In 1965 werd er in de kantine van de Twentse Damast een touw gespannen op 2.43 meter hoogte. In dit decor van aan de kant geschoven kantinetafels en stoelen op een betonnen vloer speelden de eerste leden van volleybalvereniging Set-Up ’65 hun eerste partijtje. Het is de eerste set geweest, die gevolgd is door ontelbare andere sets met allemaal hun eigen verhaal.
Hans van Zuilekom, Toon Sanders en Leo Heerink waren de jongens van het eerste uur, die nog steeds lid zijn van de volleybalclub en in die 50 jaar op meerdere terreinen van veel waarde zijn geweest voor Set-Up ’65. Dat geldt niet allen voor dit drietal, maar veel leden hebben hun steentje bijgedragen om de volleybalvereniging in al die jaren naar een hoger plan te stuwen. Met name bij de meisjes en –damestak regen de successen zich aaneen. Dat had ook alles te maken met het kader, de trainers en de steeds beter wordende accommodaties. Van de kantine van het Damast verhuisde men naar de MAVO gymzaal. Thuiswedstrijden werden in Almelo in de Rembrandthal gespeeld. Later verkaste men naar Weerselo om daar in het Trefpunt de thuiswedstrijden te spelen. Vervolgens bouwde de gemeente de ‘oude’ sporthal de Schalm. Twee velden, waarop ook een hoofdveld kwam. Het luidde een succesvolle periode in aan het eind van de jaren zeventig, begin jaren tachtig. Eredivisievolleybal in een stadje van destijds ruim 3000 inwoners. Sophie Heerink, Lidy, Agnes en Els Brunninkhuis, Yvonne de Jong vormden de ruggengraat van dit succesvolle team dat legendarische wedstrijden speelde tegen het toen ongenaakbare DVC uit Dokkum met onder meer Carolien Keulen en Martje de Vries. Zelfs de bondscoach van de Oranje vrouwen werd regelmatig gesignaleerd in de sporthal en dat leidde er toe dat Set-Up ’65 in Agnes Brunninkhuis de eerste international in haar gelederen mocht begroeten.
Bestuur en Technische Commissie
Heel belangrijk is het moment in de midden jaren ’70 geweest dat de structuur van de vereniging in de steigers werd gezet. Er kwam een Technische commissie en naast het Hoofdbestuur vormden Jan Bossink en Peter Baanstra de eerste leden van het Jeugdbestuur, die er voor moesten zorgen dat de groeiende jeugdafdeling in goede banen werd geleid. Dat Jeugdbestuur vormde een belangrijke basis voor nieuwe kaderleden, want met Els Bossink en Pauline Mensink werden ook de jonge leden er steeds meer bij betrokken en met Bart Nagtegaal en Ria Eertman, die het Jeugdbestuur als voorzitter leiden, zaten mensen aan het roer met heel veel hart voor de zaak. Ook binnen het Hoofdbestuur werden zaken steeds professioneler aangepakt en dat zorgde voor een stevige basis binnen de club. Naast de jeugd en de senioren ontstond ook een florerende Recreatieafdeling. Dames en heren melden zich aan en nog steeds genieten deze leden van hun wekelijkse trainingsuur en voor een aantal het spelen in de Trimcompetitie.
Terugval geeft aanzet tot nieuw beleid met grote gevolgen
In het midden van de jaren ’80 zorgde het terugtrekken van het eerste damesteam uit de eredivisie voor een korte terugval. Dat duurde echter niet lang. De schouders werden er onder gezet en de komst van de jonge, ambitieuze trainer Paul Hermsen bleek van groot belang voor de club. Daarnaast ontpopte Hermine Kuipers zich als een trainer, die er voor zorgde dat vele talenten zich in de jonge jeugd van Set-Up ’65 konden ontwikkelen. Met voorzitters als Ton Kuipers, Tom Middel, Frans Swennenhuis en Rob Barenbrug kreeg Set-Up ’65 mensen aan het roer met visie, structuur en een geel-blauw hart. De sporthal kon na een grandioze loterij onder de plaatselijke bevolking uitgebouwd worden tot 5 velden om alle leden de gelegenheid te geven om te trainen en te spelen. De volleybalclub huurde de kantine en met veel vrijwilligers kwam daardoor een substantieel bedrag binnen om de vereniging ook financieel gezond te houden. Onder meer Frans en Lies Leussink, Ben en Nel Steinmijer, Loek Beekvelt, Henk Huzen, Thomas Storck, Lieke Bruns Hans Oonk en Sjoerd Groeneveld zijn namen, die altijd verbonden blijven met de kantine ’t Kwekhoes. Willy Damhuis zal nooit vergeten worden als manager en daarnaast bekleedde hij nog vele andere functies binnen de club. In de jaren ’90 schurkte het eerste damesteam opnieuw tegen de eredivisie aan. Met Harrie Lentfert als trainer en Leo Heerink als manager werd men twee keer achter elkaar kampioen in de Eerste Divisie. Dat betekende geen rechtstreekse promotie en dus speelde men een uit – en thuiswedstrijd voor een plek op het hoogste niveau. Het lukte geen van beide keren, maar wat was Set-Up ’65 opnieuw dichtbij het hoogste niveau. Dat lukte wel weer een tweetal jaar geleden en nu speelt men ‘gewoon’ mee bij de bovenste vier.
Herenafdeling
Mede door een betere structuur en het verjongen van het eerste herenteam kwam ook deze afdeling in de lift. Het imago van ‘mietjes’sport verdween langzamerhand en met kerels als Rudi Bruns, Ronald Leussink, Gerard Keupink, Herman Koops en Martin Kloppers nog aangevuld met Toon Sanders en Peter Baanstra werd onder leiding van Tonnie Huisman de eerste prijs binnen gehaald en dat was de districtsbeker. Onder leiding van de al eerder genoemde Paul Hermsen, die zelf ook meespeelde, haalde men voor de tweede keer de beker binnen na een prachtige winst op Harambee. Het seizoen er op volgde het kampioenschap en wist het eerste herenteam de regio te verlaten en kon men op landelijk niveau acteren. Nieuwe spelers kwamen naar Ootmarsum, waaronder Frans Tebbe en Perry Voost uit Weerselo. Frank Leussink kreeg de spelverdelersregie in handen en Hans Löwik trainde het team dat voor het eerst mocht uitkomen in de Derde Divisie. Een succesvol jaar en na een promotie/degradatiewedstrijd wist men zelfs de Tweede Divisie te bereiken. Absoluut hoogtepunt voor de herenafdeling was het bereiken van de Eerste Divisie Ook onder de eerste teams leverden de overige heren – en damesteams prima prestaties en werd er gezorgd voor een natuurlijke aansluiting.
Jeugd
Ondertussen bleef het aantal jeugdleden groeien en kon de vereniging putten uit een groot arsenaal meiden, maar ook steeds meer jongensteams namen deel aan de verschillende competities. De Eertmannen en de Hulsmannen ontbraken niet op de ledenlijsten en van het één kwam het ander. Deelname aan de Open Club leidde steeds vaker tot succes en inmiddels heeft de jeugdtak van Set-Up ’65 al twee keer de Jaap Kasteel beker veroverd en dat betekende dat de club de beste jeugdopleiding van Nederland kende. Nationale titels regen zich aaneen en één van de hoogtepunten was de titel voor een jongensteam met onder andere Steven Eertman, Bas Rouwers, Carwyn Reid en Jasper Brouwer. Ook dergelijke resultaten hebben te maken met de aanwezige talenten, maar ook met de juiste begeleiding van onder meer Theo Oude Avenhuis, Dennis Funke, Gait Eertman en Martin Kloppers. Volleyballers als Diane Rademaker, Elles Leferink, Tess von Piekartz, de zusjes Molendijk, Steven Eertman, Hidde Boswinkel en noem ze maar op zijn hun (inter)nationale volleybalcarrière bij Springendal Set-Up ’65 begonnen. En die jeugdopleiding staat nog steeds als een huis. De huidige Technische Commissie, onder leiding van Erna Kamphuis, toont veel ambitie en visie met het geven van extra trainingen voor de jeugd op de zondagmorgen onder leiding van goede trainers en gericht op de toekomst. Het zijn signalen dat er weer een nieuwe, frisse wind waait, die iedere vereniging op zijn tijd nodig heeft.
De basis van de vereniging, die de laatste jaren geleid wordt door René Bosch, blijft natuurlijk de sfeer en de structuur binnen een club en wat dat betreft heeft het 50e jubileumjaar bewezen dat die er nog steeds is. Onder leiding van jubileumvoorzitter Tom Middel is er een uitgebreid programma samengesteld met tal van festiviteiten, waaronder het vertonen van een mooie jubileumfilm. Het jubileumjaar wordt op zondag 3 januari afgesloten met een Meet and Play. Volleyballen en ontmoeten en de organisatie onder leiding van Hans van Zuilekom, Lidy Groeneveld en Rosalien Krabbe hopen zoveel mogelijk bekende gezichten te zien, die allemaal in de afgelopen 50 jaar de clubkleuren van Set-Up ’65 hebben verdedigd en daar ook hun plezier, gezelligheid en sportieve prestaties hebben mogen beleven.
Kom langs in sporthal de Schalm waar vanaf 10.00 uur een doorlopend programma wordt geboden voor de jongste tot en met de oudste leden en natuurlijk ook voor oud-leden, die op wat voor wijze dan ook onderdeel zijn geweest van de Set-Up ’65 familie. Trainers, coaches, barvrijwilligers, spelers en speelsters, supporters, sponsors, kaderleden…………….Op 3 januari is deze Meet and Play, de afsluiting van het gouden jaar en de start van een nieuwe toekomst.
Het moet een feest van herkenning en een startschot voor de komende jaren worden en iedereen is welkom!!!