De afdeling Zonnebloem Ootmarsum bestaat 50 jaar. Deze vereniging, die momenteel zo’n 110 vrijwilligers kent, heeft een niet meer weg te denken plek ingenomen in de plaatselijke gemeenschap. De Zonnebloem zet zich vooral in voor het sociale contact met de medemens, die met een beperking moet leven.
Voorzitter Vera Voortman, die vanaf 1995 de Zonnebloem leidt, maar na het jubileum stopt met deze functie, verwoordt de werkzaamheden als volgt: “Door de inzet van 110 vrijwilligers, bezoeksters- rolstoelwandelaars- welfaremedewerksters en bestuursleden, proberen wij het sociale contact te bewerkstelligen en ervoor te waken dat iemand niet in een isolement geraakt. Wij bezoeken gasten, wandelen met gasten, handwerken met gasten, en brengen paas- en kerstattenties bij de gasten. Daarnaast houden we ontspanningsmiddagen, verzorgen we een koopmorgen bij een warenhuis en organiseren we regionale boottochten en vakanties. Dat doen we vanuit ons hart, om onze medemensen te ondersteunen en afleiding te bezorgen. “
De Nationale Vereniging De Zonnebloem is ontstaan door het radioprogramma voor zieken. Dat programma Radioziekenbezoek ‘De Blanke Pit’ kwam er in 1945 en werd gepresenteerd door Alex van Wayenburg. In Ootmarsum werden de eerste contouren van de plaatselijke afdeling zichtbaar. De heer Kerkhof Jonkman begon met een Sintactie, die bestond uit het maken van pakjes voor zieke mensen. In 1963 waren Diny Buyvoets, Siny Wolkotte en zuster Nicolien de Zonnebloemvrijwilligsters van het eerste uur. “Het was in die eerste jaren pionieren, maar de afdeling was wel geboren,” vertelt Vera Voortman,” In 1968 ontplooide men steeds meer activiteiten en kreeg de plaatselijke afdeling steeds meer body en uitstraling. Met de grote animators als Diny Buyvoets en Riek Heupink kwamen er steeds meer initiatieven en voor deze beide dames was niets te veel. Altijd stonden ze klaar en altijd bedachten ze weer nieuwe ideeën.” Het bestuur bestond in die periode uit Henk Veldboer, Riek Heupink en Roos Oude Vrielink. Tevens kende men in dokter Durville een medisch adviseur en in kapelaan Braam een geestelijk adviseur. In die periode in de zestiger jaren waren 20 vrijwilligsters actief en kende de afdeling 289 ondersteunende leden. In 1970 nam Roos Oude Vrielink het voorzitterschap over en in haar periode werd de Welfare opgericht , die nog steeds bestaat en in Franciscus vele ontspannen handwerk middagen heeft bezorgd aan de bewoners van dit bejaarden – en verzorgingsoord. Vrijwilligsters van de Welfare gingen daarvoor zelfs op cursus. “In die periode werden de gasten van de Zonnebloem uitgenodigd op de generale repetitie van de Zittingsavonden. Tevens begon men toen met het rolstoelwandelen en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds een activiteit, die zorgt voor geweldige middagen en een prachtige klik tussen de vrijwilligers en de senioren, die alleen dankzij hun rolstoel nog een behoorlijke ‘wandeling’ kunnen maken. “
In 1988 werd Roos Oude Vrielink als voorzitter opgevolgd door Els Busscher. De afdeling werd in die periode steeds groter en er kwamen steeds meer vrijwilligers. Na 7 jaar droeg Els Busscher het voorzittersstokje over aan Vera Voortman. “Het was voor mij een bijzondere periode en door de vergrijzing van onze maatschappij was het natuurlijk van groot belang dat die steeds groter worden groep bezocht moest worden. Bezoekwerk stond bij ons dan ook hoog in het vaandel en niet voor niets is het thema van dit jaar ‘Zonder elkaar is iedereen alleen’ ons uit het hart gegrepen,” laat de enthousiaste voorzitter weten.
Op vrijdag 19 april vierden de vrijwilligers van de Zonnebloem samen met de gasten ‘het gouden bestaan’. “Dankzij een geweldige huis aan huis collecte en de steun van veel sponsors konden we er een onvergetelijke dag van maken met al die mensen, die op de één of andere wijze betrokken zijn bij het werk van de Zonnebloem.
Het werd een bijzonder geslaagd feest met pakweg 200 gasten en vrijwilligers. Vera Voortman opende de middag en zij nam haar gehoor mee in een overzicht van de historie van de plaatselijke Zonnebloem afdeling. Dominee Klip, pastor Mulder en wethouder Zwiep spraken op waarderende wijze over het werk van de Zonnebloem. Zij gaven complimenten aan het hartverwarmende werk van de plaatselijke afdeling. “Hun hart ligt bij de medemens, die deze aandacht zo nodig heeft,” was de kern van hun verhaal.
Het combo “Oostenwind” zorgde voor de muzikale omlijsting en er werd zelfs gedanst en een polonaise gehouden waar vooral de oudere gasten van genoten, want zij zagen iedereen in blijde stemming voorbij komen.
In de pauze werd Annie Frons gehuldigd, omdat zij 40 jaar vrijwilliger is bij de Zonnebloem. Annie is elke dinsdag welfaremedewerkster, bezoekster en rolstoelwandelaar. Zij kreeg van het nationaal Bureau van de Zonnebloem een oorkonde en gouden speld uitgereikt door afgevaardigden van de provincie Overijssel . ook werd zij gehuldigd door de regio NOT en uiteraard door onze afdeling. Zij kreeg van de afdeling het certificaat en het beeldje van waardering en bloemen met allemaal lovende woorden. Ook werd Siny Deterink voor 47 jaar , Maria Lammerink en Trees Steggink voor 45 jaar in de bloemetjes gezet. 50 medewerksters kregen als verrassing een zilveren insigne en oorkonde, omdat zij tussen de 10 en 25 jaar vrijwilliger zijn en dit insigne nog niet hadden gekregen. Vrijwilligers die 25 jaar of langer bij de Zonnebloem zijn hadden reeds bij hun jubileum het gouden insigne al ontvangen. Tegen 17.00 uur werd het tijd voor de koffietafel en om 18.00 uur werd de middag afgesloten door een afscheidsdankwoord van de scheidende voorzitter Vera Voortman aan de gasten en werd Christha Lohuis als nieuwe preses voorgesteld en zij sloot de feestmiddag af met de blik gericht op de toekomst, want ook in de komende jaren wil de Zonnebloem afdeling vanuit het hart werken om mensen, die de aandacht nodig hebben, te ondersteunen en bij te staan.
De foto’s zijn van Annet Palthe