Stop Afvalwater Twente biedt eindrapport aan

De stichting Stop Afvalwater heeft een lijvig eindrapport samengesteld als antwoord op het rapport van Royal Haskoning DHV met betrekking tot het onderzoek naar alternatieven voor de afvalwaterinjecties in N.O. Twente door de NAM. Dit eindrapport, waarin alle activiteiten en publicaties vermeld staan van de SAT, is eerder deze middag aangeboden aan minister Kamp van Economische Zaken. Een delegatie van de stichting onder leiding van voorzitter Freddie Mensink kreeg de gelegenheid om aan tafel te zitten met de minister om hem nog eens hun grote zorgen duidelijk te maken.
Binnen enkele weken neemt de minister een besluit  over de toekomstige wijze van verwerking van afvalwater, dat vrijkomt bij de productie van olie in Schoonebeek.

Openingsfoto-voor-web
“Als Stichting hebben wij in het afgelopen jaar op allerlei wijze getracht injecties in N.O. Twente in de toekomst een halt toe te roepen, gezien de dreigende gevaren en risico’s voor mens, dier, natuur en milieu. Na grondige bestudering van het integraal eindrapport  ‘herafweging verwerking productiewater  Schoonebeek’ van Royal HaskoningDHV, zien wij als Stichting Stop Afvalwater Twente ons genoodzaakt,  ook ons eindrapport te moeten uitbrengen,” vertelt voorzitter Freddie Mensink, “Meer dan een jaar lang hebben wij als (een 15-tal) vrijwilligers, met veel inspiratie, daadkracht, actie en in  grote harmonie, ons ingezet om onze doelstelling – het stoppen van injecteren van afvalwater in Twente – te realiseren. Ons eindrapport is een weergave van de wijze waarop wij in het afgelopen jaar ons doel  gestalte hebben gegeven.
Afval bestaat niet meer is het hedendaagse devies. Daarom hoort het ook niet meer in de bodem te worden opgeslagen. Het brengt grote risico’s met zich mee  voor mens, dier en natuur. Risico’s m.b.t. vervuiling van bodem- en drinkwater, aardbevingen, gasexplosies  en bodemdalingen zijn voor nu en in de toekomst van ons prachtige Twente niet uit te sluiten.
Hedendaagse (zuiverings-)technieken maken het ook mogelijk om een eind te maken aan deze onzinnige  methode van afvalverwerking door de NAM. Royal HaskoningDHV laat met de conclusies in het eindrapport wederom zien dat de NAM lak heeft aan de  angst en zorgen onder de Twentse bevolking, door vooral de zuiveringsalternatieven milieutechnisch en  financieel stuk te rekenen en daarmee iedereen op het verkeerde been te zetten.  Nu staan we aan de vooravond van een door Minister Kamp van Economische Zaken te nemen besluit over  de toekomstige verwerking van het productiewater Schoonebeek,” stipt Mensink deze belangrijke fase in de discussie rond het afvalwater aan. De voorzitter van SAT had een aantal dringende vragen voor minister Kamp.
– Luistert u a.u.b. naar de wens van meer dan 30.000 bezorgde en ongeruste inwoners: circa 90%  van de (Twentse) bevolking in het injecteergebied heeft eigenlijk maar één wens. Op z’n Twents  gezegd:  ‘vôt met dèn pröttel’

  • Ga s.v.p. niet voorbij aan de wil van het Provinciebestuur van Overijssel en 7 Gemeenten in N.O. Twente om het injecteren door de NAM in Twente te stoppen.
  • Kies voor een verantwoord en betaalbaar alternatief: volledig zuiveren van het afvalwater.
  • Kies voor een veilig en schoon Twente, nu en in de toekomst.

    De SAT weet zich in haar strijd tegen het stoppen van injecteren van afvalwater gesteund door de provincie Overijssel en zeven gemeenten in Noord Oost Twente en uiteraard meer dan 30.000 handtekeningen, die gezet zijn door verontruste (Twentse) burgers. Ook mensen en organisaties met kennis van zaken hebben in woord en daad zich solidair verklaard met de stichting.
    “Bij de inwoners van Twente en bij ons als stichting is het afgelopen jaar argwaan ontstaan over de  openheid van de NAM, en de juiste weergave van de huidige gang van zaken m.b.t. het gevolgde proces.
    Deze deuk in het vertrouwen is mede het gevolg van o.a. de volgende zaken:
    Alle onderzoeken die worden uitgevoerd zijn gebaseerd op informatie en input van de NAM.
    Tijdens informatiebijeenkomsten en in advertenties is regelmatig niet de volledige c.q. juiste gang  van zaken weergegeven (b.v. met betrekking tot de injecteerdieptes en anhydriet  lagen).
    Onze stichting is niet door de overheid gefaciliteerd om onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek te  kunnen laten uitvoeren.
    Een geplande zoutconferentie heeft geen doorgang gevonden.
    Als deelnemer in de klankbordgroep  ‘detailberekeningen’ hebben wij geen onderbouwingen  gekregen van cijfers en aannames. Er heeft dus in feite geen afstemming plaats gevonden.
    We vertrouwen erop dat dit eindrapport, van de Stichting Stop Afvalwater Twente,  inzicht geeft over onze  activiteiten in het afgelopen jaar en tevens bijdraagt aan een goede, eerlijke en toekomstbestendige  oplossing voor het verwerken van het productie water afkomstig uit Schoonebeek.
    Wij wensen de minister veel wijsheid in de voorbereiding op zijn eindbesluit. We hopen dat, na al onze inspanningen, in Twente niet de gedachte zal ontstaan  (zoals al eens eerder  verwoord door één van onze sympathisanten Herman Finkers): “Het vechten tegen de bierkaai kun je in de  toekomst beter vechten tegen de NAM noemen”.

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Vasse, 10 november 2022 Geachte toezichthouders van SodM, waarnemers van het KNMI, Twente is gebaa...

Lees verder >
NAM steeds verder in ‘de put’

NAM steeds verder in ‘de put’

Het bericht dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgend jaar toch weer afvalwater in de T...

Lees verder >
Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteert afvalwater in Twentse bodem. De Noordoost-Twen...

Lees verder >