Stichting Welzijn Ouderen Dinkelland start binnenkort met een pilotproject ‘Welzijn op recept’ voor ouderen. Doel van de pilot is de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen te verbeteren door een actievere leefstijl en participatie. De gemeente Dinkelland levert SWOD een eenmalige subsidiebijdrage voor de periode 2014 en 2015, omdat de pilot bijdraagt aan het versterken van de eigen kracht van ouderen.
Stichting Welzijn Ouderen Dinkelland wil met de pilot nauwere samenwerking bewerkstelligen met eerstelijnszorg. Ouderen die met een hulpvraag bij (bijvoorbeeld) de huisarts komen, kunnen op recept gebruik maken van welzijnsarrangementen als dat kan bijdragen aan een oplossing voor hun hulpvraag. Samen met een welzijnscoach wordt dan bekeken welke ondersteuning en activiteiten passen bij de persoonlijke situatie van de cliënt.
Marijke Guichelaar en Marleen Wagenaar van SWO Dinkelland:”We willen nauwer samen werken met de eerstelijnszorg: niet voor alle problemen is een passende medische behandeling. De oplossing (of een deel van de oplossing) ligt soms in welzijnsinterventies. Denk aan deelname aan activiteiten zoals samen eten, spelenderwijs Beweging in je Brein, Wandelen of vrijwilligerswerk doen. We werken nauw samen met sport- en culturele verenigingen en ouderenverenigingen in Dinkelland, dus we gaan met mensen in gesprek over hun persoonlijke situatie en kunnen hen in contact brengen met ondersteuning en activiteiten die bij hen passen en waar ze baat bij hebben.” Het project richt zich de eerste twee jaar op kwetsbare ouderen, maar zou goed toepasbaar kunnen zijn voor andere kwetsbare groepen. Het effect van de pilot wordt gemeten, waarmee later kan worden bepaald of Welzijn op recept ook voor anderen open wordt gesteld.
SWO Dinkelland heeft meerdere instanties en fondsen aangeschreven voor financiering van dit project. De gemeente Dinkelland juicht het pilotproject toe en heeft besloten voor de tweejarige pilot een subsidie te geven van EUR 45.000. Wethouder Annette Zwiep: “ De komende jaren wordt er meer gevraagd van de eigen kracht van mensen en het omzien naar elkaar. We zijn samen verantwoordelijk voor elkaar en helpen elkaar als dat nodig is. Wat de een niet kan, kan een ander wel en andersom. ‘Welzijn op recept’ verbindt door goede onderlinge samenwerking de eerstelijnszorg met welzijnsactiviteiten en draagt bij aan het verbeteren van de eigen kracht van mensen.