“Het klopt gewoon niet, dat deze zaken altijd ver van Den Haag in de grond gebeuren . Nooit onder het Catshuis, nooit onder Paleis Noordeinde, maar altijd in Groningen, Limburg of Twente. En onze “leiders” (lees gemeentebesturen en provinciale bestuurders) laten het allemaal gebeuren zonder nadrukkelijk in verzet te komen met behulp van welke juridische mogelijkheden dan ook. Dan moeten wij het voortouw maar blijven nemen, want we zijn dat verplicht aan de meer dan 30.000 bezorgde bewoners van de betrokken injecteergebieden in N.O. Twente, die zich duidelijk hebben uitgesproken tegen het hervatten van het injecteren van afvalwater in de lege gasvelden”, aldus de strijdbare leden van de Stichting Stop Afvalwater Twente.
Ondersteuning en financiële hulp:
Mede op advies van vele bodemdeskundigen en juristen ziet de stichting duidelijk mogelijkheden om “de strijd” aan te gaan tegen de NAM en de Overheid. “Maar ja…hoe moeten we dat betalen” is de grote vraag. “Juridische procedures nemen heel veel tijd in beslag en zijn mede daardoor vaak erg duur. Toch zou het mooi zijn dat Twentenaren opstaan en de gang naar de rechter mogelijk maken. We willen toch niet dat ons prachtige N.O. Twente in de toekomst mogelijk onleefbaar wordt. Eén euro per persoon als bijdrage van alle 30.000 ondertekenaars van de petitie zou misschien al genoeg kunnen zijn om dat te voorkomen. Maar dat is niet zo gemakkelijk te organiseren”, aldus de stichtingsleden, die in dit kader echter graag verwijzen naar hun website: www.stopafvalwatertwente.nl, en het IBAN-rekeningnummer NL65 RBRB 0929 8806 33 t.n.v. de Stichting Stop Afvalwater Twente
Politiek en maatschappelijke verantwoordelijkheid:
“Alle Tweede Kamerleden krijgen persoonlijk een schrijven van de stichting, en we zullen opnieuw gaan inspreken bij de Tweede Kamercommissie en de Provinciale Staten, want de tijd begint te dringen.
Ook willen we wederom graag in gesprek met Minister Kamp; hij heeft per slot van rekening toezeggingen gedaan aan ons, alvorens de herstart van het injecteren van chemisch belast afvalwater zou plaats vinden.
Van de gemeentebesturen in de 7 Twentse Gemeenten waar (bijna overal) moties unaniem zijn aangenomen verwachten we zeker extra inzet om de zo omstreden injecties in de toekomst te voorkomen. De gemeentebesturen zouden op dit punt hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de eigen bewoners moeten nemen”, aldus de bezorgde stichtingsleden.
Massaal protest:
Wanneer de NAM de olieproductie in Schoonebeek wederom opstart zullen er acties volgen. “Dit keer wat minder ludiek dan de afgelopen periode, en we hebben daarbij de hulp van onze eigen bezorgde N.O. Twentse bevolking hard nodig, om samen een vuist te maken. We hopen daarom op een massaal protest wanneer we een beroep doen op onze inwoners om publiekelijk duidelijk te maken dat we het over één ding eens zijn: vôt met dèn pröttel” , aldus het Burgerinitiatief. “We krijgen veel bijval vanuit de bevolking en willen hiermee duidelijk maken dat we nog steeds volop strijden tegen de onaanvaardbare afvaldumping door de NAM”, aldus de Stichting Stop Afvalwater Twente.