In Ootmarsum en bij het monument ter ere van de omgebrachte familie Menco werd stilgestaan en herdacht met als belangrijk doel om de verschrikkingen van een oorlog nooit te vergeten. Het werden twee sfeervolle herdenkingen en ieder met een eigen karakter.
Kleindochter bij herdenking vermoorde familie Menco
De jaarlijkse herdenking bij het Menco-monument aan de Reutumerstraat had deze keer keer wel een bijzonder karakter. Onder de aanwezigen bevond zich namelijk Hadassa Philipson-Menco, kleindochter van Maurits Menco. Hadassa was in mei 1995 met haar moeder Betty Menco bij de onthulling van het monument. Deze bijzondere gedenksteen markeert de plek waar in oktober 1944 vader Menco met drie van zijn zoons werd vermoord. Het monument is er gekomen door een gezamenlijke actie van de Heemkunde Reutum-Haarle en de Ben Morshuis Stichting.
Moeder Betty, destijds als enige nog levende van het gezin Menco, was voor die onthulling speciaal uit Israël overgekomen. De laatste jaren woonde kleindochter Hadassa in Enschede en bezocht enkele keren de plek waar haar grootvader en drie van zijn zoons in oktober 1944 waren vermoord.
Zondagavond maakte zij bekend, dat dit waarschijnlijk het laatste bezoek aan het monument zou zijn. Zij gaat met haar echtgenoot definitief terug naar Israël. In een toespraakje vroeg ze de kinderen of zij de verzorging van het monument blijvend op zich wilden nemen, zodat nooit vergeten zou worden, wat hier was gebeurd. Ook liet ze de kinderen een foto zien, waarop de vermoorde leden van het gezin Menco waren afgebeeld. Met nadruk vertelde ze dat haar moeder weliswaar verdriet had gehad over de moord op haar vader en broers, maar vooral nooit had kunnen wennen aan het feit, dat ze nooit meer iets van haar moeder en zus had gehoord. “Mijn moeder heeft tien jaar lang niet kunnen lachen,” hield ze de kinderen en andere aanwezigen voor.
De leerlingen van de Mariaschool, die het monument hebben geadopteerd, legden bloemen bij het monument, plaatsten kaarsjes met mooie spreuken daarbij en namen daarna twee minuten stilte in acht. Tot slot sprak de voorzitter van de BMS, Ben Morshuis.
Hij riep de sfeervolle huldiging, 19 jaar geleden, in herinnering. Tevens prees Morshuis de Reutumse schooljeugd voor de jaarlijkse herdenking bij dit bijzondere monument.
Herinneringen van Wil Alink aan de familie Menco
In Ootmarsum werd 4 mei op traditionele wijze herdacht. Met een herdenkingsdienst in de RK kerk en vervolgens een stille tocht naar het Bergplein waar het oorlogsmonument zich bevindt. Ook in deze dienst stond men stil bij de familie Menco. Wil Alink uitte zijn herinneringen aan zijn jeugdjaren en vertelde dat hij als kind in het naaigarenwinkeltje van dit Joodse gezin is geweest. Ook dominee Klip en pastor Kerkhof Jonkman vertelden in een mooie overweging over het leven van deze familie. Wethouder Duursema sprak in haar welkomstwoord uit dat het ieder jaar van groot belang is om op 4 mei stil te blijven staan bij de gevolgen van de oorlog. Het Kleinkoor, Olga Tijhuis-ter Haar en de scouting waren ook actief betrokken bij de herdenkingsdienst. Harmonie Caecilia zorgde met een aantal koralen en het spelen van Het Wil;helmus voor de muzikale ondersteuning op het Bergplein waar velen aanwezig waren om twee minuten stilte in acht te houden en vervolgens kon men bloemen en kransen plaatsen bij het oorlogsmonument. Naderhand liepen ook nog velen langs het monument aan de Kloosterstraat waar in Ootmarsum ooit een synagoge heeft gestaan.
foto’s zijn van Tonny Oude Hengel (kerk) en Caspar Kouijzer (Stille tocht en plechtigheid Bergplein)