Stop afvalwater Twente ‘is er helemaal klaar mee’

De Stichting Stop afvalwater Twente stapt uit klankbordgroep, want men is  zeer verbolgen over het eindrapport van de NAM met betrekking tot mogelijke alternatieven voor afvalwaterinjecties. De stichting is er helemaal klaar mee en geeft aan zelf een eindrapport te maken. Deze wordt maandag 23 januari aangeboden aan minister Kamp en dat gebeurt op de Universiteit Twente.  Mocht de minister eind januari besluiten om het injecteren van afvalwater in Twentse bodem ook in de toekomst toe te staan dan maakt de Stichting Stop Afvalwater Twente opnieuw de gang naar de rechter.

Het eindrapport
“We zijn zeer verbolgen over de uitkomsten volgens het eindrapport dat door Royal Haskoning DHV in opdracht van de NAM tot stand is gekomen ”, aldus de Stichting Stop Afvalwater Twente (SAT).  “Vooral de wijze waarop de zuiveringsvarianten kapot zijn gerekend. Onze angst daarvoor is toch bewaarheid!  Meer dan 750 pagina’s met veel geneuzel dat door bijna niemand zal worden gelezen maar wel het onheil over Twente kan afroepen  in de toekomst.

Wanneer je in staat bent om een turnkey – aanbieding voor volledig zuiveren van circa 45 miljoen Euro door allerlei toeters en bellen op te hogen tot 501 miljoen Euro dan moge duidelijk zijn dat ons een kunstje wordt geflikt en de integriteit van de aanbieder zelfs in het geding komt. Reden voor ons om afgelopen maandag uit de klankbordgroep te stappen. Wij beschouwen de klankbordgroep als een soort dekmantel waar een soort van wetenschappelijke mist wordt opgetrokken”, zegt Freddy Mensink, woordvoerder van de Stichting SAT.  “Deze groep bestaande uit ambtenaren van de provincies, gemeenten, het waterschap en onze stichting, wordt beschouwd als een ‘instrument’, dat samen met de NAM, Economische Zaken en Royal Haskoning DHV tot een soort afstemming komt over het eindrapport, Nou mooi niet met ons”, aldus een zeer verontwaardigde Freddy Mensink, “wij nemen duidelijk afstand en willen niet mede verantwoordelijk worden geacht voor mogelijk toekomstige ellende in N.O. Twente.

Ook wij zullen een eindrapport maken en hopen zodoende de minister nog op andere gedachten te kunnen brengen. We zijn dat verplicht aan bijna alle inwoners in het injecteergebied  (meer dan 30.000 petitieondertekenaars) die grote zorgen hebben over de veiligheid en gezondheid voor mens, dier en natuur, nu en in de toekomst van ons prachtige Twente. Die boodschap zullen we a.s. maandag 23 januari meenemen, wanneer we ons eindrapport persoonlijk overhandigen aan Minister Kamp tijdens een (laatste?) overleg op de Universiteit Twente. Het liefste zouden we dat doen in het bijzijn van alle petitieondertekenaars, om zodoende nog eens duidelijk aan te geven dat Twente het zat is, we zijn er helemaal klaar mee !”,  aldus Mensink.

Één front in Twente
“Twente moet één front vormen in het verweer tegen de afvalwaterinjecties. Wij willen hier best het voortouw in nemen”, aldus de SAT-leden. “De NAM probeert ons allemaal tegen elkaar uit te spelen en dat moeten we gezamenlijk zien te voorkomen, want de inzet van ons allen is gericht op het stoppen van de afvalwaterinjecties in Twente”, aldus de immer strijdbare stichtingsleden. Het eindrapport dat er momenteel ligt belooft weinig goeds voor Twente. We zijn bang dat minister Kamp eind januari zijn besluitvorming vooral  hierop baseert. Nou dan zien wij de bui al hangen is de mening van de stichting.

Gang naar de rechter
Indien de minister eind januari 2017 besluit om injectie van afvalwater in Twente ook in de toekomst toe te staan, zal de stichting SAT niet schromen om wederom de gang naar de rechter te maken. “Het liefste samen met Gemeenten en de Provincie Overijssel” aldus Freddy Mensink, “want wanneer we samen de strijd aangaan, zijn de kansen aanzienlijk groter om de injectievergunning van de NAM af te schieten. Ik ben er van overtuigd dat allen zich dan zullen aansluiten, ze zijn dat min of meer verplicht wanneer ze tenminste de moties die het afgelopen jaar vaak veelal unaniem zijn aangenomen, tot uitvoer willen brengen. En zo’n zaak is zeker kansrijk, mede gezien de vele incidenten, de gewijzigde omstandigheden en de nieuwe technieken die heden ten dage mogelijk zijn.

We zullen dan nog wel aan fondswerving moeten doen, om de hoge proceskosten te kunnen dekken,  want we worden niet gefaciliteerd door de overheid. Maar ook daarbij rekenen we op de inwoners van  Twente”, aldus de stichting SAT.

Strijd
“Het moge duidelijk zijn dat de strijd wat ons betreft nog lang niet is gestreden. We zullen dat ook de komende tijd op alle mogelijke manieren duidelijk maken. Er is voor ons maar één einddoel en dat is: stoppen met het injecteren van afvalwater, of wel op z’n Twents uitgedrukt:  vôt met dèn pröttel”, aldus de SAT- leden.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Open Brief Stop Afvalwater Twente

Vasse, 10 november 2022 Geachte toezichthouders van SodM, waarnemers van het KNMI, Twente is gebaa...

Lees verder >
NAM steeds verder in ‘de put’

NAM steeds verder in ‘de put’

Het bericht dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) volgend jaar toch weer afvalwater in de T...

Lees verder >
Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

Noordoost-Twentse gemeenten roepen opnieuw op om afvalwaterinjectie Twente stop te zetten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) injecteert afvalwater in Twentse bodem. De Noordoost-Twen...

Lees verder >