Het blijkt, dat er een injectiebuis van de afvalwaterinjectie (ROW4 aan de Bentertsteeg in Rossum) veel ernstiger kapot is dan eerder werd aangenomen. Op de eerste plaats is er, net als bij ROW-2 aan de Tramweg in Rossum destijds, een lek in de buis zelf geconstateerd. Op de tweede plaats is de afsluitende laag tussen het water en de zoutlaag, juist rond het punt waar afvalwater wordt geïnjecteerd ernstig aangetast. Beide voorvallen laten bij de Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT) het vermoeden rijzen dat ook de overige, nog operationele injectiebuizen, die op dezelfde manier zijn aangelegd, niet betrouwbaar zijn.
Inmiddels zijn twee van de vier putten in Rossum die voor afvalwater injectie gebruikt werden kapot gegaan en afgesloten. Voor de twee overige putten heeft SSAT meermaals aangegeven wat de risico’s zijn. Een bezwaarprocedure hierover om de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) definitief tot stoppen van de injecties in N.O. Twente te dwingen loopt al twee jaar en ligt nu bij de Raad van State. Toch blijft de NAM op dezelfde wijze doorgaan en vreest Twente en in de toekomst ook Drenthe voor de gevolgen van deze domme en onverantwoorde afvalwater injectie.
Het lek in de buis van ROW4 bleek in juli 2023 uit een plotselinge drukval in de annulus; de ruimte tussen de binnen- en buitenbuis. Pas in mei 2024 kwam het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de NAM hiermee naar buiten. Bij navraag bleek dat het SodM verder geen nader onderzoek heeft gedaan naar de werkelijke oorzaak. Het is blijkbaar voldoende dat de put ROW4 wordt afgesloten en het SodM wil niet kijken naar eventuele consequenties voor de andere putten. Onbegrijpelijk en onverantwoord, aldus de SSAT-leden.
Het lek in de afsluitende laag blijkt uit een onderzoek hiernaar dat ook in juli 2023 heeft plaatsgevonden. Dit onderzoek is pas onlangs (meer dan een half jaar later!) na een WOO-verzoek door de SSAT openbaar gemaakt. Het blijkt dat spoelwater voor het onderzoek direct in de tussenliggende zoutlaag stroomde, waardoor bij verdere injectie grote hoeveelheden zout zouden zijn opgelost. “Dit zou nooit kunnen gebeuren” werd ons altijd voorgehouden! ROW-4 wordt nu afgesloten (waardoor verdere injectie stopt), maar bij de andere twee nog operationeel zijnde putten kunnen overeenkomstige problemen ontstaan.
De huidige controles zijn volstrekt onvoldoende om ongelukken te voorkomen, blijkt ook nu maar weer.
De NAM heeft nog steeds een vergunning om in Twente te injecteren en heeft kort geleden ook weer een vergunning voor een tolueen-filter gekregen, waardoor afvalwater-injecties weer zouden kunnen worden hervat.
De belangen van de oliewinning wegen blijkbaar zwaarder dan een onderzoek om de waarheid over de mogelijk desastreuze gevolgen boven tafel te krijgen.
De NAM, maar ook het SodM wil uit zichzelf geen informatie over deze ongelukken vrijgeven.
Je zou op z’n Twents zeggen: ‘wat wödt hier ammoal verzweeg’n?’, aldus de verontruste SSAT-leden.
Stichting Stop Afvalwater Twente (SSAT)
5 augustus 2024