Stratenplan Ootmarsum door de eeuwen heen digitaal in beeld gebracht

Binnen de Vereniging Heemkunde Ootmarsum is er regelmatig gesproken om zaken digitaal vast te leggen en met name: ‘Wie woonde waar en hoe’. De huizen in en om Ootmarsum worden consciëntieus vastgelegd. Hierdoor kan men de veranderingen zien en daarnaast is men bezig om de inwoners van deze panden in beeld te brengen. Dus naast de ontwikkelingen van de huizen en gebouwen wordt door het systematisch invoeren van gegevens ook duidelijk welke families er in welke panden hebben gewoond.

Een oude en recente kaart over elkaar leggen
Eén van de leden van de heemkundewerkgroep Genalogi, Hans Siebum, bezat historische kadastergegevens uit 1832. Deze stonden op een DVD van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Het idee om deze gegevens te koppelen aan actuele informatie en op deze wijze de ontwikkeling van Ootmarsum en haar omgeving in beeld te brengen kwam van webmaster Herman Steigstra.
Samen met zijn vrouw Lizette, die tevens lid is van de heemkundewerkgroep Genealogie dacht Herman vervolgens goed na hoe ze dat het beste konden aanpakken. Een kaart van 1832 wordt gebruikt als basis en daaroverheen is een kadasterkaart van 2020 gelegd. Van alle panden, die nu staan op de plaatsen waar in 1832 al bebouwing was, zijn foto’s gemaakt en geplaatst op de kaart van 2020. Daar worden vervolgens alle relevante foto’s uit het verleden (tot ca. 1900) achter geplaatst “Door deze wijze van werken toe te passen zie je de verschillen. Zo komt volgens Google Maps de Kapelstraat uit naast de schoenenzaak Chapeaux (het vroegere hotel de la Poste) en niet naast de modewinkel van Sylvia Tijhuis. Verder is de Radboudstraat ‘ergens’ 10 meter korter geworden,” lacht Herman Steigstra om er serieus aan toe te voegen, “De straten in 1832 liepen natuurlijk anders en zeker net buiten het centrum van Ootmarsum. Dat is een logisch gevolg van de verdere bebouwing. Nog interessanter wordt het als je de bewoners van huizen probeert te inventariseren. Dan maak je echt een stuk historie levend. We hebben veel in kaart kunnen brengen en op onze Heemkunde website  geplaatst. Wie nu bijvoorbeeld een pand aan de Marktstraat aanklikt, ziet daar wie er hebben gewoond. Klik je op een naam, dan wordt de familie en dus de stamboom getoond. En ook van daaruit zorgen digitale links er voor dat je verder wordt geïnformeerd. Het is echt een heel boeiend iets om dit in beeld te brengen. Maar ook zoeken we het contact met inwoners van Ootmarsum, die ons wat kunnen vertellen over de bewoners van panden en hun familie. En zo komen we stap voor stap tot een completer beeld van de historie van een pand en welke bewoners daar hebben gewoond. En op deze wijze wordt het ook echt voor het nageslacht bewaard, omdat we het digitaal in beeld brengen,” vertelt een enthousiaste Herman Steigstra.

Heel veel mogelijkheden
Het initiatief van de Heemkunde Ootmarsum is echt een uniek project. Stambomen worden herleid aan de hand van aktes en bidprentjes. Vanuit de huizen en bovenstaande gegevens als aktes en bidprentjes kom je bij de personen, die er hebben gewoond.  “Dat is echt een boeiend proces. Daarbij heb je de hulp nodig van mensen, die zich nog wat weten te herinneren over de bewoners. Maar het leidt tot heel veel informatie. Door de verhalen wordt deze website gevuld met hele waardevolle gegevens. De eigen story’s van de mensen zorgen er voor dat we het geheel steeds concreter kunnen maken. Dit gedeelte van de website leent zich er ook voor om met een zoekmachine achter heel veel gegevens te komen. Je kunt op beroepen zoeken, maar tevens op namen en straatnamen. Het is dus echt een mooie wisselwerking tussen heden en verleden met passende teksten daarbij. Zover mogelijk kunnen we foto’s laten zien van de huizen door ‘de eeuwen heen’. Iedereen kan de vergelijking maken hoe het vroeger was en hoe het er nu uitziet. En daarbij ook nog eens het beeld krijgen wie er allemaal in een bepaald huis of pand hebben gewoond. Natuurlijk is nog niet alles up to date, maar we werken er gestadig aan om het beeld zo volledig mogelijk te krijgen. Daarbij hebben we geen enkel onderscheid gemaakt en dus komen ‘de man met de pet’ en de ‘notabelen’ beide in beeld. Het geeft echt een totaalplaatje van de bevolking van Ootmarsum en haar omgeving. Het is lang nog niet compleet, maar we streven natuurlijk naar een zo volledig mogelijk overzicht. Dat kunnen we niet alleen, maar hebben daar zeker de hulp van inwoners bij nodig. Tot nu toe krijgen we alle medewerking en we hopen dat in de toekomst ook zeker te mogen ervaren. Dit programma zorgt er voor dat het verleden en het heden elkaar versterken en een prachtig beeld geven van het Ootmarsum en haar omgeving vroeger en nu,”  laat Herman Steigstra weten.

Voor de gemeenschap bewaard
Deze Heemkunde leden zijn met veel geestdrift bezig om deze historie gecombineerd met het heden vast te leggen. En dat doen ze om al deze gegevens voor het nageslacht te bewaren. “Vanuit de huizen kom je bij de personen en van daaruit bij de stamboom van deze familie. Het is dan ook echt één geheel, waarbij dit programma voorzien is van meerdere zoekfuncties. Je kunt bijvoorbeeld een naam invoeren, maar tevens een beroep of een straat. De gegevens vullen we aan met de informatie, die we hebben en ze worden versterkt met foto’s.

U komt op deze pagina’s via deze link: https://www.heemkunde-ootmarsum.nl/wie-woonde-waar/
Daar staat niet alleen een uitgebreide beschrijving van de achtergronden, maar kunt u ook een straat en huisnummer instellen als begin van uw eigen verkenningstocht door het Ootmarsum van nu en vroeger.
Voor wie een snelle start wil maken: de foto’s in dit artikel hebben als ‘startpunt’ het adres Kerkplein 27. Er zijn drie foto’s met vrijwel hetzelfde standpunt, waarbij te zien zijn: de garage van de huisartsen, het openbare urinoir en het stadhuis. Een uitgebreidere beschrijving staat telkens naast de foto uit 2020. Klik op hier om naar deze pagina te gaan: https://www.heemkunde-ootmarsum.nl/wie-woonde-waar/521/


Veel plezier bij uw verkenningstocht door het oude en nieuwe Ootmarsum!

 

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Eerste exemplaar Jaarboek Heemkunde voor Gerben ten Buuren

Voorzitter Nettie Aarnink reikte het eerste exemplaar van het Jaarboek Heemkunde 2022 uit aan Gerben...

Lees verder >
Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Opnames ‘Andere Tijden’ bij Wyllandrie over Hongaarse vluchtelingen

Soms grijpen gebeurtenissen wonderlijk in elkaar om de cirkel rond te krijgen. Dat ondervond Marlou ...

Lees verder >
Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Eerste jaarboek Heemkunde als eerbetoon aan Toon voor Elly Bökkers

Het eerste exemplaar van het jaarboek Heemkunde 2021 is door voorzitter Nettie Aarnink overhandigd a...

Lees verder >