Sinds 1 januari 2016 worden er door gemeente Dinkelland geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt voor onkruid op verhardingen. Reden hiervoor is dat chemische middelen niet milieuvriendelijk zijn en inmiddels is er een landelijk verbod op voor overheden. Het jaar 2016 was voor de gemeente een proefjaar om verschillende methoden uit te proberen. Een combinatie van vegen, borstelen en branden blijkt het beste te werken.
“De onkruidbestrijding met deze drie methoden is milieuvriendelijk”, vertelt wethouder Alfons Steggink. “Echter kost het meer tijd en geld, terwijl het minder effectief is dan de chemische middelen”, vervolgt hij. Met de chemische middelen hoefde de gemeente slechts een of twee keer per jaar langs te komen, waar dit met de nieuwe manier vijf á zes keer per jaar moet gebeuren. “De chemische middelen zorgden ervoor dat het onkruid tot en met de wortel afstierf”, legt de wethouder uit. “Met de milieuvriendelijke manier blijft de wortel zitten, waardoor het onkruid sneller terug groeit. Het straatbeeld zal daarom ook ‘groener’ zijn dan onze inwoners voorheen gewend waren.”
Straten, stoepen en parkeerplaatsen worden vaker geveegd om zand dat als voedingsbodem dient te verwijderden. Ook wordt het onkruid weg-geborsteld. Met de brander (foto) wordt het onkruid verhit zonder het te verbranden, waardoor het plantje afsterft maar de wortels nog wel intact blijven. De brander blijft op enige afstand van gevels, heggen, en andere obstakels om schade te voorkomen. Het kan daardoor zijn dat er op die plekken nog onkruid achterblijft. Sommige inwoners helpen de gemeente een handje door parkeerplek(ken) of het trottoir voor hun huis zelf onkruidvrij te houden of regelmatig te vegen. Dit wordt door de gemeente natuurlijk zeer gewaardeerd.
foto en tekst: gemeente Dinkelland