Op een druk bezochte Algemene Ledenvergadering hebben de PvdA-leden van Noordoost Twente besloten tot een bestuurlijke krachtenbundeling. Unaniem werd ingestemd met een pilot van één jaar om de afdelingen op een integratie van de bestuurlijke activiteiten voor te bereiden. De voorlopige stuurgroep, die met vertegenwoordigers van het gewest Overijssel hiermee aan de slag gaan, bestaat uit Jan Rahder (Losser), Coen Hamers (Dinkelland) en Edwin Bakker (Losser), respectievelijk voorzitter, secretaris en penningmeester, gesteund door Harm Middelburg en Fokke Nieuwenhuis (Oldenzaal) en Jos Harmelink (Tubbergen).
Arnold Tukkers zal fungeren als mediadeskundige. Over een jaar moet de samenwerking zodanig gestalte hebben gekregen, dat tot een bestuurlijke fusie van de afdelingen besloten kan gaan worden. De opdracht voor de stuurgroep is: Jong en voortvarend bestuur formeren, dat in staat is nieuw elan in Noordoost Twente te brengen.
Algemeen was de vergadering van mening, dat het een goede zaak is de krachten te gaan bundelen.
Na een pauze was er een lezing van de heer Drs. Arjen Frentz, plaatsvervangend directeur van de Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland. Vanuit zijn deskundigheid stelde hij vast, dat de waterkwaliteit in Nederland tot de beste behoort, maar dat we alert moeten blijven op de onvoorwaardelijke bescherming van de bronnen. Die bronnen staan onder druk, omdat er allerlei activiteiten plaatsvinden, die dwars door de tientallen eeuwen oude, watervoerende bodemlagen heen gaan en deze lagen kunnen verontreinigen. Ook de waterwinning uit de grote rivieren loopt risico, doordat allerlei verontreinigingen van dat water plaatsvinden. Met name de ontwikkelingen van opslag in de bodem van verontreinigingen, als vuil afvalwater en/of atoomafval, en het lekken van chemicaliën van schaliegaswinning zijn zorgwekkend. Maar, betoogde Frentz, ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen en nitraatverontreiniging van onze landbouwactiviteiten, alsmede de grote hoeveelheden medicijnafval via de rioolwaterzuivering zijn een aanslag op de kwaliteit van ons drinkwater en daarmee op de volksgezondheid.
Frentz pleit voor een fonds, gevoed met opslagen op bestrijdingsmiddelen, medicijnen, bijdragen van potentiële verontreinigers, om in de toekomst adequaat op te kunnen treden. Maar voorkomen is beter dan genezen!