bouwploeg. Een gemis met veel impact, want het waren drijvende krachten binnen de organisatie. Daarnaast stierven het afgelopen jaar ook Harrie Nijhuis en Gerard Borggreve. Twee vertrouwde gezichten, die ook van groot belang zijn geweest bij de evenementen waar ze bij betrokken waren. Er werd op passende wijze stilgestaan bij het overlijden van deze ‘gouden’ vrijwilligers.
Ook als museum moet je verder en dus heeft het gemis en het verdriet een plek kunnen krijgen. En in het gedachtengoed van deze vier vrijwilligers zijn de taken weer opgepakt. Nieuwe ideeën krijgen vorm en één daarvan is de inrichting van de Weemhof als een multifunctionele ruimte waar in de toekomst wisselden exposities te bewonderen zijn en dat vroeg om een hernieuwde inrichting. Tevens blijft het een informatieruimte waar de bezoekers ingewijd worden in het ontstaan van het museum en wat er allemaal te zien is.
Financieel staat het museum er goed voor en het bezoekersaantal heeft daar zeker mee te maken. In 2019 trok het Openluchtmuseum Ootmarsum maar liefst 2000 bezoekers meer dan in het jaar daarvoor. En zonder enige subsidie weet het bestuur de broek op te houden. Flora Ootmarsum is opgehouden te bestaan en in dit komende jaar krijgt het geen andere invulling. Wel krijgt het Twents songfestival steeds meer cachet en ook dit jaar wordt het nog professioneler opgepakt. Ook de geluiden over het Drostenhuis waren positief. Bestuurlijk valt het nu onder het bestuur van het Openluchtmuseum. De bezoekersaantallen van het Drostenhuis nemen eveneens toe en het blijkt uit de reacties van de gasten dat het bezoek zeer gewaardeerd wordt.
Na het officiële gedeelte werd er nog gezellig nagebabbeld onder het genot van een hapje en een drankje.
Voor alle vrijwilligers stond na afloop een ‘Goody-Bag’ klaar oftewel een ‘Plezeer-Tuutke’ met versnaperingen en het jaarboekje ’t Klöpke 2019 en een boekje met alle teksten van de nieuwe audio-tours. De bijeenkomst zorgde voor veel inspiratie om er een mooi en goed 2020 van te maken.